USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sağlık

12 Ekim 2021 12:06
Umut Çelik

Dünyada 100 milyon kişi sigarayı bırakmak için çabalıyor

Dünya genelinde yaklaşık 100 milyon yetişkin sigara kullanıcısı, potansiyel olarak riski azaltılmış tütün ve nikotin ürünlerine geçti. Yetişkin tüketicilerin değişen beklentilerini karşılayan yeni nesil ürünler için üreticiler, inovasyona önemli yatırımlar yapıyor.

Dünyada 100 milyon kişi sigarayı bırakmak için çabalıyor

Londra'da geçen hafta düzenlenen, birbirinden farklı ülkelerden alanında uzman bilim insanları, halk sağlığı uzmanları, hükümet temsilcileri, yatırımcılar ve tütün/nikotin endüstrisi üyeleri gibi dünya üzerindeki kilit paydaşların bir araya geldiği GTNF'de (Global Tobacco Nicotine Forum/ Küresel Tütün ve Nikotin Forumu) hem tütün endüstrisinin yeni uygulamaları hem de sigarayla ilgili toplum sağlığı sonuçları mercek altına alındı.

YENİ KATEGORİ ÜRÜNLERLE AMERİKA'DA 1,8 MİLYON KİŞİNİN ERKEN ÖLÜMÜ ÖNLENEBİLİR

GTNF Zirvesi'nde konuşan Georgetown Üniversitesi Onkoloji Profesörü David Levy, Amerika'da yeni kategori ürünlerle ilgili mağazaların açılmasının ve online alışveriş seçenekleri sunulmasının piyasayı temelden değiştirdiğini ve çok daha rekabetçi hale getirdiğini söyledi. ABD'de gençlerin sigara içme oranında (18-24 yaş) %60 oranında büyük bir düşüş gösterdiğini de görüşlerine ekleyen Levy, ''ABD'de yetişkin tüketiciler eğer yeni kategori ürünlere geçerlerse, 1.8 milyon kişinin erken ölümün önleneceğini ve 2013 ile 2060 arasında 38.9 milyon yaşam yılı kazanılacağını" belirtti. Profesör Levy, nikotin ürünlerinin kontrol edilmesi ve yasaklanması yerine sağlık üzerindeki etkisinin azaltılmasının önemine değindi.

YOKSUL TOPLUMLARIN SAĞLIĞI RİSK ALTINDA OLMAYA DEVAM EDECEK

Brown Üniversitesi Davranış ve Sosyal Bilimler Fakültesi Alkol ve Bağımlılık Araştırmaları Bölümü'nden Prof. Jasjit Ahluwalia, tüketicilerin sigara alışkanlığından vazgeçemediği bir dünyada daha az riskli ürünlerin bulunmasının sevindirici olduğunu ama bu ürünlerin çeşitli politik kararlar nedeniyle bazı ülkelerde kısıtlanmasının üzücü olduğunu dile getirdi. Jasjit S Ahluwalia, e-sigaraları yanıcı ürünler gibi vergilendirmenin fiyat bandına göre ürün seçimi yapan daha yoksul toplumlarda yeni kategori ürünlere geçişten caydıracağını ve bu nedenle daha az riskli bu ürünlere teşvik etmenin zor olacağını söyledi.

Vaping teknoloji şirketi SMOORE'un Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Atomizasyon teknolojisi markası FEELM Başkanı Frank Han ise, Hükümetlerin ve STK'ların, daha sağlıklı endüstri gelişimini ve daha dengeli düzenlemeleri teşvik etmek için bu tarz bilimsel yeniliklerde liderlik etmeleri gerektiğini belirtti. Frank Han ''Toplum sağlığını iyileştirme stratejisi kapsamında dünyanın önde gelen medya kuruluşlarının da üzerine önemli roller düştüğünü'' sözlerine ekledi.

TÜM BİLİMSEL VERİLERE RAĞMEN, BAZI ÜLKELERDE YENİ NESİL ÜRÜN KISITLAMALARI DEVAM EDİYOR

BAT Global Pazarlama Direktörü Kingsley Wheaton ise GTNF'de, yetişkin tüketicilerin potansiyel olarak daha az riskli ürünleri güvenle kullanabilmeleri için bilimsel verilere dayanan yeni kanuni düzenlemelerin önemine değindi. Wheaton konuşmasında; '' Yeni kategoriler potföyünde bulunan ürünlerin, geleneksel tütün ürünlerine kıyasla daha az zararlı olduğu bilimsel verilerle desteklenebilmesine rağmen dünya genelinde bazı ülkelerde bu ürünlere erişim yasaklanmakta ve çeşitli kısıtlamalar devam ediyor. Yeni kategori ürünler üzerinde yapılan tüm bilimsel araştırmalar, tütünün insan sağlığı üzerindeki etkisini azaltmaya yönelik... Bilim, tüketicilerin seçimleri ve pragmatik çözümlere duyulan ihtiyaç ile ilgilidir. Bir araya gelmezsek, bu soruna çözüm bulmak mümkün olmayacak'' dedi.

GTNF Zirvesi'nde konuşan BAT Bilimsel Araştırmalar Direktörü David O'Reilly '' Tütün zararının azaltılmasını hızlandırmak için BAT'de bilim ve yenilik ortak ilham kaynağımız. Endüstri olarak daha sağlam bilimsel verilere ve kanıta dayalı politikalara ihtiyacımız var. Tütünün neden olabileceği zararın farkındayız. BAT olarak, Daha İyi Bir Gelecek inşa etme hedefimizle tütünün sağlık üzerindeki etkisini azaltmak ve geleceğin şirketlerinden biri olmak adına büyük bir değişim süreci içerisindeyiz. İnovasyona ve değişen tüketici beklentilerine odaklanarak insanların yaşamlarında olumlu bir fark yaratabilecek şekilde ilerlemeye devam edeceğiz. '' dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR