USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

KAPAK

01 Haziran 2021 09:31

Karbon nötr konusu ajandalarda ilk sıraya yükseliyor

İklim değişikliği, yaşamın devamı için dünyanın öncelikli çözmesi gereken sorunu... Bu sorunun odağında ise kuşkusuz enerji sektörü var. Uzmanlar, iklim değişikliğinin hayati risklerinin azaltılarak her yönüyle daha sürdürülebilir bir ekosistemin oluşturulmasının; karbon ayak izini azaltacak ve bertaraf edebilecek hedeflerin belirlenmesi, bunu sağlayacak yol haritalarının oluşturulması ve uygulanması ile olabileceğinin altını çiziyor. Karbon emisyonlarının tümüyle bertaraf edilebilmesini tanımlayan karbon nötr kavramı, son dönemde iklim değişikliği ile ilgili artan farkındalık ile birlikte üzerinde daha fazla konuşulması gereken bir alan olarak gelişiyor. 2021'in ilk aylarında, küresel karbondioksit emisyonlarının %65'inden ve dünya ekonomisinin %70'inden fazlasını temsil eden ülkeler, karbon nötrlüğü için iddialı taahhütlerde bulundu.

Türkiye'de ise son dönemdeki yatırımlar, özellikle coğrafyasının da verdiği imkanları arkasına aldığını gösteriyor. Yenilenebilir enerji alanında sanayisinden hizmet tesisine, iletişiminden stadyumuna kadar her noktasında sürdürülebilir alanlara yatırımlarını yoğunlaştırmasıyla bölgesindeki rakiplerinden ayrışan Türkiye, toprakları ve denizlerinde bulduğu rezervleriyle, dünyada da enerji alanındaki söz sahipliğini artırarak, bir üst lige çıkmaya hazırlanıyor. Bu noktada Türkiye'nin önde gelen enerji üretim ve enerji dağıtım şirketlerinin de özellikle güneş ve rüzgar enerjisi alanında yatırımlarını artırdığını görüyoruz. Enerji şirketlerinin bir diğer gündem maddesi ise net-sıfır karbon seviyesine ulaşmak ve enerji okuryazarlığını kullanıcılar nezdinde tabana yaymak. Enerjinin nitelikli kullanımı da Türkiye'deki cari açık için bir kurtarıcı görevi görmüş olacak. Türkiye'nin yenilenebilir ve temiz enerjide son dönemde öne çıkardığı alan ise güneş enerjisi...

Bu ay enerji temasıyla hazırladığımız dosyalarda; Türkiye'nin en önemli enerji şirketlerinin gündeminden sektörün geleceğine yönelik atılması gereken stratejik adımlara, enerji lügatından dünyadaki en ilginç ve en verimli güneş santrallerine kadar farklı başlıklar bulacaksınız.

Hayatınızın her alanında temiz enerji kullanımını artırmanız dileğiyle; keyifli okumalar...