USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

İş Dünyası Haberleri

26 Nisan 2022 17:20

Beko-Konda İstihdamda ve Girişimcilikte Kadın Araştırması

Kadınlar Kurdukları Girişimleri Devam Ettirmede Erkeklerden Daha Başarılı

Beko-Konda İstihdamda ve Girişimcilikte Kadın Araştırması

"100 Kadın Bayi projesiyle" kadınları girişimciliğe teşvik etmeyi ve bayi ekosisteminde kadın temsiliyetini artırmayı hedefleyen Beko'nun, Konda iş birliği ile Türkiye çapında gerçekleştirdiği "İstihdam ve Girişimcilikte Kadın" adlı araştırmaya göre, kadınlar başladıkları işleri devam ettirme konusunda erkeklerden daha başarılı olduğunu gösteriyor. Her 4 kadından 3'ü kurduğu girişimi devam ettiriyor.

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu: Araştırmanın bizi en memnun eden bulgularından biri kadınların girişimcilik konusundaki başarılı performansını doğrulaması oldu. Araştırmaya katılan kadınların kurdukları işleri devam ettirme oranı yüzde 73 ile erkeklerden daha yüksek. Beko 100 Kadın Bayi projemizle de kadınların girişimcilikteki başarısını gözlemliyoruz. Proje öncesi Beko bayi teşkilatımızda %1'i bile bulmayan kadın oranını %7'ye çıkarttık. Şu an girişimci kadınlara ait 79 Beko mağazamız bulunuyor. Yıl sonunda 100 bayiye ulaşacağız. Hedefimiz 2026'ya kadar bu oranı %25'e çıkartarak her dört bayimizden birisinin kadın olmasını sağlamak" dedi.

Beko, kadınları girişimciliğe teşvik etmek ve bayi ekosisteminde kadın temsiliyetini artırmak amacıyla başlattığı 100 Kadın Bayi Projesi 3'üncü yılını geride bırakırken Konda iş birliği ile Türkiye çapında "İstihdam ve Girişimcilikte Kadın" başlıklı kapsamlı bir araştırma yaptırdı. Araştırma sonuçları "Kadının İşi, Kadının Gücü" adlı etkinlikte paylaşıldı.

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Arçelik Global İletişim Direktörü Zeynep Özbil'in araştırma sonuçlarını değerlendirdiği etkinlikte, Beko Satış Direktörü Burak Bilgisel, Beko Eskişehir Bayisi Nilgün Küçükçavdar ve Big Chef Kurucu Ortağı Gamze Cizreli kadınların girişimcilikte karşılaştığı zorluklar, ihtiyaçlarının yanı sıra başarı hikayelerini paylaştı.

Araştırma istihdama kadınların katılımı, değişen toplumsal algı ve girişimcilikle ilgili önemli sonuçlar ortaya koydu. 32 ilde 2.789 kişi ile gerçekleştirilen araştırmada, girişimci kadınlarla derinlemesine görüşmeler de yapıldı.

Basın toplantısında konuşan Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, "Kadınların sadece çalışan olarak değil; lider, girişimci, işinin patronu olarak da ekonomiye katılması gerektiğine inanıyoruz. Kalkınma ancak hayatın her alanında toplumsal cinsiyet eşitliğinin benimsenmesi ile mümkün olabilir. Araştırmanın bizi en memnun eden bulgularından biri kadınların girişimcilik konusundaki başarılı performansını doğrulaması oldu. Araştırmaya katılan kadınların kurdukları işleri devam ettirme oranı yüzde 73 ile erkeklerden daha yüksek. Beko 100 Kadın Bayi projemizle de kadınların girişimcilikteki başarısını gözlemliyoruz" dedi.

Fatih Kemal Ebiçlioğlu: Yıl sonuna kadar 100 Kadın Bayi hedefimize ulaşacağız

2021 yılında bölgesel ciro şampiyonu bayilerimizden birinin kadın olduğunu, bayi teşkilatında birden fazla mağazası olan kadınların bulunduğunu belirten Ebiçlioğlu sözlerine şöyle devam etti: "Bu yolculuğa çıkarken projemize sembolik olarak '100 Kadın Bayi' ismini verdik ama bu bir başlangıçtı. Projeye yoğun ilgi doğru yolda ilerlediğimizi gösterdi. 3 yılda 5 binin üzerinde başvuru aldık. Kadın bayi mağaza sayımız 79'a ulaşarak bayii teşkilatımızı daha da güçlendirdiler. Bu yıl sonunda 100 bayiye ulaşmayı hedefliyoruz. Beko'nun bugün 1.200'ün üzerinde bayisi ve mağazası bulunuyor. Proje öncesi kadın bayi oranımız %1 bile değildi. Bugün % 7'ye ulaşan Beko kadın bayi oranımızı 2026 yılına kadar %25'e çıkartarak, her dört bayimizden birisinin kadın olmasını hedefliyoruz. Bu projenin bir diğer olumlu yanı da, girişimci kadın bayilerimizin istihdamda da kadına daha fazla imkan sağladığını görmek oldu. "

Zeynep Özbil: Girişimciliğe adım atarken kadınların cesaretlendirilmesi ve rol modeller etkili oluyor

"Kadının İşi, Kadının Gücü" adlı etkinlikte konuşan Arçelik Global İletişim Direktörü Zeynep Özbil ise, Arçelik'in teknoloji ve Ar-Ge alanındaki lider pozisyonu ve global operasyon ağının, kadının güçlenmesi konusunda sorumluluğunu artırdığını vurgulayarak, Arçelik'te istihdamda %26 olan kadın oranını 2030 yılına kadar %35'e, %19 olan yönetici oranını ise %30 çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.

Kadınların istihdama katılımıyla ilgili sonuçlara dikkat çeken Zeynep Özbil, "Araştırmamız kadınların çalışma hayatına katılımı yönünde olumlu bir seyir olduğunu ortaya koyuyor. Katılımcıların çoğu kadınların istihdama katılımının artmasını destekliyor. Ancak hala kat edilmesi gereken çok mesafe var. TÜİK verileriyle benzer şekilde katılımcılar arasında çalışanların sadece %29'unu kadınlar oluşturuyor" dedi.

Arçelik Global İletişim Direktörü Zeynep Özbil şunları söyledi: "Araştırmamıza katılanların çoğu kadınların çalışma hayatına katılımının artmasıyla toplumun daha sağlıklı hale geleceğine inanıyor. Kadınların çalışma hayatına katılımını kolaylaştırmak için teşvikler oluşturulmasını destekliyor. Girişimci kadınlarla yapılan derinlemesine görüşmelerde ise kadınların adım atmaya cesaretlendirilmesinin ve rol modellerin önemini görüyoruz. Beko 100 Kadın Bayi projemizde de girişimci kadınların kendine güvenmesi, cesaretlendirilmesi ve kadınların birbirlerine destek vermesinin önemine tanık olduk"

EN ÇOK OKUNANLAR