USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

12 Ocak 2023 11:56

Arıcılıkta hedef verimliliği ve ihracatı artırmak

Arı yaşamı ve arıcılık operasyonlarına dair optimizasyon sistemleri geliştiren Tech2bio, öne çıkan verilerle kovan başına beş katına kadar bal üretimi ve dünya bal ihracatında 22'nci sırada yer alan Türkiye'nin ilk 10'a girmesini hedefliyor.

Arıcılıkta hedef verimliliği ve ihracatı artırmak

Tech2bio; etoloji çerçevesinde hayvan davranışlarının anlamlandırılması, iyileştirilmesi ve insanların bakmakla yükümlü olduğu hayvanların bakımına dair iş yükünün minimum seviyeye getirilmesini hedefliyor. Tech2bio Akıllı Kovan Teknolojileri Kurucusu ve Proje Yöneticisi Dilara Üzünlü, bu yola dünyanın sürdürülebilirliği adına biyolojik kilit noktasında yer alan arılar ile başladıklarını ifade ediyor.

ANALİTİK YAKLAŞIMLA OPTİMUM ÇÖZÜMLER

Tech2bio'nun Tech2be şeklindeki bir alt isimlendirme ile uyumlandığını, sonraki süreçlerde T2a, T2c ve benzeri gibi alt projeleri ile T2biology adı altında toparlayacaklarını belirten Dilara Üzünlü, akıllı kovan teknolojileri odaklı bir girişime imza atmaya nasıl karar verdiğini şöyle anlatıyor: "T2b aslında elektronik mühendisi olan ve ekibimde yer alan babamın kendimi geliştirmem adına bana verdiği projelerden biriydi. Arılar ile ilgili konuşmalarımız, arıların hayatımızda ne denli önemli bir yere sahip olduğu üzerindeydi. "Problemlere analitik yaklaşımla optimum seviyede nasıl çözüm yolları bulabiliriz?" sorusu üzerinden planlarımızı oluşturduk. İstanbul Bal Üreticileri Birliği Başkanı Uzman Biyolog Yalçın Sezer'in MEB onaylı sertifikasyon kursuna katılarak ilk somut adımımızı attık."

PROBLEMLER NET OLARAK SAPTANIYOR

Problemlerde iki ana başlığa yöneldiklerini ifade eden Üzünlü; "İlki geleneksel arıcılığın yaygın olması, ikincisi ise arı ölümlerinde gözlemlenen ciddi artışlar... Bu başlıklara ilişkin temel etkenler ise arı hastalıklarının ve zararlılarının geç tespiti, bilinçsizce kovan ilaçlama ve bakımının yapılması, ani iklim değişimlerinin arıcılar tarafından takip edilememesi olarak sıralanabilir. Hastalık ve zararlıların erken aşamada tespiti, arı yaşamı ve arıcılık operasyonlarının optimizasyonu ile özgünlüklerimizi oluşturmaktayız. Yerli üretim ve uygun fiyatlar ile ticari sürdürülebilirliği hedeflediğimiz gibi sektörel rekabet içerisinde de güçlü bir yer edinmeyi amaçlıyoruz" diyor.

ARILARIN, TARIM ÜRETİMİNE KATKISI 265 MİLYAR EURO

Dilara Üzünlü; doğal dengenin ve tarımsal üretimin devamlılığı açısından Türkiye ve dünyada arıcılığın önemi hakkında ise şu yorumda bulunuyor: "TÜİK verilerine göre dünyada bal üretiminde ikinci sırada yer alan Türkiye, bal ihracatında 22'nci sırada bulunuyor. Bunun öncü sebeplerinden biri, kovan başına verimin ve kalitenin düşük olması. Dünyadaki yıllık tarım üretimine katkısı 265 milyar Euro olan arıların, dünya genelindeki sayısında son 10 yılda yüzde 60 oranında azalma görüldü. Avrupa›da ise arıların yüzde 9,2'si tehdit altında kabul ediliyor. Bu tehlikeli durum adına Avrupa Komisyonu, arı sağlığı için AB Referans Laboratuvarı oluşturdu ve 2012'den beri arı ölümlerinin boyutunu tahmin etmek için gözetim çalışmaları gerçekleştiriyor. Bu problemlerin önüne geçilmesi için arı kovanlarının ortam koşullarının ve arıların sağlık durumunun detaylı şekilde kontrol edilmesi gerektiği gibi arıcıların arı hastalıklarını ya da zararlılarını erken aşamada tespit etmesi, önlem alması ve kimyasal ürün kullanımını azaltması, arılar ve insanlar için hayati önem taşıyor."

(Tech2bio Akıllı Kovan Teknolojileri Kurucusu ve Proje Yöneticisi Dilara Üzünlü)

"Girişimci olarak yolun başında olduğumuzu unutmamalıyız. Fakat ne olursa olsun tüm eleştirileri doğru bir şekilde tartmalı ve pes etmememiz gerektiğinin farkında olmalıyız. Karşılaşacağımız zorluklara rağmen günün sonunda başarının tadına varacağımızı bilmek bizleri hayal ettiğimizin çok daha ötesine götürecektir."

BAL İHRACATINDA 10'UNCU SIRA HEDEFLENİYOR

Üzünlü, "Arı yaşamı ve arıcılık operasyonlarına dair optimizasyon sistemleriyle sadece arıcılara değil; arılar için de avantajlar ve verimliliğe dair çıktılara ulaşmayı hedefliyoruz. Değer önerimizin temelinde, sağlıklı arılar, kaliteli arı ürünleri, arıcıların deneyim kazanımı, iş gücü, zaman, maliyet kazancı ve kimyasal ilaç kullanımının minimize edilmesi yer alıyor. Bu değer çıktıları ile kovan başına beş katına kadar bal üretimi, yüzde 10 oranında arı ürünlerinde katma değer ve dünya bal ihracatında 22'nci sırada yer alan Türkiye'nin ilk 10'a girmesini hedeflemekteyiz" açıklamasında bulunuyor.

2023 PROJEKSİYONU

2022 yılında literatür ve Ar-Ge çalışmalarına odaklandıklarını, ilk yatırım turuyla network ağlarını geliştirmeyi hedeflediklerini aktaran Dilara Üzünlü, "Fonbulucu platformu ile ilk yatırım sürecimize adım attık.Kampanyamızın sonucunda 600 yatırımcının yatırımları ile 2 gün içerisinde yaklaşık 1 milyon 500 bin TL fon topladık. Girişim safhasını aşıp şirketleşme adına süreçlerimizi başlatarak Tech2bio şirketi olarak süreçlerimizi devam ettirirken, arıcılık piyasasına tester ürünlerimiz ile ilk adımlarımızı atıp müşteri geri dönüşlerini alarak asıl ürün çıktılarımızı revize etmek, şirkete ait uygulamalı arıcılık faaliyetlerine başlamak ve ürüne ait saha test uygulamalarını gerçekleştirilmek 2023 projeksiyonunuzu oluşturuyor" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR