USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Hazır Giyim

19 Ağustos 2021 11:22
AA

İTHİB: Ar-Ge ve İnovasyon programı ile katma değerli ürünleri sektöre kazandıracağız

İTHİB, tekstil sektörüne kazandırdığı projelere bir yenisini ekliyor. İTHİB'in ilk kez gerçekleştireceği hibe destek programı ile firmaların Ar-Ge ve inovasyon kapasitelerini geliştirmeleri amaçlanıyor. Gerçekleştirecekleri çalışma hakkında açıklamalarda bulunan İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, tekstil sektörünün kg başı ihracat birim fiyatının 20 dolara kadar ulaştığını, sektörün katma değerini daha da yukarılara çekmek için benzer projelerin büyük önem teşkil ettiğini söyledi.

İTHİB: Ar-Ge ve İnovasyon programı ile katma değerli ürünleri sektöre kazandıracağız

2021 yılında başlanması ve 2022 yılında devam edilmesi planlanan programa 20'ye yakın firma başvurdu. Halihazırda üniversite - sanayi iş birliğine dönük çalışmalar gerçekleştirmiş firmaların program boyunca Ar-Ge kapasitelerini geliştirmeleri ve uluslararası mecrada farklı iş birliği fırsatlarına ulaşması amaçlanıyor. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda en önemli hedeflerinin ulusal – uluslararası fon kaynaklı projelerle firmalara yeni finansman mekanizmaları oluşturmak olduğunu belirten Öksüz, "Birliğimiz bünyesindeki firmaların farklı olgunluk seviyelerine göre belirlenecek olan inovasyon odaklı projelerde mentorluk, tasarım ve başvurulara yönelik kapasitelerini geliştirmelerini hedefleyen ve Birliğimiz tarafından ilk kez başlatılan 'Ar-Ge & İnovasyon Kapasite Geliştirme Programı'nı hayata geçiriyoruz. Gerçekleştireceğimiz program ile firmaların Ar-Ge olgunluk seviyesine göre inovasyon kabiliyetlerinin güçlendirilmesini, firma bünyesinde Ar-Ge odaklı kurumsal kapasitenin oluşturulmasını ve olgunluk seviyesi yüksek olan firmaların uluslararası fon kaynaklı projelerle katma değeri daha yüksek ürünleri sektörümüze kazandırılmasını hedefliyoruz. Ar-Ge İnovasyon Kapasite Geliştirme Programı ile özellikle inovatif ürünleri ön plana çıkararak, katma değerli ihracatımızı arttırmayı hedefliyoruz" dedi.

AB KAYNAKLI FONLARDAN DAHA ETKİN YARARLANMALIYIZ

Türkiye'deki Ar-Ge Merkezleri ve AB fon kaynaklarından bahseden İTHİB Başkanı Ahmet ÖKSÜZ "Tekstil sektörümüzde firmalarımız bünyesinde 80 adet Ar-Ge merkezi bulunuyor. Ar-Ge ve Tasarım Merkezine sahip firmalarımız sektör ortalamasından yaklaşık 2 kat daha katma değerli ihracat gerçekleştiriyor. Projemizde Ar-Ge Merkezi olan firmalarımızın niteliğinin artması, Ar-Ge Merkezi kurulmasına yönelik girişimde bulunan firmalarımızın ise yetkinliklerinin artırılması öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bununla birlikte Avrupa Birliği'ne aday ülkelere sağlanan katılım öncesi mali yardım araçlarından ve çerçeve programlarından etkin bir şekilde faydalanmamız gerekiyor. AB tarafından Ufuk Avrupa programı bütçesi 2021 - 2027 yılları için 95,5 milyar Euro değerinde belirlendi. Bu bütçe kaynaklarını nitelikli projelerle ülkemize ne kadar çekebilirsek o kadar faydamıza. Dolayısıyla Birliğimiz tarafından ilk defa organize edilen bu hibe programı sadece firmalarımızın Ar-Ge kapasitelerinin geliştirilmesini sağlamakla kalmayacak aynı zamanda AB projelerine erişim kabiliyetimizi artırarak ülkemize değer katacak." dedi.

PATENTLİ ÜRÜN VE MARKA ÇALIŞMALARI YAYGINLAŞTIRILACAK

İTHİB'e üye tüm firmaların programa başvurabileceğini ve proje kapsamında iki kategorinin olduğunu belirten Öksüz, "Birinci kategoride Ar-Ge & İnovasyon kapasitesinin artırılması, ikinci kategoride ise firmaların uluslararasılaşması ve uluslararası fonlara erişmesine yönelik çalışmalar yapılacak. İlk kategoride, firmaların verimlilik, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik alanlarında kapasitelerinin güçlendirilmesi kapsamında alanında uzman danışmanlarımız tarafından firmalarımıza mentörlük hizmeti aldırmayı planlıyoruz. İkinci kategoride ise uluslararası hibelere yönelik proje fikri geliştirmiş ve proje altyapısını oluşturmuş, verimlilik, dijitalleşme ve inovasyon alanlarında yatırım planını oluşturmuş firmaların; Ar-Ge, Ür-Ge ve inovasyon projelerine yönelik ihtiyaç duyacakları mentorlüğün sağlanmasını amaçlıyoruz. Yeni network kanallarının yaratılması ve uluslararası alanda yeni aktörler ile farklı konsorsiyumların oluşturulması da proje kapsamında büyük önem taşıyor. Program ile tekstil sektöründe patentli ürün ve marka çalışmaları da yaygınlaştırılacak." diye konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR