USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

İş Dünyası Haberleri

30 Mart 2022 15:41

TÜRK FİRMALAR LONDRA'DA FIRSAT KOLLAYACAK

Antalya'da düzenlenen Uluslararası E-İhracat Platformu WORLDEF, e-ticaretin dünya devlerini biraraya getirdi. Etkinliğin bu yıl globalleşeğini müjdeleyen WORLDEF Başkanı Ömer Nart, adres olarak Londra'yı gösterdi. Nart,“Birleşik Krallık e-ticaret pazarı 700 milyar sterlin değerinde çok büyük bir pazar, Türk e-ticaret firmalarının bu pazardan aldığı payı artırmayı hedefliyoruz” dedi.

TÜRK FİRMALAR LONDRA'DA FIRSAT KOLLAYACAK

İhracatın itici gücü olarak gösterilen e-ticaret, hız kesmeden büyümesini sürdürüyor. Türkiye'nin alandan daha fazla pay almasını sağlamak için çalışmalarını sürdüren Uluslararası E-İhracat Platformu WORLDEF'in, Antalya'da düzenlediği etkinliğe katılan firmaların global e-ticaret piyasasındaki toplam payları 150 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. 1500 katılımcının üç gün boyunca işbirliği fırsatlarını değerlendireceği programda, 25 bin B2B görüşme yapılması bekleniyor. Önümüzdeki yıl yapılması planlanan etkinlikte katılımcı sayısının beş bin, beş sene içinde ise 100 bine ulaşılması hedefleniyor.

300 FİRMA İÇİN BÜYÜK FIRSAT

T.C Ticaret Bakanlığı 'nın desteğiyle hayata geçirilen World Ecom etkinliğinde konuşan WORLDEF Başkanı Ömer Nart, 2022'de bu etkinliklerin globalleşeceğini açıkladı. İlk global toplantının 25-26 Ekim'de Londra'da yapılacağını söyleyen Ömer Nart, World E-Commerce Forum-Londra Global Meeting'ine yaklaşık 300 firma ve bin kişinin katılımını beklediklerini söyledi. WORLDEF Başkanı "Avrupa e-ticaret ekosisteminin bütün paydaşları bu etkinlikte buluşacak. Türkiye ve Birleşik Krallık'taki firmalara işbirliği fırsatı sunacak ve bölgenin en büyük e-ticaret ya da servis sağlayıcıları ile iş ortaklığı yapma imkanı sağlayacak bir etkinlik olacak. Avrupa'nın en büyük e-ticaret pazarı Birleşik Krallık'ta e-ticarete adım atmayı düşünen firmaların bu fırsatı değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz" dedi. Ömer Nart,"Birleşik Krallık e-ticaret pazarı 700 milyar sterlin değerinde çok büyük bir pazar, Türk e-ticaret firmalarının bu pazardan aldığı payı artırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

HACİM 4 YILDA 5 KATINA ÇIKTI

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETiD) Başkanı Emre Ekmekçi ise "ETİD kurulduğunda Türkiye'deki e-ticaretin payı toplam ticaret içindeki payı 0,2 ve 0,3'lerdeydi, bu sene bu oran ortalama yüzde 16'lara kadar geldi. Türkiye'deki toplam ticaretin yüzde 16'sını yapan bir sektör haline geldik. Bu sektörün World E-Commerce Forum gibi paydaşlara ihtiyacı var" ifadelerini kullandı. Toplantıya video mesaj ile katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle "Geçtiğimiz yıl küresel e-ticaret kullanıcı sayısı 3 milyarı aştı. Bu tüketicilerin harcamaları ise 4,9 trilyon dolar oldu. Ülkemizde son 5 yılda e-ticaret hacmi 4 katına çıktı. 2020 yılında 225 milyar TL'ye ulaşan toplam e-ticaret hacmimiz 2021 yılının ilk yarısında da süratle artmaya devam etti. Türkiye e-ticaretin yükselen yıldızı olacak. World Ecom Etkinliği gibi e-ticaret sistemine katkı sunan organizasyonları son derece önemsiyoruz" diye konuştu.

Açılışta Türkiye İş Bankası Ödeme Sistemleri Ekosistem Bölüm Müdürü Hüsnü Mete Güneş, FedEx Başkan Yardımcısı Daniel Vines, Aras Kargo CEO'su Carsten Wallmann, CDEK CEO'su Sertalp Demirağ, Mirakl MEA Bölge Başkan Yardımcısı Franck Guellerin, ChannelAdvisor MENA Direktörü Hakan Aydemir, ShopiVerse CEO'su Orxan Isayev ve Prapazar Kurucu CEO'su Ferhat Akmermer de konuşma yaptı.

TÜRKİYE'NİN KAPILARINI AÇACAK

ShopiVerse CEO'su Orxan Isayev de "Türkiye'de üretilmiş kaliteli, markalı ürünlerimizi İngiltere üzerinden ilerleyerek Avrupa pazarına da açmak istiyoruz" dedi. Frugoo Direktörü Hakan Thyr da, Londra'daki etkinliğin Fransa ve Almanya'da büyük yankıları olacağını düşündüğünü dile getirdi. Channel Advisor MENA Direktörü Hakan Aydemir, "Londra'daki bu buluşmada amaç sadece Türk markalarını Avrupa'ya getirmek değil; oradaki müşterilerimize de Türkiye'nin kapılarını açmak" dedi, etkinliğin Almanya'da da yapılması talep ettiklerini ifade etti.

35 ÜLKEDEN 900'DEN FAZLA ŞİRKET

World Ecom Etkinliği'ne 35 ülkeden 900 şirket katıldı. Türkiye İş Bankası'nın ana iş ortağı olarak yer aldığı etkinlikte Mirakl, Channel Advisor, Cdek, UPS, Aras Kargo, Prapazar ve Shopiverse Diamond sponsor olarak yer aldı. Etkinlikte Amerika'nın en büyük pazaryeri olan Wayfair'den Çin'in e-ticaret devi AliExpress'e, Almanya'da Zalando'dan, Polonya'nın dev pazaryeri Allegro'ya, kadar pek çok e-ticaret şirketinin yanı sıra; kargo, teknoloji ve dijital pazarlama şirketlerinin de aralarında bulunduğu servis sağlayıcılar yer aldı.

EN ÇOK OKUNANLAR