USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

İş Dünyası Haberleri

07 Haziran 2022 16:41

E-TİCARET NASIL DEĞİŞECEK?

Hızlı bir değişimin yaşandığı e-ticarette, bugün geleceğin nasıl olacağı tahmin bile edilemiyor. Ancak çevreye karşı duyarlı müşterilerin taleplerinde artış, özel etiket ile benzersiz ürünün ön plana çıkması bekleniyor. Videonun e-ticaretin geleceğinde önemli rol oynaması düşünülüyor. Şirketlerin, müşterileri için alışveriş deneyimini sürekli geliştirmesi, yapay zeka sohbet robotlarının ise yükselişe geçmesi öngörülüyor

E-TİCARET NASIL DEĞİŞECEK?

Dev bir endüstri olan e-ticaret sektöründe yaşanan değişim baş döndürüyor. Hem korkutan hem de heyecanlandıran bu dönüşüm, aynı zamanda içinde büyük fırsatlar ve rekabet barındırıyor. Uzmanların, "E-ticarette var olmak için bundan daha doğru bir zaman olamaz" dediği sektörde, pazarın 2021 ile 2025 arasında yaklaşık 1 trilyon dolar büyümesi bekleniyor. Küresel e-ticaret satışlarının ise 2022'de 5 trilyon dolara ve 2024'e kadar 6 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor. Bugün modern tüketicinin, sosyal ticaret, sesli ticaret ve canlı alışveriş gibi çok sayıda çevrimiçi alışveriş kanalıyla harekete geçirildiği sektörde hikâyenin nasıl başladığını hiç merak ettiniz mi?

NEREDEN NEREYE

1994'te dünyanın ilk e-ticaret yapan firması unvanını alan marka; Frank Carney ve Dan Carney'in sahibi olduğu Pizza Hut... 1995'te kurulan Amazon ve eBay dünyadaki ilk e-ticaret platformları olma özelliğini taşırken, 1999'da kurulan ve Çin merkezli olan Alibaba ise bugün e-ticaret sektörünün en güçlü oyuncuları arasında gösteriliyor. Türkiye'ye baktığımızda ise 1998'de kurulan Hepsiburada.com'u, 2001'de hayata geçen Gittigidiyor takip etti. 2009'da kurulan Trendyol'u ise 2012'de n11.com izledi. 2000'li yıllara gelindiğimizde internetin daha da yaygınlaşması alanın büyümesine katkı sağladı. 2001'de B2B (şirketler arası) e-ticaret modeli ile yaklaşık 700 milyar dolarlık satış yapılan sektörde, 2019'da Vuhan'da ortaya çıkan COVID-19, sektörde büyük bir sıçrama yaşanmasına neden oldu.

E-TİCARET NEDİR?

1995'ten sonra hayatımıza giren e-ticaret (elektronik ticaret) internet üzerinden ürün ya da hizmet alımı olarak tanımlanıyor.

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ YENİ TRENDLER GETİRİYOR

Uluslararası E-İhracat Platformu WORLDEF Başkanı Ömer Nart:

"E-ticarette baş döndürücü bir değişim yaşanıyor. Bu döngüde müşteri memnuniyeti öne çıkıyor. E-ticaret trendlerinin temelinde de müşteriyi daha fazla memnun etme motivasyonu var. Bu sebeple e-ticarette yeni trendler ortaya çıkıyor. Bunların başında çok kanallı (omnichannel) model geliyor. Kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi de dijital ve fiziksel dünyaları birleştiriyor. Günümüzde online müşteriler daha fazla kişiselleştirme bekliyor. E-ticaret ekosisteminin odaklandığı diğer bir model de görsel ticarettir. Müşterilerin ürün veya hizmet hakkında daha detaylı bilgi edinmesi ve bunlarla etkileşime girebilmesi için görüntüler, videolar, sanal ve artırılmış gerçeklik kullanımını artıyor. E-ticaretin popüler trendleri arasında sosyal ticaret de yer alıyor. Hem pazarlamacılar hem perakendeciler bu alana büyük ilgi gösteriyor. Dijital tüketicileştirme de ekosistemde önemli bir yer tutmaya başladı. B2B kuruluşlar artık dijital kanallara öncelik veriyor."

DÜNYADA E-TİCARET

7 MİLYAR 924 MİLYON KİŞİ

Dünya nüfusu

4.66 MİLYAR

Dünyadaki internet kullanıcı sayısı

4.9 trilyon dolar

Küresel e-ticaret pazarı

%92.6

Telefon üzerinden yapılan internet erişim oranı

6 saat 54 dakika

Tüm dünyada internette geçirilen günlük süre

4.2 MİLYAR

Dünyada aktif sosyal medya kullanıcı sayısı

TÜRKİYE'DE E-TİCARET

84.34 MİLYON

Türkiye Nüfusu

39 MİLYON

Türkiye'de internetten alışveriş yapan kişi sayısı

381.5 MİLYAR TL

Türkiye e-ticaret hacmi

7 SAAT 57 DAKİKA

Türkiye'de internette geçirilen günlük ortalama süre

%54.8

Türkiye'de internet kullanıcılarının bir önceki ay internetten yaptığı alışveriş oranı

304 DOLAR

Türkiye'de bir kişinin internetten yılda ortalama yaptığı harcama

%14.8

Türkiye'de mobil ödeme araçlarının kullanım oranı

%41.6

Türkiye'de internet kullanıcılarının internet alışverişinde girdiği kredi kartı bilgisi oranı

KAYNAK: Recro Dijital 2021 Raporu

EN ÇOK OKUNANLAR