USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kadın

08 Mart 2023 11:01

İhracata değer katan kadınlar

Kadınların iş hayatında üstlendikleri öncü rol, gün geçtikçe artıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Platin okurlarıyla ihracatın güçlü kadınlarını buluşturuyoruz.

İhracata değer katan kadınlar

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Türkiye'nin girişimci, istihdamı arttıran ve ihracata değer katan kadınlarının sürdürülebilir başarı hikâyelerini sizlerle buluşturuyoruz.

"SANAYİ ERKEK İŞİ GİBİ ÖNYARGILARI KENARA BIRAKMANIN TAM ZAMANI"

(Teksan Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer)

Bugün erkek egemen tüm sektörlerde kadınların alın terleri ile önemli noktalara gelebildiğini belirten Teksan Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer, "Detaylara olan hakimiyetimiz, iletişim ve empati gücümüz ve elbette çalışkanlığımızla her işin üstesinden gelebiliriz, yeter ki kendimize güvenelim" diyor.

Teksan, enerji çözümleri sektöründe 25 yılı geride bıraktı. Ana işi olan jeneratör yanında müşterilerine birçok farklı ürün ve hizmet de sunan şirket, yeni ürünü TESS ile Türkiye'nin yanı sıra dünyada da çok yeni bir pazar olan enerji depolama sistemleri alanında faaliyet göstermeye başladı. Enerjide arz güvenliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin sürekliliğini sağlama gerekliliğinin yanı sıra elektrikli araçların hayatımıza girmesiyle birlikte her yerde, hızlı şarj için gerekli olan enerji depolama sistemleri Teksan için yeni bir büyüme alanı olacak.

"Yeni teknolojiler farklı büyüme alanı oluşturacak"

Platin olarak iş dünyasının güçlü kadınlarından Teksan Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer ile şirketin iş gündemini ve 2023 yol haritasını konuştuk... Şu an gündemlerini en çok meşgul eden konunun TESS ile gerek Türkiye gerekse global pazarda en güçlü oyunculardan biri haline gelmek olduğunu söyleyen Tuncer, "Bu pazardaki fırsatları yakalayarak şirketimizin büyüme rakamlarına yansıtmayı hedefliyoruz. Diğer taraftan son tüketiciye yönelik enerji çözümlerimiz de ilerleyen dönemde ürün yelpazemize katılacak. Böylece bizim için farklı bir büyüme alanı oluşacak" diyor. Tuncer, dünyanın gündeminde olan ve gelecekte çok daha fazla konuşulacak olan yeni teknolojilere odaklandıklarını kaydediyor.

"İş dünyası dayanışmadaki yerini aldı"

Şu an tüm Türkiye'nin tek gündeminin Kahramanmaraş merkezli depremler olduğuna vurgu yapan Ebru Ata Tuncer, şöyle devam ediyor: "Asrın en büyük felaketlerinden biri olan, 10 ilimizi etkileyen ve hepimizi derinden sarsan depremle birlikte bölgede hem arama kurtarma çalışmalarında hem de yardım merkezlerinde kesintisiz elektrik sağlanmasında jeneratörler etkili rol oldu ve önümüzdeki süreçte de jeneratörlere büyük iş düşecek. Bu süreçte tüm üretim ve hizmet gücümüzü deprem bölgesine destek olmaya ayırdık. Depremin ilk saatlerinden itibaren toplumun her kesimi bölgeye destek olabilmek için seferber oldu. İş dünyası da bu dayanışmadaki yerini aldı. İnanıyorum ki önümüzdeki süreçte de bölge normalleşinceye kadar maddi manevi gerekli tüm yardımlar devam edecek."

"Her işin üstesinden gelebiliriz yeter ki kendimize güvenelim"

İş dünyasında kadının rolünün giderek güçlendiğine değinen Ebru Ata Tuncer, bugün erkek egemen tüm sektörlerde kadınların alın terleri ile önemli noktalara geldiğini dile getiriyor. Tuncer, "Sanayi, daha çok 'erkek işi' gibi nitelense de bu ön yargıları bir kenara bırakmanın zamanı geldi. Kadınlar yer aldıkları birçok sanayi sektöründe çok başarılı işlere imza atıyorlar. Detaylara olan hakimiyetimiz, iletişim ve empati gücümüz ve elbette çalışkanlığımızla her işin üstesinden gelebiliriz, yeter ki kendimize güvenelim... Diğer taraftan bugün kadın girişimcilere de eskiye oranla pek çok destek ve teşvik söz konusu. Devlet ve özel sektör tarafından sunulan imkânları çok iyi araştırarak girişim hayallerini gerçeğe dönüştürebilir, desteklerden faydalanabilirler" yorumunda bulunuyor.

