USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

31 Ekim 2021 13:54

Vispera, unicorn olma hedefiyle ilerliyor

2014 yılında kurulan Vispera, perakende sektöründe mağaza içi uygulama, izleme ve denetim süreçlerini mükemmelleştirmeyi hedefliyor.

Vispera, unicorn olma hedefiyle ilerliyor

Kendi geliştirdiği görüntü işleme/makine öğrenmesi teknolojisiyle; sektörde halihazırda kullanılan, insana dayalı ve hataya açık geleneksel yöntemlerden çok daha hızlı, güvenilir ve maliyet avantajlı perakende uygulama ve denetim çözümleri sunuyor. "Vispera olarak bireysel tüketiciye dolaylı yoldan katkı sağlıyoruz. Perakende mağazasında aranan ürünün, doğru yerde ve doğru çeşitlilikte bulunmasına yardımcı olarak son tüketicinin alışverişte harcadığı zamanı azaltıyor ve zamandan tasarruf etmelerini sağlıyoruz" diyen Vispera Eş-CEO'su Aytül Erçil, gelecek projeksiyonunu Platin'e anlattı.

HIZLI VE GÜVENİLİR PERAKENDE ÇÖZÜMLERİ

Aytül Erçil; sektördeki geleneksel yöntemlerle kıyaslandığında geliştirdikleri yapay zeka tabanlı görüntü tanıma teknolojisi sayesinde çok daha hızlı, güvenilir ve uygun maliyetli perakende çözümleri sunduklarına dikkat çekiyor. Erçil, bu teknolojilerin süreçleri nasıl kolaylaştırdığı hakkında ise şu bilgileri veriyor: "Vispera teknolojileri sayesinde mağazada çekilen raf fotoğrafları üzerinden, raftaki ürünleri pozisyonları ve adetleriyle birlikte tanıyoruz. Böylece raftaki ürün bulunurluğunu, önyüz sayısını, rakiplere göre raf payını ve planogram uyumluluğunu kontrol ederek SKU düzeyinde detaylı raporlar üretiyoruz. Raf gerçekliğinden yola çıkarak sunduğumuz aksiyona dönüştürülebilir iç görüler sayesinde tüm perakende kanallarında performansın iyileştirilebileceği alanları saptayabiliyor, geleceğe yönelik stratejilerin kurgulanmasında öngörüler sunabiliyor ve mağaza içi gelir artışına olanak sağlayacak fırsatları belirleyebiliyoruz. Storesense ürünü aracılığıyla mobil cihazlarla çekilen resimler üzerinden analiz yapılabiliyor. Shelfsight ürünü ise perakende mağazasına yerleştirilmiş sabit kameraları kullanarak rafların 7/24 izlenmesi sürecine yön veriyor."

VERİM ARTIYOR, MALİYETLER DÜŞÜYOR

Erçil; saha operasyonlarında kullanılan iş gücünü ve kaynakları doğru zamanda, doğru alana yönlendirerek verimliliği artırdıklarını, üreticilerin operasyonel maliyetlerini de yüzde 12 ile yüzde 15 arasında azalttıklarını ifade ediyor. Ürünlerin dizilimi de kârda yüzde 8 ile 25 arası bir fark yaratabiliyor. Saha faaliyetlerini doğru veriyle, doğru zamanda görüntülemek ve olası satış kayıplarını zamanında önlemek ise satış performansına yüzde 15 ile yüzde 18 arasında artış olarak yansıyor. Bu faydayı farklı pazar ve kanal dinamiklerinde çeşitli şekillerde görebildiklerini belirten Erçil, sözlerine şöyle devam ediyor: "Mesela bir müşterimizin geleneksel kanalda ürün dağıtımı yapılan mağazalarda kapsama oranlarını yüzde 400 artırdık. Başka bir müşterimizde ise satış ekiplerinin mağaza içinde geçirdiği süreyi yüzde 85 oranında azalttık. Yine modern kanalda planogram uygulaması yapan bir müşterimizin planogram uyumluluğunu ve rafta bulunurluğunu iyileştirerek satışlarında yüzde 12 artış elde ettik."

GLOBAL İŞ BİRLİKLERİNE İMZA ATILIYOR

Yeni ürün geliştirme sürecine paralel olarak 2021'de Storesense, Shelfsight ve Core isimli ürünlerin özelliklerini ve performanslarını artırmaya odaklandıklarını dile getiren Aytül Erçil, "Storesense, şu an 25 ülkede kullanılıyor. Shelfsight ürünümüz de Türkiye dışında Almanya ve Şili'deki mağaza ortamlarında deneme aşamasında. Yeni ürünümüz Vispera Core'un da pilotu 2020'de başarı ile tamamlandı, bu yıl sahada kullanılmaya başlandı. NVIDIA, Zebra, Atos SE gibi firmalarla geliştirdiğimiz stratejik iş birliklerimizi bu yıl daha da ileriye taşıyoruz. Önümüze çıkan fırsatları değerlendirerek küresel bir teknoloji şirketi olma hedefimize emin adımlarla yaklaşıyoruz. Vispera Corp. adıyla ABD'de de bir ofisimiz var. Güney Amerika'da çok iyi bir iş ortağıyla birlikte faaliyetlere başladık. Kuzey Amerika'da ise perakende sektörünün dev isimlerinden biri ile iş ortağı olma yolunda ilerliyoruz. Özellikle Avrupa, MEA ve CIS bölgelerindeki iş ortağı ağımızı da genişletiyoruz" diyor.

AMERİKA AÇILIMI TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

Vispera'nın 2022 projeksiyonu çerçevesinde yeni yatırım alma ve Amerika açılımına yönelik projelere hız vereceğini vurgulayan Erçil, yeni dönem hedeflerini şu şekilde özetliyor: "Amerika açılımı için ilk adımlarımızı atmaya başladık. Bu kapsamda çok deneyimli bir ülke yöneticisini ekibimize dahil ettik. Perakende sektöründe çok yaygın hizmet veren Zebra Retail, HP Retail ve Crossmark gibi firmalarla iş ortaklıkları oluşturduk ve demolar yapmaya başladık. Yatırımın tamamlanması ile birlikte Amerika'da satış, satış destek, müşteri memnuniyet ekipleri kurarak Amerika pazarında hızlıca yol almak istiyoruz."

EN ÇOK OKUNANLAR