USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kadın

24 Haziran 2023 10:55

BMS Türkiye'den kadın istihdamında fırsat eşitliği platformu

BMS Türkiye Genel Müdürü Ece Kaşıkcı, “bölge liderliğini benim üstlendiğim B-NOW'un fırsat eşitliği misyonundan hareketle hayata geçirdiğimiz ‘başarı için eşitlik, performans için birliktelik' anlamına gelen ‘perforwomans' projesi ile düzenli aktiviteler organize ediyoruz” dedi.

BMS Türkiye'den kadın istihdamında fırsat eşitliği platformu

BMS Türkiye'nin 100'ü aşkın çalışanının yüzde 51'ini kadınlar oluşturuyor. Yönetici pozisyonlarındaki kadın oranının yüzde 52 ile olduğu marka, çeşitlilik ve kapsayıcılık yaklaşımı doğrultusunda, kadın çalışanlarının iş performansını arttırma ve kariyer hedeflerini belirlemede katkı sağlama amacıyla kurulan insan ve iş kaynağı grubu BMS Network of Women (B-NOW) platformuyla, kurumda çalışan kadınlara her konuda fırsat eşitliği sağlama misyonu ile ilerliyor. BMS Türkiye Genel Müdürü Ece Kaşıkcı ile kadın istihdamına yönelik projelerini konuştuk.

> Bristol Myers Squibb (BMS) hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Zorlu hastalıklarla mücadele eden hastaların tıbbi ve karşılanmamış ihtiyaçlarına ihtiyaçlarına cevap veren, yenilikçi ilaçlar sağlamak amacıyla bilimsel mükemmelliğe, biyofarmasötik araştırma ve geliştirmeye odaklanan ve 135 yılı geride bırakan global bir ilaç şirketiyiz. 50'den fazla ülkede, yaklaşık 20 üretim ve geliştirme merkezi ile faaliyet gösteriyoruz. BMS olarak, dünya genelinde immüno-onkoloji ve hematoloji alanında öncü bir konum üstleniyor ve değerli bilimsel paydaşlıklarla tedavi yöntemlerinin tüm dünyada daha etkin kullanılmasına zemin hazırlıyoruz. İmmüno-Onkolojik tedavi yaklaşımımızla; onkoloji, hematoloji, immünoloji ve viroloji alanlarına odaklanıyoruz. 40'tan fazla hastalığın tedavisine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Kimya, biyolojikler ve gen tedavileri üzerinde devam eden çalışmalarımızda en güncel teknoloji ve platformları kullanıyoruz.

Türkiye'de ise Bristol Myers Squibb olarak 28. yılımızı tamamlamak üzereyiz. Onkoloji alanında ülkemizin en hızlı büyüyen sağlık şirketlerinden biri konumundayız. Hastaların yaşamlarını bilim yoluyla dönüştürme misyonumuzdan güç alarak geçirdiğimiz bu çeyrek asırdan fazla sürede, ülkemizde toplum sağlığına katkı sağlamak için hem bilimsel hem de hastalık farkındalık çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. BMS Türkiye olarak öncelikli hedefimiz Türkiye'de karşılanmamış ihtiyacın olduğu alanlardaki endikasyonlara öncelik vererek, hastaların yenilikçi tedavilere erişimini sağlayabilmek. Bugün onkoloji, hematoloji ve immünoloji alanlarına odaklanarak toplum sağlığına katkı sağlamak için çalışıyoruz. Türkiye'deki hastaların tüm dünya ile eşzamanlı olarak doğru tedaviye ulaşması için klinik araştırmalarımızı her geçen yıl sayılarını arttırarak sürdürüyoruz. BMS olarak hematoloji ve onkoloji başta olmak üzere farklı tedavi alanlarında Türkiye'de devam eden yaklaşık 40 klinik çalışmamız bulunuyor.

> İstihdam sayınız ve kadın çalışan oranı nedir? Hedefleriniz neler?

Tüm dünyada yaklaşık 28 bin kişiden oluşan büyük bir aileyiz. BMS Türkiye'de ise 100 'ü aşkın çalışma arkadaşımızın yüzde 51'ini kadınlar oluşturuyor. Yönetici pozisyonlarımızdaki kadın oranı ise yüzde 52 ile oldukça yüksek bir sayıda. Global çapta sahiplendiğimiz çeşitlilik ve dahiliyet BMS Türkiye olarak bizim için büyük önem taşıyan ve yaklaşımımızın temelini oluşturan bir unsur konumunda. Şirketimizin bugünkü konumuna ulaşmasında da kadın dahiliyetinin önemli bir rol üstlendiğine inanıyorum.

> Kadın istihdamı politikalarınızı anlatır mısınız?

Tedavilerin doğru zamanda doğru hastaya ulaşabilmesini desteklemek amacıyla büyük bir özveriyle çalışan ekibimizle değer yaratan çalışmalara imza atıyoruz. Diğer taraftan sadece bu yöndeki çabalarımız ile değil, insan kaynakları politikalarımız kapsamında; kadın istihdamına, toplum sağlığına ve sosyal farkındalığa yönelik hayata geçirdiğimiz çalışmalarla dokunduğumuz tüm yaşamları iyileştirmeye gayret ediyoruz.

BMS Türkiye olarak, sadece ilaç sektöründe değil, tüm iş dünyasında çeşitliliği, kapsayıcılığı ve fırsat eşitliğini savunuyoruz. Gerek küresel gerek ülke operasyonlarımızda 'kadın' öne çıkan başlıklardan biri olarak yer alıyor. Bu doğrultuda şirketimizin faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde faal biçimde çalışan ve çalışma arkadaşlarımızın gönüllülük esasıyla görev üstlendiği kurum içi platformlarımız bulunuyor. Bu platformlarımız, çeşitlilik ve kapsayıcılık alanındaki önceliklerimizi destekliyor ve çalışma arkadaşlarımızın kurum kültürümüzü içselleştirilmelerinde aktif rol oynuyor.

Cinsiyet temelli fırsat eşitliği konusunda sahip olduğumuz yaklaşımı, kurum içi projelerimizin yanında, farklı projelerle kurum dışına da yansıtmaya önem veriyoruz. Bu doğrultuda yalnızca kendi bünyemizde çalışan kadın çalışanlarımızın değil; ülkemizdeki tüm kadınların, özellikle genç kadınların kariyer yolculuklarında yanlarında olmayı değerli buluyoruz. Bu kapsamda geçtiğimiz senelerde Değişim Liderleri Derneği'nin hayata geçirdiği Kıvılcımlar Projesi'ne destek verdik. Bu proje kapsamında üniversiteli genç kadınları liderlik becerilerini geliştirmeleri ve sosyal değişim yoluyla toplumda aktif rol almaları için destekliyoruz. İçerisinde benim de dahil olduğum yönetim kurulu üyelerimizin tamamı üniversiteli genç kadınlarımızın gelişimlerini desteklemek ve onlara yol göstermek için bu projede gönüllü mentorluk yaptı.

Biz, eşit olanaklar tanındığında ve fırsat eşitliği sağlandığında tüm bireylerin potansiyellerini en iyi şekilde gerçekleştirebileceğinin farkında olarak hareket ediyoruz ve hatta bunun için B-NOW adında global bir inisiyatifimiz var. BMS Türkiye olarak hem kurum içinde hem kurum dışında gerçekleştirdiğimiz projeler ile fırsat eşitliğini savunmak için çalışmaya devam edeceğiz.

> B-NOW ismini verdiğiniz bir platformunuz var. Bahsedebilir misiniz?

Bahsettiğim çeşitlilik ve kapsayıcılık yaklaşımımız doğrultusunda, kadın çalışanlarımızın iş performansını arttırma ve kariyer hedeflerini belirlemede katkı sağlama amacıyla kurulan insan ve iş kaynağı gruplarımızdan BMS Network of Women (B-NOW) platformumuzla kurumumuzda çalışan kadınlara her konuda fırsat eşitliği sağlama misyonu ile ilerliyoruz. B-NOW desteklediği faaliyetlerle kadın çalışanlarımızın işe alınması, çalışmaya devam etmesi ve geliştirilmesi için fırsatlara sahip olmalarını sağlamak amacıyla faaliyetlerini küresel olarak sürdürüyor.

B-NOW, bölge liderliğini benim üstlendiğim kadın ekip arkadaşlarım için oldukça değerli bir platform. B-NOW'un bir parçası olmanın avantajlarından biri de liderlerin kişisel yaşamlarını sürdürürken kariyer basamaklarını nasıl çıktığını görmek. B-NOW'un fırsat eşitliği misyonundan hareketle hayata geçirdiğimiz 'başarı için eşitlik, performans için birliktelik' anlamına gelen 'PerforWomans' projesi ile düzenli aktiviteler organize ediyoruz. İç toplantılarımızda da eşitliğe dikkat çekmek için buna yönelik organizasyonlar gerçekleştiriyoruz. Örnek olarak B-NOW ekibimiz, bu sene düzenlenen BMS Town Hall toplantısında erkeklerin ve kadınların rollerine vurgu yapan Orhan Kemal'in 'Tersine Dünya' adlı oyununu sahneye koyarak konuya dikkat çekti.

> Önümüzdeki dönemde cinsiyet eşitliği açısından iş dünyasında ne gibi değişiklikler öngörüyorsunuz ve siz neler yapacaksınız?

Cinsiyet eşitliği iş dünyasında son derece önemli bir konu ve ben de bu konuya çok büyük bir önem veriyorum. Kadın istihdamı konusunda BMS Türkiye olarak lider şirketler arasında yer almaktan gurur duyuyoruz. Yönetim kurulumuzun ise büyük bir kısmı kadınlardan oluşuyor. Bu oran hem Türkiye hem de dünyada oldukça yüksek bir oran ve önümüzdeki dönemde, cinsiyet eşitliği açısından iş dünyasında birçok değişiklik ve gelişmeyle bu oranın yükselmesini bekliyorum.

EN ÇOK OKUNANLAR