"DUYARLI İŞ İNSANLARININ YARDIMLARI İLE YARALARIMIZI HEP BİRLİKTE SARACAĞIMIZA İNANIYORUZ"

(BEE'o Kurucu Genel Müdürü Aslı Elif Tanuğur Samancı)

İş dünyasına ilham veren kadın liderlerden biri olan Bee'o Kurucu Genel Müdürü Aslı Elif Tanuğur Samancı ile deprem bölgesine şirket olarak yaptıkları yardımları ve bu noktada takip etikleri yol haritasını ele aldık.

Öncelikle, 11 ilimizin ve bu illerde yaşayan 13,5 milyon vatandaşımızın etkilendiği Kahramanmaraş merkezli bu büyük deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabır, yaralılarımıza acil şifalar dileyerek ve yaşanılan bu büyük afetten ülke olarak çok etkilendiğimizin altını çizerek sözlerine başlayan BEE'O Kurucu Genel Müdürü Aslı Elif Tanuğur Samancı: "Bölgenin Türkiye ihracatına yaptığı katkı oldukça büyük. Özellikle Hatay Limanı dünyaya açılan bir kapı. Bölgenin yaşadığı bu afet sebebiyle ülke büyümesinde yüzde 1 -1,5 oranında bir gerileme olacağını düşünüyorum. Ancak, son çeyrekte hızlı bir toparlanma olursa ülkemiz aynı büyümeyi gerçekleştirecektir. Bununla birlikte ihracat yapan firmaların da bölgeye maddi manevi destekler sağlayarak hızlı bir şekilde toparlanması için çaba göstermesi gerekir, duyarlı iş insanlarının yardımları ile yaralarımızı hep birlikte saracağımıza inanıyoruz" diyor.

Depremin ilk saatlerinde organize oldular

BEE'O Ailesi olarak, depremin henüz ilk saatlerinde hızlıca organize olan ve gerek iş gücü gerekse maddi kaynaklarını depremzedelere yönlendiren şirket tarafından;

· Afet bölgesinde acil kan ihtiyacı olduğunun duyurulması ile birlikte Türk Kızılay'a kan bağışında bulunmak üzere hızlıca harekete geçti.

· Afet bölgesindeki depremzedeler için kan bağışında bulunmak isteyen tüm BEE'O Propolis personellerinin, firmanın bulunduğu bölgedeki en yakın Türk Kızılay Kan Merkezlerine ulaşımı organize edildi ve kan bağışında bulunuldu.

· Eş zamanlı olarak, şirket içerisinde afet bölgesine göndermek üzere yardım paketlerinin hazırlığı organize edildi. Hazırlanan deprem yardım paketleri, BEE'O Propolis'e ait kurumsal araç ile ve BEE'O Propolis personelleri tarafından deprem bölgelerine ilk elden dağıtılmak üzere yola çıkarıldı. Depremin henüz ikinci gününde bölgeye ulaşan BEE'O Propolis yardım aracı, Hatay'a ilk ulaşan araçlar arasındaydı.

· AFAD ve Türk Kızılay'ın bölgede ihtiyaç duyabileceği yardım malzemelerinin tedarikine katkı sağlamak üzere çeşitli kurumlara da nakdi destek sağlandı.

· BEE'O Propolis tarafından üretilen doğal takviye edici gıdaların; deprem bölgelerine sevkiyatı organize edildi.

· Depremden etkilenen çocuklar için çocuklara özel olarak üretilen BEE'O ürün çeşitlerinin de bölgeye sevk edilmesine azami derecede önem verildi.

· Depremzedelerin ısınma ihtiyacını karşılamak üzere, çeşitli firmaların da yardımı ile toplamda bin 200 adet elektrik sobası satın alındı ve deprem bölgelerine ulaştırıldı.

