USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Fuar

29 Ekim 2018 22:15

17 ülkeden 116 tekstil kimyasalcısı, Türk tekstilcileri ile buluştu

Tekstil sektörünün ana hammaddesi olan tekstil kimyacılarını buluşturan InterDye & Textile Printing Eurasia Fuarı’nın açılış konuşmasını gerçekleştiren TTTSD Başkanı Vehbi Canpolat, “Tekstil fabrikasının en önemli hammaddelerinden olan tekstil boyası ve kimyasallarının tedariğini kolaylaştırabilmek adına ülkemizden 600 tekstil firmasını burada 116 yabancı üreticiyle buluşturuyoruz.” dedi.

17 ülkeden 116 tekstil kimyasalcısı, Türk tekstilcileri ile buluştu

İki yılda bir düzenlenen ve bu sene 5’incisi gerçekleştirilen InterDye & Textile Printing Eurasia Fuarı’nın açılış konuşmasında sektörün hammadde tedariğinin önemine vurgu yapan Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği (TTTSD) Başkanı Vehbi Canpolat, “Bu fuar tekstil terbiye sektörü için çok önemli. Tekstil terbiye sektörü olarak bu fuarı ana hammadde olan boya kimyasal kısmında dünyaya açılma kapısı olarak görüyoruz. Bu nedenle her yıl daha da globalleşerek, bu yıl Hindistan, Çin, Pakistan, İsviçre, İtalya, İspanya, Endonezya gibi 17 farklı ülkeden 116 olan katılımcı firma sayımızın 2 katına çıkacağına inanıyoruz. Bu tip fuarların büyümesinin bizim için 2 önemli katkısı olacaktır. Birincisi boya kimyasal nasıl üretiriz konusunda daha çabuk gelişebiliriz ki tekstil sektörümüz bu kadar yol kat etmişken halan tekstil boyası üretemiyor olmamız sektörümüz ve ülkemiz için çok üzücü, ikincisi sektörün rekabet edebilir hale gelmesi için daha uygun fiyatlarla ve daha yeni ürüne nasıl ulaşılabileceği konusunda bilgi edinebiliriz. Fuarı ne kadar başarılı geçirebilirsek, katılımcı ve ziyaretçi sağlayabilirsek bizim için o kadar başarılı olacaktır. Sadece katılımcı değil ziyaretçi sayısı da bizim için bir o kadar önemli. Bu fuarı sektör için çok gerekli ve geliştirilmesi gereken bir fuar olarak görüyorum. Firmalar tarafında katılımı oldukça başarılı buluyorum.” diye söyledi. Fuarda ön planda olan ülkelerin Çin ve Hindistan olduğunu vurgulayan Canpolat, “Yerli firmaların daha fazla katılması gerektiğini düşünüyoruz. Yerli firmalar bu fuarlara pek destek vermiyorlar. Boya kimyasalları alanında üretimde dünyada en iyi Çin ve Hindistan yer alıyor. Bu yüzden fuarda da bu ülkeler ön planda.  Bu yıl yabancı katılımcı sayısında geçtiğimiz döneme oranla artış görülmektedir. Fuar sayesinde yabancı katılımcılarla iletişim kuruyoruz. Fuarlarda önemli olan satın alma değil, diğer firmalarla iletişim kurmak.” diye konuştu.

“Tekstilde Türkiye’nin potansiyeli çok yüksek”

Hindistan’dan Türkiye’ye uzun yıllardır tekstil kimyasalları ihraç ettiklerini belirten Sarex Chemicals Pazarlama Müdürü Parkash M. Saraf “Türkiye bizim çok uzun yıllardır ürün gönderdiğimiz bir pazar ve potansiyeli gerçekten çok yüksek. İhracat yaptığımız 40 ülke arasında ilk 5’in içerisinde yer alıyor. Türkiye’yi tekstil sektöründe çok ciddi bir güç olarak görüyorum fakat son dönemlerde gerçekleşen alımlarda biraz azalma oldu. Bu fuardan sonra artış göstereceğine inanıyorum. Burada daha önce ürün sattığımız ama bizi tercih ettiğini bilmediğimiz firmalarla birebir tanışma ve iş yapma fırsatı bulduk. Geçtiğimiz sene Türkiye’ye yaptığımız yaklaşık 2,5 milyon dolarlık ihracatın bu fuar sayesinde çok daha yukarılara çıkacağına inanıyorum” diye söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR