USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

İş Dünyası Haberleri

27 Mart 2023 14:36

Değişim süreci nasıl yönetilmeli?

Strateji; önceden bilinenlere ve bilinmeyenlere hazırlık olmaktır. Değişim süreci dinamik yönetilmelidir. Niyet edilen hedefe varmak için vazgeçmek yerine yolda giderken gerekli taktikleri çevik bir anlayış ile eyleme dönüştürmektir.

Değişim süreci nasıl yönetilmeli?

İşletmeler aksiliklerle ve kazalarla her zaman karşı karşıya kalır, ancak mevcut stratejilerde revizyona gitmeden veya yeni doğru stratejiler geliştirmeden verilen tepkiler muhtemelen çok daha kötü şeylere dönüşebilir. Krizlerden çıkmak haftalar, aylar ve hatta bazen yıllar alabilir; bu da bazen bunaltıcı hale gelebilir.

Önemli krizlerden sonra herkesin değiştiğini unutmayın. Birçok insan, kayıpları ile günlerce veya haftalarca uğraşarak travma geçirmiş olabilir. Hiç kimse büyük yıkımları kolayca atlatamaz; birçok insanın daha çok zamana ihtiyacı olabilir. Ne yazık ki 'yeni bir normale' dönmek için belirlenmiş bir zaman çizelgesi yok. Herkesin değişimi farklı şekilde işliyor ve işletmelerin her zamankinden çok 'insan odaklı' hale gelmesi gerekiyor.

HANGİ ADIMLAR ATILMALI?

Bir kriz meydana geldiğinde ve işler karışmaya başladığında, bir an önce durumun sorumluluğunu üstlenmeye hazır, belirlenmiş liderlere sahip olmak önemlidir. Liderlerin kriz yönetim planını bilmesi ve uygulanıp uygulanmadığını denetlemesi gereklidir.

Doğru kanallardan tam olarak iletişim kurulmalı:

Bir krizin ortasında doğru bilgiye ulaşmak zor olabilir. Çalışanlar stresli, hızlı hareket ediyorsa önemli şeylere dikkat etmeleri zorlaşabilir.

Herkes, başvurabileceği güvenilir bir bilgi kaynağına ihtiyaç duyabilir. Doğru kanallardan tüm çalışanlara tutarlı ve yardımcı mesajları dağıtmak, güvenli bir yanıt vermek iş sürekliliğini sağlayacak en etkin yollardan biridir.

Raporların gücünden yararlanılmalı:

Yapılan çalışmalarla elde edilen sonuçları paylaşın ve krizin nasıl ilerlediğini, neyin iyi gittiğini ve iyileştirilmesi gerektiğini ortaya koyun ve benzer bir olay daha meydana gelirse müdahaleyi iyileştirmek için somut bir plan önerin.

Kriz yönetimi kültürünüzün bir parçasına dönüşmeli:

Etkili kriz yönetimi çabaları, çalışanların sürece dahil olmasına bağlıdır. Gerçekten nelerin önemli olduğunu iyice vurgulayın ve nedenlerini anlatın, kriz yönetimini iş yapış kültürüne dahil edin, liderlerin desteğini ve çalışanların desteğini sağlayın.

"Krizler sonrasında toparlanmak bir maratondur. Değişim süreci doğrultusunda hızla hareket ederken, planlı olmak da daima göz önünde bulundurulmalı"

(Kolektivist; Müşteri, Strateji ve Dönüşüm Uzmanı Hakan Tetik)

EN ÇOK OKUNANLAR