USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kadın

30 Eylül 2021 15:57
Umut Çelik

ADM Türkiye'de fark yaratan farklılıklar

ADM Türkiye‘de yönetim kademesinin yüzde 43'ü kadınlardan oluşuyor. Şirketin kadın yöneticilerinin aldığı sorumluluklar ülke sınırlarını aşıp, daha geniş bir coğrafyayı da kapsıyor. ADM ayrıca sektörde üretim hattındaki erkek egemen yapıyı değiştirmek için attığı adımlarla dikkat çekiyor

ADM Türkiye'de fark yaratan farklılıklar

Dünyanın önde gelen gıda ve tarım şirketlerinden olan ADM, üreticilerin kullandığı gıda bileşenleri, hayvan yemleri ve yem bileşenleri ile biyoyakıtlar ve diğer ürünleri üretiyor. Yaklaşık 200 ülkede müşterisi bulunan ADM, 40 bin çalışan, 450 ürün tedarik lokasyonu, 330 üretim tesisi, 62 inovasyon merkezi ve dünyanın önde gelen ürün taşıma ağını içeren küresel bir değer zincirine sahip.

ADM Türkiye İnsan Kaynakları Müdürü Çiler Baş Anıl, Türkiye'de iki üretim tesisleri bulunduğunu söyleyerek, "İlki Adana'da kurulu mısır işleme tesisi ADM Besin ve Tarım; gıda, içecek, kâğıt, ambalaj ve hayvan yemi endüstrilerinde kullanılmak üzere, mısır kökenli ürünler imal ediyor. İkinci üretim tesisimiz ADM Wild ise gıda ve içecek sektörü için meyve bazlı ürünler üreterek, yurt içi ve yurt dışı müşterilerimize satış yapıyoruz" diye konuştu.

ADM'nin İstanbul'da bulunan ofisinin ADM Wild faaliyetlerine yönetim ofisi olarak katkı sağladığını da ileten Çiler Baş Anıl, "Aynı zamanda, Destination Marketing takımımız dünyanın dört bir yanından geniş tarımsal emtia ticareti yaparak ülkedeki müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılıyor" dedi.

Üretimde ve yönetimde fırsat eşitliği

Adana lokasyonlu Sabancı Holding şirketlerinde insan kaynakları müdürü olarak çalıştıktan sonra 2015'te ADM bünyesine katılan Baş Anıl, ADM Türkiye'de 220 çalışan bulunduğunu belirterek, "Çalışanlarımızın yüzde 13'ü kadın. Yönetim kademesindeki kadın oranımız ise yüzde 43. Kadın yöneticilerimiz içerisinde ülke sorumluları olduğu gibi, ülke sınırlarımızı aşıp, daha geniş bir coğrafyada sorumlulukları olan yönetcilerimiz de bulunuyor. Türkiye'deki başarılı performanslarından dolayı expat olarak yurt dışına gönderdiğimiz kadın çalışanlarımız da mevcut" bilgisini aktardı.

Çeşitlilik ve kapsayıcılık yaklaşımı çerçevesinde yaptıkları çalışmaların yıllık performans hedefleri arasında yer aldığını anlatan Baş Anıl, "Mülakatlarda pozisyon gözetmeksizin eşit fırsat sunuyoruz. Üretim hatlarında erkek egemen bir sektör iken, 2021'de ADM Türkiye tarihinde bir ilki gerçekleştirdik ve kadın mavi yakalıları üretim hatlarında vardiyalı çalışmak üzere işe aldık. Yaklaşık 5 aydır çalışıyorlar ve çok başarılı performans sergiliyorlar. Arkadaşlarımızın bu başarısı, üretim hatlarında da gönül rahatlığıyla kadın istihdamını yapabileceğimizi destekliyor" şeklinde konuştu.

Orta kademede de kadın çalışanlarının başarılı performanslarıyla ADM'ye katkı sağladığını dile getiren Baş Anıl, "Cinsiyet ayırmaksızın sunulan eşit fırsatlar bizleri başarıya götürüyor." vurgusunu yaptı.

Çalışanlar için fırsatları eşitlemede 2030 hedefi

Türkiye'nin de bulunduğu ADM EMEA organizasyonunda çapraz fonsiyonlardan ve farklı ülkelerden çeşitlilik ve kapsayıcılık (D&I) ekibi oluşturulduğunu belirten Çiler Baş Anıl, "Bu ekip dünyanın her yerindeki ADM çalışanlarının kendilerini ait hissettikleri, çeşitlilik içeren bir iş gücüyle bir kültür yaratmaya çalışıyor" şeklinde konuştu.

ADM çalışanlarının tamamlamasının zorunlu olduğu eğitim programları arasında çeşitlilik ve kapsayıcılığın da yer aldığını söyleyen Çiler Baş Anıl, 2030'da özellikle yönetim kademesinde kadın erkek çalışanların sayıca ve fırsatlar açısından eşitleneceği bir çalışma ortamı hedeflediklerini belirtti.

EN ÇOK OKUNANLAR