USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Fintech

14 Aralık 2022 15:43

Figopara, ayda 10 bin KOBİ'nin finansmanına aracılık edecek

Ekim 2022'de seri a yatırım turunda dünyanın ve Türkiye'nin iş, finans ve girişim alanındaki en büyük kuruluşlarından 50 milyon dolar değerleme üzerinden 11 milyon dolar yatırım alan Figopara, büyümede vites yükseltiyor.

Figopara, ayda 10 bin KOBİ'nin finansmanına aracılık edecek

Yatırım turunda finansal teknolojiler ve girişim ekosisteminde bu kadar çok sayıda güçlü kurumun yatırım için ilk kez bir araya geldiğini ifade eden Figopara Kurucu Ortağı ve CEO'su Koray Bahar "L2G Ventures'ın liderliğinde yapılan turda Dünya Bankası Grubu üyesi IFC, Eczacıbaşı Momentum, Finberg, İş Bankası Maxis Yenilikçi GSYF, JIMCO, Lima Ventures, Logo Yazılım, Sabancı Ventures, ScaleX Ventures, TechOne Venture Capital ve Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altındaki TKYB Sermaye Fonu şirketimize olan güvenlerini gösterdi. Türkiye'nin iki büyük bankasının şirketimize yatırımcı olarak katılması banka fintek iş birliği açısından yepyeni bir dönemi işaret ediyor. Figopara olarak ayda 10 binden fazla KOBİ'nin finansmanına aracılık eden bir kurum haline gelmek istiyoruz" dedi. Kurumsal şirketler için tedarikçi finansmanına aracılık etmenin yanında geliştirdiği çözümlerle KOBİ'lerin hızlı, kolay ve ucuz finansmana ulaşmasını sağlayan fintek şirketi Figopara, büyümesini sürdürüyor. Ekim 2022'de Seri A yatırım turunda dünyanın ve Türkiye'nin iş, finans ve girişim alanındaki en büyük kuruluşlarından 50 milyon dolar değerleme üzerinden 11 milyon dolar yatırım alan Figopara, Türkiye'nin önde gelen iki bankası olan İş Bankası ve Fibabanka'nın genel müdürleriyle bir araya geldi.

FİNTEK SEKTÖRÜ YATIRIM REKORU KIRDI

Son yıllarda finteklere yapılan yatırım ivmesinin düştüğünü, 2021'in ilk yarısında 3 bin 372 işlemle 111,2 milyar dolar olan küresel fintek yatırımlarının 2022'nin ilk yarısında 2 bin 980 işlem ve 107,8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Figopara Kurucu Ortağı ve CEO'su Bahar, Türkiye'deki manzaranın daha pozitif olduğunu söyledi. Bahar, "StartupWatchs.com'un açıkladığı son rapora göre, Türkiye'de 2022 yılının Ekim ayı sonu itibarıyla 30 adet yatırımda fintek şirketlerinin toplamda 88 milyon dolar fonlandığı bilgisi yer alıyor. Bu rakam 2021 yılında 40 adet yatırımda 68 milyon dolardı. Raporun yayınlandığı tarihin ekim ayı olduğunu göz önüne alırsak, 2022 yılının bitmesine 2 ay kala geçen yılın rakamları geride bırakılarak tüm zamanların rekoru kırılmış oldu" dedi.

2022'DE AYLIK İŞLEM HACMİ 500 MİLYON TL'YE ULAŞTI

Türkiye'deki finteklerin genellikle B2C alanında faaliyet gösterdiğini, böylesi bir yatırımın B2B alanında bir fintek şirketine yapılmasının da önemli olduğunu vurgulayan Bahar, söz konusu yatırımla finansman tedariği alanında yeni ürünler geliştireceklerini söyledi. "Figopara olarak 2023 yılında da KOBİ'lerin ve işletmelerin finansman ihtiyacını karşılamasına aracılık edecek teknoloji temelli finansal çözümler üretmeye devam edeceğiz. 11 milyon dolarlık yeni yatırım büyümemizi hızlandıracak" diyen Bahar, şirketin 2022 yılı performansı ve hedeflerini şu sözlerle paylaştı: "Figopara açısından 2022'ye baktığımızda yılın tamamında yüzde 300 büyüme hedefliyoruz. Bizim için 2022 oldukça verimli ve finansal olarak büyüdüğümüz bir yıl oldu. Figopara olarak kurulduğumuz günden bugüne 6 binden fazla işletmeye hizmet sunuyoruz. Çalıştığımız KOBİ sayısını 11 kat büyütürken, Türkiye'nin en büyükleri arasında yer alan yeni şirketleri bünyemize dahil ederek tedarikçi sayımızı 2,5 kat artırdık. Öte yandan İzmir'in ardından 2022 yılında Ankara ve Adana ofislerimizi açarken, ekibimizi 3 kat büyüttük."

2023 YILINDA YENİ GLOBAL AÇILIMLAR GERÇEKLEŞTİRECEK

"Yeni yatırımla birlikte çalıştığımız banka ve finansal kuruluşlarla iş birliklerimiz sayesinde işletmelere ayrılan limit tutarlarının artırılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diyen Koray Bahar, sözlerine şöyle devam etti: "Banka ve finansal kuruluşlarla yeni işbirlikleri fırsatları kovalayacağız. Ayrıca 2023 yılında yeni global açılımlar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ayda 10 binden fazla KOBİ'nin finansmanına aracılık eden bir kurum haline gelmek istiyoruz. Öte yandan Figopara olarak servis bankacılığında dijital KYC'den finansmana aracılık etmeye kadar geniş bir yelpazede arayüz sağlayıcısı olmayı hedefliyoruz."

"SAHİP OLDUĞU VERİYİ AKLA VE DENEYİME DÖNÜŞTÜREBİLEN ŞİRKETLER ÖNE ÇIKIYOR"

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, toplantıda yaptığı konuşmada, finansmana erişim imkânlarına ve dijitalleşmeye vurgu yaparak, "Ne kadar fazla sayıda işletme ya da birey finansmana zahmetsizce erişebiliyorsa ve bu konuda da en uygun fiyatla en kaliteli hizmeti alabiliyorsa biz görevimizi o kadar başarılı yapmış oluruz. Dijitalleşme ve finansmana erişim konusunda sağladıkları, bizim bugün Figopara'nın yanında olmamızı, onu desteklememizi açıklayan faktörlerdir" dedi. Sahip olduğu veriyi akla ve deneyime dönüştürebilen şirketlerin önümüzdeki dönemde öne çıkacağını belirten Aran, şunları söyledi: "İster sanayide, ister tarımda, ister finansta ya da teknolojide olsun kıymetli bir veriye sahip olduğunun farkında olan, bu veriyi işleyip ondan akıl üretmeyi başaranlar ve bu aklı da iyi bir çalışan, müşteri deneyimine dönüştürebilen şirketler yakın gelecekte ayrışacak." Aran, Figopara'nın da verinin kıymetini bilme, Türkiye'de sağladığı bu tabanı Avrupa'da kullanabilme, rekabeti Avrupa ölçeğinde yapabilme konusunda başarılı olacağına inandığını ifade etti.

EN ÇOK OKUNANLAR