"Yıl içerisinde Kuzey Afrika pazarına odaklanmayı planlıyoruz"

Yanı sıra şirketin 2023 yol haritasından da bahseden Tanuğur Samancı, şu yorumda bulunuyor: "İhracatımızı artırmak üzere hem Avrupa'da hem de ABD' de girişimlerde bulunuyoruz. Gıda takviyesi ve kozmetik ürünlerinde hem markalı hem de private label müşterilere ulaşmak için uluslararası fuarlara katılım sayısını artıracağız. Ayrıca, yeni yatırımlarımızla Avrupa'daki e-ticaret hacmimizi artırmayı da hedefliyoruz. Bunun için İngiltere'de firmamızı ve depomuzu kuracağız ve yaygın olarak e-ticaret hacmimizi arttıracağız. 2023'te yurtiçi ve yurtdışı yatırımlarımız ve satış hacmimiz büyüyerek devam edecek. Yıl içerisinde Kuzey Afrika pazarına odaklanmayı planlıyoruz. Kuzey Afrika pazarının bize daha hızlı bir şekilde markete giriş imkanı sağlayacağını öngörüyoruz."

"AVRUPA VE ABD PAZARINDAKİ İHRACATIMIZI DERİNLEŞTİRECEĞİZ"

(Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık)

Üretim ekonomisi temelli, ihracata dayalı modeli benimseyen ve uygulayan bir şirket olarak ihracat kapasitesini ve pazar ağını artırmaya odaklandıklarını belirten Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, şu anda Güney Amerika'dan Batı Afrika ülkelerine kadar 21 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini, bu yılki stratejilerini Avrupa ve ABD pazarında derinleşmek olarak belirlediklerini söylüyor.

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nda 2005'de profesör unvanını alan, Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltacak, yerel kalkınmaya, istihdama katkı sağlayacak proje hayaliyle sanayi yatırımına yöneliyor. 2011'de girişimcilik yolculuğuna başlayarak, 2016'da Seza Çimento ile üretime geçiliyor ve bugün yıllık 2,3 milyon ton üretim kapasitesine ulaşan fabrikada tüm paydaşlar ve aileleri ile birlikte yaklaşık 10 bin kişinin hayatına dokunuluyor. 21 ülkeye ihracat gerçekleştiren şirketin 2023 hedefi Avrupa ve ABD pazarında derinleşmek.

Yenilenebilir enerji yatırımlarına bu yıl da devam edeceklerini açıklayan Açık, "Şu anda toplam elektrik tüketimimizin yüzde 26,1'lik kısmını yenilenebilir enerjiden karşılıyoruz. Bu yıl kurmayı planladığımız yeni güneş enerjisi santralleri ile bu oranı artıracağız. Enerji depolama sistemleri üzerinde de çalışmalar yapıyoruz" bilgisini veriyor.

"Katma değeri artırmalı, pazarı çeşitlendirmeliyiz"

Yaşadığımız büyük afetin ardından ilk olarak canlıların hayatının kurtulması, ihtiyaçlarının karşılanması, ardından da bölgenin yeniden güçlü bir şekilde ayağa kaldırılması gerektiğini ifade eden Açık, kamudan özel sektöre ve STK'lara kadar herkese önemli görevler düştüğünü söyleyerek, sözlerine şöyle devam ediyor: "İş koluna göre değişmekle birlikte ihracatçılar olarak ürünlerimizi inovasyon odağında geliştirip, katma değerini artırmalı ve ülke ekonomimize katkımızı artırmalıyız. Çimento sektörü, Rusya-Ukrayna savaşının ardından başta enerji olmak üzere emtia fiyatlarındaki artış nedeniyle global ölçekte yüzde 0,3 gibi düşük bir büyüme öngörüyor, Avrupa'da ise düşüş trendi devam edecek gibi görünüyor. Bu nedenle ihracat pazarlarımızı çeşitlendirip, mevcut pazarlarda derinleşmemiz çok önemli."

İzmir'e ulaştırılan depremzedelere otel açıldı

Açık, şirket olarak deprem sonrası destekleri hakkında da şu bilgileri veriyor: "İlk andan itibaren bir seferberlik ilan ettik. Malatya'daki Çimya Beton tesislerimizde depremzedeler için sıcak yemek ve barınma hizmeti vermeye başladık. Seza Çimento'ya ait araçlarla depremzedeleri Malatya'dan Elazığ'a, kiraladığımız otobüsler ile de İzmir'e getirdik. Ege Palas otelimizi depremzedelerin kullanımına açtık. Malatya'da 15 konteyneri depremzedelerin kullanımına sunacağız. Bir yakıt tankerimizi Elazığ Valiliği; çok sayıda kamyon, ekskavatör gibi iş makinemizi de Karayolları'nın ilgili bölge müdürlüklerine tahsis ederek bölgede kullanıma sunduk. Bu uzun soluklu bir süreç. Desteklerimize devam edeceğiz."

EN ÇOK OKUNANLAR