USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

KAPAK

01 Eylül 2021 00:00

Oyun zamanı…

Son bir buçuk yıldır yaşanan değişimler girişimcilerin ve yatırımcıların dünyasına da yansıdı. Hep birlikte dünyada ve Türkiye'de market, hızlı teslimat, yemek teslimat ve oyun şirketlerinin rekor cirolar kaydettiğini ilgiyle izledik. Türkiye'de değerlemesi 1 milyar doları aşan Peak, Dream Games, Hepsiburada, Getir ve Trendyol girişimleri, yurt dışındaki yatırımcıların yakın markajında... Türkiye'deki öncüsünün Getir olduğu hızlı teslimat alanı, Avrupa ve Amerika'da milyar dolarlık değerlemelere ulaştı. E-ticaret, ABD'de yüzde 44'lük bir büyümeye ulaşırken, Türkiye'de ise bu rakam yüzde 65'i yakaladı. Hepsiburada, Nasdaq'da yerini alırken, Trendyol da 1.5 milyar dolarlık mega turla, yatırım dünyasından önemli yatırımlar aldı. Oyun sektöründe Peak'in Zynga'ya milyar dolar üzerindeki satışının ardından yatırımcılar, Türk mobil oyun sektörünü radarına aldı. 2021'de Dream Games ve Ace Games gibi oyun şirketleri de önemli yatırım turlarına imza attı. Bu noktadan yola çıkarak Türkiye'de girişimcilik ekosisteminin geleceğine yön veren Emre Kurttepeli, Ata Uzunhasan , Aslı Büyükdemir ve Sina Afra gibi isimlere, 2021 ve sonrasında hangi alanların öne çıkacağını sorduk. Yepyeni unicorn'lara ulaşabilmek için ne gibi stratejilere yatırım yapılması gerektiğini merak eden girişimciler için rehber hazırladık. Önümüzdeki dönemde hata yapmaktan korkmayanlar, ihtiyaçları zamanında analiz edenler, global ölçekleri hedefleyenler ve doğru iletişim stratejilerine yatırım yapanlar kazanacak.

StartupCentrum'un raporuna göre, Türkiye'de 2021'in ilk yarısında 121 girişim, toplamda 124 kere yatırım aldı. 2021 yılının ilk yarısında yapılan yatırımlar bir önceki yarıyıla göre 7 kat artarak 704 milyon dolara ulaştı., 236 milyon dolarlık yatırım ile oyun sektörü, Türkiye'de en çok yatırım yapılan sektörlerden biri oldu.

Bu analizlerin devamında ise son dönemde hızla yükselen, adeta Türkiye'de altın çağını yaşayan oyun girişimlerinin başarı hikayelerini mercek altına aldık. Türk oyun girişimcileri, önümüzdeki günlerde kendi içlerinden yeni unicorn'lar çıkarmaya hazır gibi görünüyor.