USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

İş Dünyası Haberleri

09 Mart 2022 15:41

Yapay zekâ uygulamalarında gıda sektöründe Türkiye'de bir ilk!

Türkiye'nin önde gelen süt ürünleri üreticisi Sütaş ve otonom mobil robot çözümleri sunan Atlas Robotics gıda sektöründe bir ilke imza attı. Sütaş'ın İzmir Tire fabrikasında üretim bandından çıkan peynirlerin dinlendirme deposuna transferini artık “robot” gerçekleştiriyor.

Yapay zekâ uygulamalarında gıda sektöründe Türkiye'de bir ilk!

Dünyada yapay zekâ ve robotik teknolojilerinin gelişimi hızla sürerken, Türkiye'nin lider süt ürünleri üreticilerinden Sütaş ve otonom mobil robot çözümleri geliştiren Atlas Robotics bu alanda başarılı bir uygulamayı hayata geçirdi. Sütaş İzmir Tire fabrikasında üretim bandından çıkan süzme beyaz peynirlerin inkübasyon (dinlendirme) deposuna aktarılması artık transpalet operatörleriyle değil, robot ile gerçekleşiyor. Gıda sektöründe bir ilk olan uygulama, Sütaş'ın katkıları ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın destekleriyle Atlas Robotics tarafından geliştirilip devreye alındı.

IŞIK: "İŞ KAZALARINA KARŞI BİR KAT DAHA ÖNLEM ALMAKTAN MUTLUYUZ"

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Sütaş Tire Fabrika Müdürü Gökhan Işık, şunları söyledi: "Sütaş olarak Yönetim Kurulu Başkanımız Muharrem Yılmaz'ın vizyoner yaklaşımıyla robotik teknolojisine yatırım yaptık. Atlas Robotics ile çalışmak bize ve projemize çok fazla fayda sağladı. Yerli ve milli bir ürün olması nedeniyle robotu ihtiyaç ve beklentimize göre geliştirdiler ve uyarladılar. Otomatik şarj edilebilen ve güzergâh üzerindeki motorlu kapıları açabilen robot, doğru rotayı bularak önüne çıkan engellere çarpmadan haftada yedi gün üç vardiya çalışabiliyor. Steril olmasının yanında stabil de davranan robot sayesinde hem hijyen hem de iş kazalarına karşı fabrikamızda bir kat daha önlem almaktan mutluyuz."

KEBABÇIOĞLU: "AR-GE FAALİYETLERİMİZİ ARALIKSIZ SÜRDÜRECEĞİZ"

Atlas Robotics COO'su Ahmet Kebabçıoğlu da şöyle konuştu: "Atlas Robotics ekibi startup olarak bu projeyi başarıyla tamamladı. Böylesi önemli bir çalışmaya Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri olan Sütaş ile imza atmaktan mutluyuz ve gururluyuz. Gıda sektöründe bir ilk olan insansız araç teknolojisine sahip robotumuzun, iç ve dış pazarda hızla yaygınlaşmasını bekliyoruz. Kısa bir süre önce ScaleX Ventures liderliğinde 750 bin dolar tohum yatırımı aldık. Bu yeni yatırımın da katkısıyla Ar-Ge faaliyetlerimizi aralıksız sürdürerek, yıl sonuna kadar şirketimizi üç kat büyütmeyi planladık. 2023 yılında global pazara açılarak otonom istif robotları konusunda öncü ve lider bir firma olmayı hedefliyoruz."

EN ÇOK OKUNANLAR