USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

06 Eylül 2021 16:50

Sina Afra: Unicorn sayısı 10'un üzerine çıkacak

Türkiye Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra “Yakın zamanda Türkiye'den 10'un üzerinde unicorn çıkacağını düşünüyorum. Oyun sektörü ve e-ticaret, bu trendin başını çekiyor. Yapay zekanın aldığı yatırım hacimlerine bakılırsa birkaç seneye yapay zeka şirketlerinin de güzel haberlerine şahit olacağız. Aynı durum fintech şirketlerimiz için de geçerli” dedi.

Sina Afra: Unicorn sayısı 10'un üzerine çıkacak

Teknoloji startup'ları için muazzam bir yükseliş dönemine girildiğini ifade eden Türkiye Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra, "Girişim ekosistemi için 2021, altın değerinde bir yıl. Gelen yatırım adedi ve hacmi son 10 senenin zirvesinde... Getir ile Türk girişimciliği ikinci Turcorn'una (unicorn) kavuştu. Türk girişimleri, yabancı yatırımcının ilgisini çekmeyi başardı. Derin teknoloji ve yapay zeka alanlarında Türkiye'den yurt dışına açılan, global hareket edecek olan girişimcilerle tanışmaya hazır olmalıyız. Yeni girişimcilik trendleri hızla değişen bir konu başlığı... Bugün konuşulan konular; yapay zeka ve Getir gibi 10 dakikada sipariş modelleri. Muhtemelen önümüzdeki aylarda en çok doyacağımız kelime de 'metaverse' olacak" diyor. Peki, metaverse ne anlama geliyor? Tüm sanal dünyaların, artırılmış gerçeklik ve internetin toplamı da dahil olmak üzere, neredeyse geliştirilmiş fiziksel gerçeklik ve fiziksel olarak kalıcı sanal alanın yakınsamasıyla oluşturulan kolektif ve sanal bir kurgusal evren oluşturması süreci, metaverse olarak tanımlanıyor.

EN SIK YAPILAN HATALAR

Afra, yeni nesil girişimcilerin en çok yaptığı hataları ve girişim modellerinde hangi değerlere odaklanarak ilerlemeleri gerektiğini 8 adımda sıralıyor:

-Girişimcilerin hataları sayısız çünkü startup'larda hata yaparak ve yapılan hataları hızlıca düzelterek ilerleniyor. Yani hata yapmak oyunun bir parçası.

-Girişimciler, yatırım haberlerini paylaşırken fazla detay veriyor. Hatta yatırımın kendisini fazlasıyla kutlayan bir ruh halindeyiz.

-Girişimciler, şirketin büyümesiyle gelen doğru profillerin istihdamı, ortaklar arasındaki sıkıntılar ve retention (kullanıcı bağlılığı) gibi konu başlıklarında sorun yaşıyor.

-Öncelikle müşteri memnuniyeti oluşturulmalı. Yatırımcı, müşterinin heyecanlandığını gördüğünde, heyecanlanmaya başlıyor.

-Girişimcilerin, ortaklık anlaşması (SHA) gibi evrakların diline çok daha hakim olması gerekiyor.

-Melek yatırımcıların, girişimlerde en çok dikkat ettikleri kriterler ise iyi iş fikri, inovatif bir ekip, doğru zamanlama, gelir modeli ve büyüme hızı...

-Girişim henüz fikir aşamasındayken ilk etapta üretilecek ürünün veya verilecek hizmetin bir problemi çözüp çözmediği iyi analiz edilmeli. Girişimci, hayal ettiği ürün ya da hizmeti hedef kitlesine mutlaka denettirmeli.

-Girişimciler daha mücadeleci olmalı. Hayattaki tutkularını ve güçlü yanlarını keşfedebilmeliler. Hangi alanda çalışıyor olurlarsa olsunlar; dünyayı takip ederek farklı disiplinlerden beslenmeliler.

EN ÇOK OKUNANLAR