USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Portre

08 Aralık 2021 14:49

"İhracat için sanayide kümelenme modeli ile üretim üsleri kurmayı hedefliyoruz"

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın "Sanayide kümelenme modeli ile üretim üsleri kurmayı hedefliyoruz. Üs modelinden, lojistiğine ve pazar imkânlarına kadar hazır bir model ortaya koymaya çalışıyoruz" dedi.

"İhracat için sanayide kümelenme modeli ile üretim üsleri kurmayı hedefliyoruz"

Özellikle Türki Cumhuriyetler ve Afrika kıtası üzerinde belirledikleri bazı nokta ülkeler üzerinden bu coğrafyalara açılım sağladıklarını anlatan Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın ile sektörün önümüzdeki döneme ilişkin yol haritasını 'Dijital İhracat Sohbetleri'nde konuştuk. Aydın'a sorduğumuz soru ve aldığımız cevaplar şu şekilde:

ASKON olarak ihracatla ilgili neler yapıyorsunuz?

Öncelikle bu konuda artılarımız ve eksilerimiz üzerine ihracatçı firmalarımızın swot analizini yapıyoruz. Yurt dışında bulunan ticari ateşelerimiz ve ASKON temsilcilerimizden gelen bilgiler doğrultusunda stratejilerimizi belirliyoruz. Kanalize olunması gereken sektörler ve hedef ülkeleri belirleyerek ihracat üslerimiz olarak nitelendirdiğimiz muadil yapılarla ortaya çıkarmış olduğumuz yol haritamız ile ihracatçı firmalarımıza rehberlik hizmeti sunuyoruz. Üyelerimizi yurt dışı alım heyetleri ile buluşturduğumuz gibi yurt dışına da heyetler halinde çıkartarak alım heyetleri ile buluşturuyoruz. Potansiyelleri açısından ihracata yönelme endişesi taşıyan üyelerimizi tecrübeli firmalarımızla eşleştirerek ihracatçı kimliğine kavuşturuyoruz.

ASKON komiteleri ve üyeleri bazında ihracata yönelik özel çalışmalarınız mevcut mudur?

Bu bağlamda hedef belirlediğimiz sektörler ve ülkeler var. Güçlü yanlarımızla ağırlığımızı ortaya koymaya çalışıyoruz. Üyelerimizin kolektif hareketle daha güçlü olabilmesi için sektörel birlikteliklerle yeni oluşumlar gerçekleştirmelerini sağlıyoruz. Özellikle Türki Cumhuriyetler ve Afrika kıtası üzerinde belirlediğimiz bazı nokta ülkeler üzerinden bu coğrafyalara açılım sağlıyoruz. Gerek o bölgelerden gelen talepler ve gerekse kendi bünyemizde hazırlamış olduğumuz projelerle girişimlerde bulunuyoruz. Yine ha keza özellikle üyelerimize dış devletlerden gelen ortak iştirakler kurma tekliflerine yönelik ciddi desteklerde bulunuyoruz. Bir bakıyorsunuz Amerika'da, bir bakıyorsunuz Gine Bissau ve Kazakistan'da oluyoruz. Özellikle otomotiv yansanayi, teknolojik oyun eğlence grupları ve çok güçlü olduğumuz tekstil ve inşaat alanında hedef ülkelere ihracatçılarımızı yönlendiriyoruz.

2021 yıl sonu ihracatı hakkında neler düşünüyorsunuz?

Hamdolsun sanayide kapasite oranı yüzde 80'lere yaklaştı. Bu doluluk oranları çarkların işlediğine işaret etmekte. Bu, aynı zamanda üretim artışı ve yatırım, dolayısıyla da istihdam anlamına gelmekte. İhracatçılarımız her ay nerede ise rekorlarını egale ederek bir sonraki aya giriyor. Cari fazla noktasında da iki aydır pozitif anlamda rakamlar alıyoruz. Sürdürülebilir büyümenin habercisi midir elbette habercisidir diyebiliriz. Bunu devam ettirmemiz gerekmektedir. Yatırım ortamının oluşturulabilmesi için faizlerin düşürülmesi ve yatırımcının finansa erişimi kolaylaştırılmalıdır. Bu şekilde kapasite oranımız daha çok artacak, daha çok talebe cevap verir konumuna geleceğiz. İhracat noktasında bu yıl önümüze konulan hedefi şimdiden geçtik. Geçen yılın Ocak-Ekim dönemine oranla %33,93 artışla 181 milyar 758 milyon dolara ihracatımız ulaştı. Bu şekilde yol almaya devam edeceğimize, ihracatta rekorlar kırmaya devam edeceğimize inancımız tamdır.

