Sağlık Veri Araştırmaları ve Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsü (TÜYZE) Başkanı Prof. Dr. Songül Varlı, yapay zekanın sağlık sektörüne etkilerini Platin'e değerlendirdi:
"Yapay zeka sağlık sektöründe iş yükünü hafifletme, görevleri ayrıştırma, ikame etme ve geliştirme aşamalarında önemli etkiler yaratıyor. Yapay zeka sağlık çalışanlarının tükenmişliklerini hafifletebilir, tıbbi asistan rolü üstlenerek veri yönetimi, raporlama ve ön tarama gibi rutin işlemlerde yardımcı olabilir. Böylece doktorların zamanını daha kritik vakalara ayırmalarını sağlayabilir. Makine öğrenimi tabanlı uygulamalar, hastane başvurularını azaltıp hastaların uzaktan yönetilmesini mümkün kılarak, kronik hastalık yönetimi gibi alanlarda kişiselleştirilmiş önerilerle maliyetleri düşürüyor. Rutin ve tekrarlayıcı görevlerin yapay zeka ile otomasyonu, sağlık profesyonellerini daha yüksek değerli hasta etkileşimlerine odaklanmaya teşvik ediyor. Yapay zeka, tanısal doğruluk ve hız açısından da uzmanlardan daha üstün performans gösterebilir, hataları azaltarak klinik karar verme süreçlerine ikinci bir göz sağlıyor. Ayrıca, sürekli öğrenme yeteneğiyle büyük veri setlerinden desenler çıkarıp, bulaşıcı hastalık risklerini veya alt türlerini tanımlayarak tıbbi bilgiyi zenginleştiriyor. Böylece kişiselleştirilmiş bakım ve tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sunuyor.
YAPAY ZEKA KANSERİ ÖNCEDEN TEŞHİS EDEBİLİYOR
Bu bağlamda, enstitümüzde kanser teşhisinde yapay zeka uygulamalarının sağlık hizmetlerine entegre edilmesine yönelik önemli projeler yürütülüyor. Histopatoloji görüntülerinde mitoz hücrelerini tespit etmek, melanomda tümör evre tahminlemesi yapmak, meme kanseri, prostat kanseri ve akciğer kanserinin erken teşhisini kolaylaştırmak amacıyla sürdürülen bu projeler, özellikle bu hastalıkların erken evrelerinde daha hızlı ve doğru teşhis sağlanması için yapay zeka teknolojilerinin kullanılmasını hedefliyor. Histopatoloji görüntülerinde mitoz tespit sistemi ve melanom tümör evre tahmini projesinde, patolojik preparatların dijital slayt tarayıcılarla 40x büyütmede taranması sonucu elde edilen görüntüler derin öğrenme yaklaşımlarıyla analiz edilerek kanser türü bağımsız çalışabilen yapay zeka destekli bir mitoz tespit sisteminin geliştirilmesi amaçlanıyor. Projenin bir diğer önemli amacı ise bir cilt kanseri türü olan melanomun patolojik tanısını bilgisayar destekli hale getiren bir evre tahmin sistemi oluşturuluyor
İŞ YÜKÜ HAFİFLİYOR, İNSAN HATASI MİNİMUMA İNİYOR
Meme kanseri projesinde, görüntüleme tekniklerinden (mamografi gibi) elde edilen verilerin analiz edilerek yapay zeka destekli tanı sistemlerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Bu sistemler, radyologların iş yükünü hafifletmekle kalmayıp, aynı zamanda insan hatalarını en aza indirerek daha hassas ve etkili sonuçlar sunmayı hedefliyor. Prostat kanseri projesinde ise multi-parametrik manyetik rezonans görüntüleme (mpMRI) gibi ileri teknolojilerden yararlanılarak, yapay zeka algoritmalarının hastalığın tespiti ve derecelendirilmesinde kullanılması üzerine odaklanılıyor. Bu çalışmalar hem hasta sonuçlarını iyileştirmek hem de teşhis sürecindeki belirsizlikleri azaltmak amacıyla yürütülüyor. Akciğer kanseri projesinde düşük doz bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları gibi yöntemler kullanılarak, yapay zeka tabanlı algoritmaların nodüllerin otomatik tespiti ve sınıflandırılması için geliştirilmesi üzerinde çalışılıyor. "
(Sağlık Veri Araştırmaları ve Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsü (TÜYZE) Başkanı Prof. Dr. Songül Varlı)