USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Koronavirüs

18 Nisan 2020 14:57

Asya ekonomisi tarihsel durgunluk döneminde

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) tahminlerine göre, 60 yıl içinde ilk kez bölge olarak Asya, Koronavirüs pandemisi nedeniyle bu yıl herhangi bir ekonomik büyüme kaydetmeyecek

Asya ekonomisi tarihsel durgunluk döneminde

İrem Sertbaş / [email protected]

“Bu, benzeri olmayan bir kriz… Küresel Finansal Kriz’den daha kötü ve Asya’nın bağışıklığı yok” diyor IMF Asya ve Pasifik Bölümü Direktörü Chang Yong Rhee ve ekliyor: “2020 büyüme beklentileri ve hatta 2021 görünümü hakkında belirsizlik olsa da, Koronavirüs’ün bölge üzerindeki etkisi genel olarak ciddi ve benzeri görülmemiş olacak.” Asya, dünyanın en hızlı büyüyen bölgeleri arasında yer alıyor. 1997'deki Asya Mali Krizi ve 2008-2009 çevresindeki küresel mali kriz gibi önceki krizler sırasında, bölge hala ortalama yüzde 1,3 ve yüzde 4,7 büyüme kaydetti. Ancak, 2 milyondan fazla insanı enfekte eden ve 148 binden fazla insanı öldüren Koronavirüs pandemisi nedeniyle dünya genelinde uygulanan karantina koşulları, küresel ekonomik faaliyetlerin çoğunu durdurdu.

ABD yüzde 5,9, Euro bölgesi yüzde 7,5 daralacak

Salı günü IMF, küresel ekonominin bu yıl yüzde 3 oranında küçülmesinin beklendiğini söyledi. Asya’nın en büyük ticaret ortaklarının ekonomilerinde ise derin daralmalar yaşanması bekleniyor: ABD’nin yüzde 5,9 oranında daralması beklenirken, Euro bölgesinin bir bütün olarak yüzde 7,5 daralması bekleniyor. Fonun öngörülerine göre Çin, 2020'de büyümeye hazır birkaç ekonomiden biri. Ancak IMF’nin ülke için yüzde 1,2'lik büyüme tahmini, Çin’in önceki yıllardaki ekonomik performansında keskin bir yavaşlama.

Diğer Asya ekonomilerine dair öngörüler ise şöyle sıralanıyor: 

Bunun sonucunda fon, Asya ekonomileri için öngörülerinde "önemli" aşağı yönlü revizyonlar yaptı. Rhee'nin Washington D.C'de bir basın toplantısı için hazırladığı açıklamalara göre, bu projeksiyonlardan bazıları:

Japonya; yüzde 5,2 küçülecek.
Hindistan;  yüzde 1,9 büyüyecek.
Güney Kore; yüzde 1,2 daralacak.
Güneydoğu Asya’nın en büyük beş ekonomisi; Endonezya, Tayland, Malezya, Singapur ve Filipinler ise toplu olarak yüzde 1,3 oranında daralacak

 

EN ÇOK OKUNANLAR