2022 hedeflerinizi nasıl revize ettiniz?

Öncelikle pandemi ile birlikte üreten bir ülke olmanın çok büyük bir öneme sahip olduğu herkes tarafından bir daha görülmüş oldu. Yine ha keza bu dönemde artan talebe cevap verme noktasında büyük bir rekabetin de yaşandığı görülmektedir. Günümüzde geleneksel yöntemlerin etkisinin azaldığı dijitalleşmenin ise çok büyük bir önem kazandığı herkes tarafından bilinen bir gerçeklik oldu. Şirketlerin dijitalleşmesi kaçınılmaz oldu. Katma değeri yüksek ürünlerin ekonomileri ayakta tuttuğunu da açıkça gördük. Bu nedenle katma değerli ürünlere yönelim, dijitalleşme, markalaşma ve ihracat konularında stratejilerimizi yeniden belirledik. Üniversitelerimizin teknoloji geliştirme üsleri ile ortaklı çalışmalar yürütüyoruz. Buralardan elde edeceğimiz bilgileri inşallah kazanımlara dönüştüreceğiz. Sektörel bazda yukarıda belirlediğimiz hususlar üzerinde ciddi çalışmalar içerisindeyiz. 2022 yılının ne derece büyük bir eşik olduğunun farkındayız ve buna göre yol haritamızı çizerek ilerlemeye kararlıyız. Bu bağlamda özellikle içte güçlü altyapılara sahip firma olmanın yanısıra dış pazarda etkin olabilmek için ortaklık kültürü içinde farklı ülkelerden muadil yapılarla da işbirliklerinin kaçınılmaz olduğunun da farkındayız. Bu yönde de ikili işbirliği anlaşmaları imzalıyor, yelpazemizi genişletiyoruz. Genel merkez olarak çizmiş olduğumuz yol haritası ve rehberlik misyonumuzdan hareketle firmalarımızın iş yapma potansiyellerini artıracak ve ülke ekonomimize katkı sağlamaya devam edeceğiz.

Yeni dönemde nasıl bir strateji uygulayacaksınız?

Günümüzün değişen koşulların uygun olarak stratejilerimizde elbette bizde değişikliğe gidiyoruz. Rekabet koşullarının son derece arttığı bir ortamda dönüşümlerini hızlı bir şekilde gerçekleştiren ve planlamalarını bir an önce hayata geçiren kurumlar ayakta durmayı başarabilecektir. ASKON olarak ülkemizin her bir köşesinin topyekûn kalkınması hedefliyoruz. Bu bağlamda sanayide kümelenme modeli üzerinde odaklandık. Anadolu'daki yapılanmalarımız ile ortak birliktelikler kurarak, rekabet düzeyi üst derece olan oluşumları hedefledik. Özellikle katma değeri yüksek, ülke ekonomimize katkı sağlayacak ürünler üzerinde odaklandık. Günümüz dünyası her şeyi bir bütün olarak anında ve hızlı bir şekilde istiyor. Sanayide kümelenme modeli ile üretim üsleri kurmayı hedefliyoruz. Üs modelinden, lojistiğine ve pazar imkânlarına kadar hazır bir model ortaya koymaya çalışıyoruz. Biz şunu çok iyi biliyoruz ki, ne kadar hazır olursak o kadar verimli olabiliriz. Bunun için yeni ekonomi düzenine uygun bir yapılanmayı hedefliyoruz ve sanayide kümelenme modelini son derece önemsiyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR