USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

İş Dünyası Haberleri

07 Haziran 2022 15:09

COPA VIVA LINE İLE YAZ AYLARINDA DOĞAL SERİNLİK

İklimlendirme sektöründe yüzde 100 yerli üretimle hizmet veren COPA, 2022'de de yeni yatırımlarla ve yeni ürünler geliştirmeye devam ediyor. Şu an da Ar-Ge çalışmaları devam eden merkezi sistemler için duvar tipi yoğuşmalı kazan projesini 2023'te hayata geçirmeyi planlayan şirket, yeni hedef pazarlarla ihracatını da arttırmayı hedefliyor.

COPA VIVA LINE İLE YAZ AYLARINDA DOĞAL SERİNLİK

Türkiye iklimlendirme sanayisinin ihracatı, bu yılın ilk beş ayında 2021'in aynı dönemine göre yüzde 12,5 artışla 2 milyar 743 milyon dolar oldu. 2021'de 1 milyonun altına düşen Türkiye kombi pazarının ise 2022'de tekrar 1 milyonu yakalaması bekleniyor. Radyatörde de 2022'de yüzde 5'lik bir artış öngörülüyor. Yatırımların hız kesmediği alanda faaliyet gösteren COPA, Bursa Minareliçavuş Organize Sanayi Bölgesi'nde 26 bin metrekarelik modern tesisinde yüzde 100 yerli sermaye ile üretim yapıyor. Markanın yoğuşmalı ve hermetik kombi; duvar tipi split, multisplit ve salon tipi klima; hermetik şofben ve panel radyatörleri bulunuyor. 361 kişilik istihdamıyla 2022 yılında da yeni yatırımlara imza atmaya ve yeni ürünler geliştirmeye devam ediyor. Milyonlarca kişiye ürünleriyle ulaştıklarını anlatan COPA Isı Sistemleri Genel Müdürü Oktay Erdinç, "30 yıldır ürettiğimiz radyatörlerin uzunluğu hesaplandığında, dünyanın etrafı yaklaşık üç kere dolaşılabilir. Bugüne kadar yaklaşık 3.3 milyon evde COPA radyatör kullanıldı. Bir evde dört kişi olduğunu varsayarsak; 13.2 milyon kişiyi COPA radyatör ile ısıttığımızı söyleyebiliriz" diyor.

2023'TE DEVREDE OLACAK

Yeni ürünleriyle ilgili olarak da bilgi veren Erdinç, "Çevre dostu ve tasarruf sağlayan özelliklerinin yanında, şık ve çarpıcı tasarımlarıyla da tüm mekanlara uyum sağlayan COPA klima ailemiz genişlemeye devam ediyor. Kullanıcılarına dilediklerinde dört mevsimi yaşatan markamızın yeni duvar tipi split klima modeli Viva Line; zarif, konforlu ve çevre dostu özellikleriyle dikkat çekiyor. Şu an da Ar-Ge çalışmalı devam eden merkezi sistemler için duvar tipi yoğuşmalı kazan projemiz bulunuyor. Bu ürünümüzün 2023 yılında devreye girmesini planlanıyoruz" açıklamasında bulundu.

GES İLE %10'LUK TASARRUF

2021 yılında önemli başarılara imza attıklarını ve cirosal anlamda TL bazında yüzde 100'den fazla büyüme gerçekleştirdiklerini de söyleyen Erdinç, 2022 yılını ise hedeflerinin üzerinde bir büyüme rakamlarıyla kapatmayı planladıklarını ifade etti. Erdinç, "2020 yılının dördüncü çeyreğinde ilk kombi satışlarımızı gerçekleştirdik. Yaklaşık 8000 adet kombiyle 2021 yılını kapattık. Kombimizin yerlilik oranı yüzde 35. 2022 hedef ciromuzun (yurt içi + ihracat) yüzde 80 radyatör, yüzde 10 kombi, yüzde 5 klima ve yüzde 5 diğer ürünler. 2022 hedef ciromuzun (yurt içi) yüzde 60 radyatör, yüzde 20 kombi, yüzde 10 klima ve yüzde 10 diğer ürünler. 2022 kombi satış hedefimiz; yurtiçi 20 bin adet, ihracat 10 bin adet" bilgisini paylaştı. 2022'de Bursa'da yer alan üretim tesislerinde devreye aldıkları güneş enerjisi sisteminin kurulumuna başladıklarını belirten Erdinç, "Bu GES projesi ile birlikte yıllık enerji tüketimimizin yüzde 10'unu karşılayarak yılın 1 ayı tasarruf ediyoruz. COPA olarak çağın şartlarına ayak uydurmayı önemsiyoruz. Bu yüzden de iş süreçlerimizde dijital dönüşüme odaklandık" diye konuştu.

YENİ HEDEF PAZARLARLA İHRCATINI DAHA DA ARTIRACAK

Yüzde 80 ihracat oranına sahip şirketlerinin dört kıtada 40'tan fazla ülkede faaliyet gösterdiğini dile getiren Erdinç, "İhracat yaptığımız ülkeler arasında İngiltere, Çin, Romanya, Polonya başta olmak üzere birçok ülke yer alıyor. 2021 yılında ihracatta, 2020 yılına kıyasla cirosal olarak seneyi TL bazında yüzde 100'den fazla büyüme ile kapattık. 2022 yılında da ihracatta ciromuzu yüzde 40'a yakın artırmayı hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 2022 yılının ilk çeyreğinde Çin'e ilk kombi ihracatlarını gerçekleştirdiklerini aktaran Erdinç, "Bursa'daki fabrikamızda ürettiğimiz COPA markalı kombilerimizin Çin pazarına girmesi bize çok büyük motivasyon kazandırdı. 2022 yılındaki kombi ihracatımızı, yeni pazarlar bularak artırmayı hedefliyoruz" dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR