USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Koronavirüs

09 Nisan 2020 18:22

Petrol fiyatları için adım atıldı

Petrol fiyatları, Koronavirüs salgınının neden olduğu üretim kilitlenmeleriyle yaşanan talepteki düşüşe karşı koymak için büyük küresel petrol üreticilerinin toplantısından önce yükseldi.

Petrol fiyatları için adım atıldı

İrem Sertbaş / [email protected]

Petrol fiyatlarındaki artışı, OPEC+ üyelerinin toplanmasıyla, üretim kesintilerinin kabul edeceği beklentisi tetikledi. Brent petrolü, küresel tedarikten günde 15 milyon varile kadar kesileceği umuduyla yüzde 3 artarak 33.95 dolara yükseldi.

Rusya dahil Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeleri ve müttefiklerinden oluşan OPEC +, Perşembe günü video konferans yoluyla görüşme yapacak. OPEC + 'nın, Mart ayında kesintileri kabul etmemesi, petrol fiyatlarında düşüşe neden olmuştu. Mart toplantısı sonrasında Suudi Arabistan ve Rusya, düşen küresel talep nedeniyle pazar payını korumak için üretimi artırmak için harekete geçti. Bu, Koronavirüs pandemisinin ortasında petrole olan talepteki çöküşle birlikte, Mart ayı sonuna kadar petrol fiyatlarının 18 yılın en düşük seviyelerine çekilmesine neden oldu. Fiyatlar, o zamandan beri bir miktar toparlandı. Geçen hafta, ABD Başkanı Donald Trump Suudi Arabistan ve Rusya'nın kavgalarını sona erdirmesini beklediğini söyledikten sonra fiyatlar yüzde 20 arttı.

Petrol üretimini 1,6 milyon varil azaltacak

Rus TASS haber ajansına göre, Rusya Enerji Bakanlığından bir yetkili, Rusya'nın OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkeler arasındaki anlaşma çerçevesinde petrol üretimini 1,6 milyon varil azaltmayı kabul edeceğini ifade etti. Yetkili, 2020'nin ilk çeyreğine göre üretimdeki bu azalmanın yüzde 14'e tekabül edeceğini dile getirdi. Suudi Arabistan, OPEC ve Rusya önderliğindeki bazı OPEC dışı petrol üreticisi ülkeler arasında ‘adil bir anlaşma’ sağlanması için acil toplantı çağrısında bulunmuştu. Bunun üzerine OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkeler arasında 9 Nisan'da video konferans yoluyla toplantı yapılması kararlaştırılmıştı.

EN ÇOK OKUNANLAR