USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

KAPAK

01 Eylül 2023 10:06

TÜRKİYE BANKACILIKTA DA ÖNCÜ

Dünyada ve Türkiye'de finans sektörü son yıllarda çok hareketli günler geçiriyor. Bu hareket yalnızca sosyal, siyasal, ekonomik dalgalanmalarla ilgili değil... Sistemlerin dönüşümünün de içinde bulunduğumuz duruma etkisi büyük. Teknolojik gelişmelerin son derece hızlı yaşandığı son on yılda finans şirketleri ve bankalar dijital dönüşüm alanında milyonlarca dolarlık yatırımlar yaptı. Banka CEO'ları ve üst düzey yöneticilerinin ajandasına giren bu değişim, pazarlamadan satışa, kredi politikasından ticari bankacılığa kadar bütün bankacılık alanlarında etkisini hissettiriyor. Dijitalleşmenin yarattığı bu rüzgara bugün fintekler, yazılım geliştiriciler, pazarlamacılar ve hatta e-ticaret şirketleri de dahil olmuş durumda. İşin bir de kullanıcı boyutu var. Artık banka müşterileri de beklentilerini teknolojik temelli kolaylıklar üzerine kuruyor.

Peki Türkiye bankacılık ve finans sektörü nerde diye soracak olursanız? Sektör sadece Türkiye'de değil dünyada da öncü konumunda yerini almış durumda... Pek çok bankamız birçok saygın kuruluştan teknolojik geliştirmeler ve ürünler konusunda ödüller alıyor. Fintek şirketleri ise yasal altyapının 2010'lu yıllarda tamamlanmasıyla Türkiye'de hizmet vermeye başladı. 2010'dan 2020'ye kadar geçen 10 yılda bankalar ve finteklerin yıldızları bir türlü barışmadı. Bankacılık sektörü finteklerin verdikleri hizmetleri kendilerinin de sağlayabileceğini söylüyor, fintekler ise küçük yapıları nedeniyle ihtiyaca yönelik geliştirmeleri daha hızlı yapabileceklerine dikkat çekiyorlardı. Pandemi sonrası olayın şekli değişti. Bankaların ajandasına açık bankacılık uygulamaları ve servis bankacılığı modeli de girdi. Daha önce yüzeysel olarak bilinen bu konular üzerinde artık stratejiler geliştiriliyor. 2022 başında BDDK'nın hazırladığı açık bankacılık ve servis bankacılığı modeli ile ilgili düzenlemeler yürürlüğe girdi. Ve tüm sektör hızla buradaki fırsatları kovalamaya başladı. Bugün fintekler artık bankalarla kolaylıkla iş birliği yapabiliyor ve rekabeti çok farklı boyutlara taşıyor.

Haziran 2023 döneminde Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 19 trilyon TL'yi aştı. Sektörün aktif toplamı 2022 yıl sonuna göre 4.7 trilyon TL artmış durumda...

Eylül sayımızda tüm ekonomiyi etkileyen bankacılık sektörünün dönüşüm kodlarını; insan kaynaklarından pazarlamaya, teknolojiden girişimciliğe tüm ayrıntılarıyla bulacaksınız.

Ekim ayında buluşmak dileğiyle,