USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kadın

30 Eylül 2021 15:56
Umut Çelik

Borusan Lojistik kadın istihdamındaki artışla güçlü sektörel konumunu sürdürecek

Borusan Lojistik, bağlı olduğu Borusan Holding'in ofis çalışanları için yüzde 40; fabrika, saha ve atölye çalışanları için yüzde 20 olan 2023 kadın işe alım hedeflerinin taşımacılık sektöründeki yüzü olarak dikkat çekiyor

Borusan Lojistik kadın istihdamındaki artışla güçlü sektörel konumunu sürdürecek

Avrupa'nın 3. büyük dijital lojistik platformu olan eTA'yı geliştiren Borusan Lojistik, alternatif teslimat modeli Bukoli ve Çin-Türkiye lojistiğindeki atılımlarıyla da dikkat çekiyor. Sektörel konumunu kadın çalışan sayısının artmasını teşvik eden stratejisiyle daha da güçlendiren Borusan Lojistik'in Kontrat Lojistiği Genel Müdür Yardımcısı Canan Ölçer, sorularımızı yanıtladı.

>Kariyer yolculuğunuzda Borusan Lojistik'in yeri ve önemini anlatır mısınız?

Borusan Lojistik'teki 21 yıllık kariyerimde ortalama 3 yılda bir farklı görev veya sorumluluklar almak, beni yeni bir iş öğrenme çevikliğinde tutarak, heyecanımı ve tutkumu yenileme şansı verdi. Lojistik, arka planda operasyonun döndüğü, erkeklerin daha fazla görev ve sorumluluk aldığı bir alan. 2004 sonunda depolar operasyon müdürlüğü pozisyonu açıldığında bu göreve talip olmuştum. Belirli bir süre kendimi kanıtlayana ve işi tam öğrenene kadar yoğun çalıştım. Ekip arkadaşlarımla birlikte aynı havayı sıklıkla soludum. Kendi değerlerimle örtüşen ve kadınlara değer veren bir şirkette olduğum için şanslıyım.

Bukoli ve eTA ile fark yaratan çözümler

>Öne çıkan hizmet, çözüm ve yenilikleriniz ile dijitalleşme çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

İnternetten aldığınız ürünlere zaman ve mekan esnekliğiyle ulaşabileceğiniz güvenilir teslimat modelimiz Bukoli'yi 5-6 yıl önce hayata geçirmiş, 2017'de ara vermiştik. Artan e-ticaret hacmine yönelik alternatif bir teslimat modeli olarak 2020'nin son çeyreğinde yeniden canlandırdık. Siparişlerinizi teslim almak için seçeceğiniz ev ya da iş adresinizin yerine, Bukoli kavuşma noktalarından birine kargonuzun siparişini verebiliyorsunuz. 2 bin 700 civarında esnaf, Bukoli teslimat noktası olarak servis veriyor. Yıl sonuna kadar bu sayıyı 5 bine çıkaracağız. 2012'de hayata geçen yenilikçi çözümümüz eTA ise Türkiye'de nakliyecileri ve kamyoncuları dijital ortamda bir araya getiren ilk dijital lojistik platformu. Uygulamada günde 3 binden fazla nakliye fırsatı yayınlanıyor. Pandemiden önce kaçınılmaz olan dijitalleşme, artık olmazsa olmaz. Sektörde dijitalleşmenin öncüsü olma misyonunuyla 2020'de dijital dönüşüm odaklı 14.3 milyon TL'lik Ar-Ge yatırımı yaptık. Dijitalleşme odağımız olmayı sürdürecek.

Her kademede kadın istihdamına teşvik

>Kadın istihdamı ve yönetimde temsilinde fark yaratan uygulamalarınız neler?

Toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında Borusan Grup şirketlerinde 2023'e kadar ofis çalışanları için yüzde 40, fabrika, saha ve atölye çalışanları için ise yüzde 20 kadın işe alım oranları hedefleniyor. Kadın yönetici sayımızı yükseltmek ve yetkinliklerini artırmak için Borusan bünyesindeki Liderlik Fakültesi'nde yüzde 50 kadın oranının teşvik edilmesi hedefimiz var. İşe alımlarda cinsiyet dağılımını dengelemeyi amaçlıyoruz. Borusan Akademi ile kadın liderlerimize özel gelişim programları ve kadın çalışanlar arası sosyal ağ kurgularıyla eşitliğe gelişim ve farkındalık bakış açısı katıyoruz. Terfi ve yedekleme süreçlerinde annelik ve cinsiyetten bağımsız şekilde, fırsat eşitliğini esas alan değerlendirmeler yapıyoruz. Üst/orta yönetim işe alım/terfi sürecinde en az bir kadın adayın kısa listede olmasına dikkat ediyoruz. Tüm bu çalışmalarımızla kadın yönetici sayısını artırmayı, yetkinliklerini geliştirmeyi, daha iyi ve rol model liderler yetiştirmeyi hedefliyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR