USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

İş Dünyası Haberleri

15 Şubat 2022 17:51

TürkTraktör 1 Milyonuncu Traktörünü Üretti

Türkiye'nin otomotiv sektöründeki ilk üretici kuruluşu TürkTraktör, 68 yıllık köklü geçmişinin bir simgesi olan 1 milyonuncu traktörünü üretmenin gururunu yaşıyor.

TürkTraktör 1 Milyonuncu Traktörünü Üretti

Kuruluşundan bugüne tarım sektörüne yön veren yüzlerce yeniliği hayata geçiren TürkTraktör, 1 milyonuncu traktörünü üretim bandından indirerek başarılarla dolu tarihinde bir eşiği daha atladı. TürkTraktör Genel Müdürü Aykut Özüner'in ev sahipliğinde Sakarya Erenler Fabrikası'ndan canlı yayınlanan basın toplantısında, 1 milyonuncu traktöre ilişkin bilgiler ve şirketin 2021 finansal sonuçlarının yanı sıra TürkTraktör'ün gelecek vizyonunu da açıklandı.

"1 Milyonuncu Traktör Çok Önemli bir Kilometre Taşı"

Özüner, 1 milyon traktör üretmenin anlamını şöyle açıkladı; "Bugün traktör pazarında tüm dünyada yıllık üretim adetleri 1.6 milyon seviyesinde ve Türkiye'de halihazırda kullanılan traktör parkı 1.3 milyon civarındadır. Bu göstergeler, TürkTraktör olarak 1 milyoncu üretim adedine ulaşmanın ne kadar önemli bir kilometre taşı olduğunu daha iyi ifade etmektedir. 1 milyonuncu traktörü üretmiş olmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyuyoruz. Şirket tarihimiz boyunca bu noktaya gelmemize vesile olan eski ve yeni tüm çalışanlarımıza, bayilerimize, yetkili servislerimize, tedarikçilerimize ve hissedarlarımıza bu gururu armağan ediyoruz."

1954 yılında Türkiye'nin otomotiv sektöründeki ilk üretici kuruluşu olarak faaliyetlerine başlayan TürkTraktör, ilk traktörünü 1955'te üretti. Şirketin 500 bininci traktörü ise 2007 yılında banttan indirildi.

2021 yılında Türkiye traktör üretiminin yüzde 67'sini ve ihracatının ise yüzde 88'ini tek başına karşılayan TürkTraktör, traktör pazarının da son 15 yıldır kesintisiz lideri olmaya devam ediyor.

TürkTraktör'de Sürdürülebilirlik ve Gelecek Vizyonu

1 milyonuncu traktörünü üreterek önemli bir eşiği geçen TürkTraktör'de sürdürülebilirlik çalışmaları da odak noktası olmaya devam ediyor. TürkTraktör için sürdürülebilirliğin stratejik öncelikleri arasında olduğunun altını çizen Özüner, iklim değişimi ve pandemi sürecinin sürdürülebilir geleceğin bir tercihten öte bir mecburiyet olduğunu yeniden gözler önüne serdiğini belirtirken; ''Stratejik önemi ve değeri her geçen gün çok daha iyi anlaşılan tarım sektörünün kilit oyuncularından biri olarak, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak, öncelikli amaçlarımızdan biri. Modern tarıma yön veren köklü bir kurum olarak beş maddeden oluşan Tarımın Geleceği Vizyonu'nu hazırladık. Bu kapsamda tarımda teknoloji kullanımının yaygınlaşması için yaptığımız çalışmaları hızlandırmayı, çevre ve iklim değişikliği ile ilgili Türk çiftçisinin algısını güçlendirmek için projeler yürütmeyi, üretimde verimlilik artışı sağlayacak tarım ekipmanlarının geliştirilmesi için Ar-Ge çalışmalarına hız vermeyi, doğanın ve Türk tarımının korunması adına inisiyatiflerimizi genişletmeyi ve toplumda sürdürülebilir tarım konusunda farkındalık çalışmaları gerçekleştirmeyi taahhüt ediyoruz" dedi.

Tarımı Dönüştürüp Geleceğe Hazırlamak, TürkTraktör'ün Varlık Nedeni

Tarımdaki dönüşümün, mekanizasyon ve dijitalleşmeyle gerçekleşeceğini belirten Özüner,

"Türkiye'nin ve dünyanın her yerine yayılmış, bugüne kadar ürettiğimiz 1 milyonu aşan traktörümüz ile sadece dün ve bugün değil gelecekte de tarımın, Türkiye'nin en büyük değeri olması için var gücümüzle çalışıyoruz. TürkTraktör olarak, gelecek vizyonumuzu, tarımda sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve verimliliği artırmak üzerine kurduk." dedi.

Üretim ve İhracatta Tüm Zamanların Rekoru Kırıldı

Pandemi etkisi altında belirsizliklerle geçen 2021 yılında 1 milyonuncu traktörünü üreterek büyük bir başarıya imza atan TürkTraktör, aynı zamanda finansal anlamda da yılı rekorlarla kapattı. Gerçekleştirilen basın toplantısında, şirketin 2021 yılı finansal verilerine dair bilgi veren TürkTraktör Genel Müdürü Aykut Özüner "Dünyanın 4. büyük traktör pazarı olan Türkiye'de, TürkTraktör olarak liderliğimizi 2021 yılında da sürdürdük. Son 35 yılda toplamda 23 kez pazar lideri olduk, son 15 yıldır ise bu liderliğimiz kesintisiz olarak devam ediyor. New Holland markamız pazardaki liderliğini sürdürürken, Case IH markamız pazarda 2. sıraya yükselme başarısını gösterdi. Traktör üretimimizi 2021'de yüzde 41 artırarak tarihimizdeki en yüksek üretim adedi olan 48 bin 560'a ulaştık. Ayrıca ihracatımızı 2021'de yüzde 29 artırarak, 16 bin 176 adede çıkarttık ve böylece yeni bir rekora daha imza atmış olduk. Toplam satış adedimizi yüzde 40 artırırken, ciromuzu da 11 milyar 644 milyon TL'ye yükselttik. Faaliyet kâr marjı ve FAVÖK marjı ise sırası ile yüzde 13,5 ve yüzde 14,9 oldu. Tüm bu sonuçlarla birlikte, 2021'i 1 milyar 322 milyon TL net kârla tamamladık." diye konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR