USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Fintech

15 Mart 2023 18:57
AA

Türkiye'de fintek yatırımları 2022'de rekor kırdı

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından hazırlanan 'Türkiye Fintek Rehberi' yayınlandı.

Türkiye'de fintek yatırımları 2022'de rekor kırdı

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, ofisin öncelikli çalışma alanları arasında yer alan ve İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) ana odaklarından birisi olarak öne çıkan finteklerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması vizyonuyla 'Türkiye Fintek Rehberi' hazırlandı.

Fintek girişimcilerine yol gösterici bir kaynak olması amacıyla hazırlanan rehber, iki ana bölümden oluşuyor. İlk bölümde Türkiye'yi startup ve fintek alanında ön plana çıkaran unsurlar tanıtılırken, ikinci kısımda ise Türkiye fintek ekosisteminde yer alan iş modellerine, düzenleyici kuruluşlara, bu alanda yapılan düzenlemelere ve finteklerin yararlanabilecekleri teşviklere yer veriliyor.

Türkiye Fintek Rehberi'nde, lisanslı fintek faaliyetlerinde bulunan kuruluşlara ilişkin ilgili düzenlemeler, bu kuruluşların finansal ve organizasyon yükümlülükleri gibi açıklayıcı bilgiler yer alıyor. Mevzuat altyapısı hakkında detaylı bilgilerin bulunduğu rehberde ayrıca, lisanslama türleri ve düzenleyici otoritelere ilişkin temel düzenlemelere değiniliyor.

89 MİLYON DOLARA ULAŞTI

Açıklamada yer alan bilgilere göre, Türkiye'de güçlü bankacılık sektörü ve teknoloji altyapısı, dijitalleşme oranının artmasına zemin hazırlıyor ve startup ekosisteminin gelişimini de hızlandırıyor.

Geçen yıl startup'lara yapılan yatırımlar göz önünde bulundurulduğunda Türkiye, Avrupa'da 10. sırada, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi'nde ise 3'üncü basamakta yer aldı. Yapılan yatırımların etkisiyle dinamik bir ekosistem oluşurken en öne çıkan dikeyler arasında fintek bulunuyor.

Bu ay itibarıyla 637 aktif fintek şirketinin bulunduğu Türkiye'de, 255 fintekle ödemeler alanı ön plana çıkıyor. Türkiye'de 2022'de fintek yatırımları, küresel düzeyde görülen düşüşün aksine bir trend izleyerek, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 89 milyon dolara ulaşarak rekor kırdı.

EN ÇOK OKUNANLAR