USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kadın

20 Ekim 2023 10:15

“Octet'in çalışanlarının yarısını kadınlar oluşturuyor”

Fintech sektöründe kadın çalışanların ve kadın liderlerin sayısı artıyor. Fintech sektöründe bu anlamda rol modellerinden biri de Octet Türkiye'nin Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan. Bankacılık sektöründe çalışırken, fintech tarafındaki büyük potansiyeli ve ışığı görüp bu sektörde liderliğe adım atan Ekemen Fidan ile hem Octet'i hem kendi kariyer hikayesini hem de şirketlerinin kadın çalışanlara bakış açısını konuştuk.

“Octet'in çalışanlarının yarısını kadınlar oluşturuyor”

> Öncelikle Octet'i kısaca tanıyabilir miyiz? Octet'in sunduğu hizmetler hangi anlamda fayda ve katma değer sağlıyor?

Octet olarak sunduğumuz tahsilat ve ödeme çözümleriyle şirketlerin daha verimli nakit akışı yönetimine sahip olmasını sağlayan bir fintech şirketiyiz. Müşterilerimizin tüm enerjilerini işlerine odaklamasını sağlayan çeşitli ve pratik tahsilat ve ödeme çözümleri sunuyoruz. Çözümlerimizle KOBİ'ler, büyük işletmeler ve bayi ağına sahip firmaların işlerini kolaylaştırıyoruz.

> Kariyer hikayenizi dinleyebilir miyiz? Kariyerinizdeki önemli dönüm noktaları ve kilometre taşları neler?

Finans sektöründe 23 yılı aşkın bir deneyimim var. Birçok yerli ve yabancı finans kurumunda dış ticaret ile ticari alacak finansmanı konularında çalıştım, yöneticilik yaptım. 2017 ise kariyerimdeki dönüm noktalarından biriydi. Bu yıl içinde aldığım kararla beraber bankacılık sektöründen fintech sektörüne geçiş yaptım. Fintech sektörünün hem büyük bir potansiyel barındırdığını hem de özellikle yenilikler anlamında ciddi fırsatlar taşıdığını görmem bu kararımda etkili oldu. Fintech sektörüne geçişimde müşteri ihtiyaçlarını bilmek, sahayı tanımak sektöre geçişimi cesaretlendirdiği gibi sektöre girdikten sonra ihtiyaçlara dönük çözüm üretmemde katkı sağladı. Firmaların birden fazla banka ile çalışmaları ve çalıştıkları bankaların her birinden tahsilat ve ödemeleri için ayrı ayrı çözüm üretmeleri, fintech sektörünün geleceği ile ilgili fikirlerime ışık tuttu. 2020'den bu yana her geçen sene sektörde daha da öne çıkan Octet Türkiye'nin Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyorum. Bu sektöre geçmem kariyerimde verdiğim en doğru kararlardan biridir. Sektörümüzün, bugünlerimizi olduğu kadar geleceğimizi de şekillendirecek sektörlerin başında geldiğini bilmek, önümüzdeki dönemdeki kariyer ve liderlik serüvenim için de beni çok heyecanlandırıyor.

> Peki Octet'in kadın çalışan ve yöneticilere bakışı nasıl? Şirketinizde kadın çalışan oranı nedir?

Şirketimizin kadın çalışanlara ve yöneticilere bakış açısı her zaman çok olumlu oldu. Octet, en başından beri fırsat eşitliğine, kapsayıcılığa ve çeşitliliğe çok büyük önem veriyor, özen gösteriyor. Şirket politikasının temellerinden birini bunun üstüne kuruyor. Octet Türkiye olarak bünyemizde çalışma hayatına yeni atılan arkadaşlarımızdan C-level düzeydeki yöneticilerimize kadar farklı pozisyon ve görevlerde birçok kadın çalışanımızın mevcut olduğunu söylemekten gurur duyuyorum. Şirketimizin halihazırda %50'sini kadın çalışanlarımız oluşturuyor. Bu sektörümüz ve genel olarak tüm sektörler ve şirketler bazında oldukça ciddi bir rakam. Bu rakamı artırmak hedeflerimizden biri.

> Sektörde bir kadın lider olarak sektörde çalışmak isteyen, liderliğe yürümek isteyen kadınlar için tavsiyeleriniz nelerdir?

Bankacılık başta olmak üzere pek çok sektörde olduğu gibi fintech sektöründe de üst düzey görevlerde halen erkek egemenliği hâkim. Evet kadın liderlerin sayısı artıyor, bazı ezberler kökten bozuluyor. Ama kadın lider sayısının daha da fazla olabileceği düşüncesindeyim. Türkiye'de her geçen gün gelişen fintech sektöründe kadınların payı mutlaka daha da artmalı. Destekler ve teşvikler artmalı. Sektörde çalışmak isteyen kadınlara, kadın lider adaylarına en büyük önerim kendilerine güvenmeleri. Özgüvenlerini her türlü engele, zorluğa rağmen yüksek tutmaları. Yanı sıra kendilerini geliştirmekten hiçbir zaman vazgeçmemeliler. Kendilerine hep inanmalılar. Sorumluluk almak için talepkâr olmalılar. Öne atılmaktan hiç çekinmemeliler.

> Bir yandan kadınlara yönelik

beklentilerin yüksek olması, iş ve sosyal yaşam dengesinin tam gözetilmemesi gibi sorunlar da mevcut. Bu konuda neler yapılabilir?

Teşvikin en önemli kısmı fırsat eşitliğinden geçiyor. İlk fırsat eşitliği eğitimden başlıyor. Daha çok kız çocuğu okula gitmeli, Anadolu'dan daha çok kız çocuğu okumalı ve okutulması için teşviklerin çıkartılması gerekiyor. Sağlıklı bir ekonomik ve sosyal kalkınma için kadınların iş hayatındaki varlıklarının artırılması önemli. Eğitim sonrasında evlilik ve çocuk sahibi olan kadınların zor iş bulmaları veya bulamamaları da büyük bir sorun. Bu kadınlara da fırsat eşitliği verilmeli.

Kadınların evli, hamile olması veya çocuk sahibi olması iş dünyasında bir engel olarak görülmekten çıkmalı. Öyle ki, anne olan kadınların kazandıkları pratik bakış açısı ve hızlı organize olma yetisi çalıştıkları yerlere de fayda sağlıyor. Bu konuda toplumun, işverenin bilinçlendirilmesi çok önemli. Kadın çalışana fırsat veren şirketlere vergi teşviki verilebilir. Doğum iznindeyken geçici iş gücü kaybı için devlet iş yerlerine doğum iznindeki kadının ücretini ödemesine ek maddi teşvik verebilir veya geçici personeli ücretsiz olarak atayabilir. Ücret eşitliği için de fırsat eşitliği şarttır. Bu konuda yapılmış çalışmalar aynı işte çalışan erkeklerin kadınlara göre daha yüksek ücret aldığını göstermiştir. Terfilerde de fırsat eşitliği şarttır. Şirketler ve bireyler olarak bizlerin de üstüne düşen bazı görevler var. Kendi adıma sektördeki değerli kadın meslektaşlarımla kadın istihdamı alanında rol model olabilmeyi arzu ediyorum. Bu doğrultuda Teknolojide Kadın Derneği üyesi olmaktan dolayı da mutluyum. Bu ve benzeri dernek ve oluşumların da çalışmalarını çok önemsiyorum.

> Bu ay Cumhuriyetimizin 100. yılını da kutluyoruz. Bu özel yıl dönümüne ait neler söylemek istersiniz?

Bu yıl hepimiz için çok önemli ve değerli. Çok özel bir yılı yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılının ve yeni bir yüzyılına başlamanın büyük heyecanı ve de coşkusu içerisindeyiz. Bu motivasyon ve heyecanla birlikte Octet olarak da çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Cumhuriyetimiz ve idealleri bizim için de en büyük yol göstericilerden biri.

EN ÇOK OKUNANLAR