USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Fintech

23 Ağustos 2023 11:45

"Birlikte çalışarak Türkiye'yi Fintekte dünya sahnesinde daha görünür hale getirmeliyiz"

Insha Ventures Genel Müdürü Hasan Sami Bayansar ile Türkiye'deki Fintek ekosisteminin son durumunu, gelecek beklentilerini ve girişimcilik dünyasının yeni gözdesi 'Venture Builder' kavramı üzerine konuştuk.

"Birlikte çalışarak Türkiye'yi Fintekte dünya sahnesinde daha görünür hale getirmeliyiz"

2020 yılında Albaraka Türk ve Albaraka Portföy'e ait bir girişim sermayesi fonu tarafından kurulan Insha Ventures; dijital bankacılık, açık bankacılık, regülasyon teknolojileri (RegTech) ve ödeme sistemleri gibi farklı alanlarda faaliyet gösteriyor. Türkiye'deki Fintek ekosisteminin önemli oyuncularından Insha Ventures'ın Genel Müdürü Hasan Sami Bayansar, sektörün son durumunu ve daha da gelişimi adına atılması gereken adımlara ilişkin düşüncelerini Platin okurlarına aktardı.

> Fintek sektörünün son durumunu nasıl ele alırsınız? Önümüzdeki dönemlerde sektörde takip edilmesi gereken global trendler neler olabilir?

Fintek sektörü hem dünyada hem de Türkiye'de hızlı teknolojik ilerlemeler, dijital dönüşüm ve inovatif ürünlerle birlikte son yıllarda büyük bir gelişme kaydetti. Türkiye özelinde İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü'nün açılması, Milli Fintek Strateji Belgesi'nin çıkacak olması, ödemeler alanındaki merkezileşme, bankacılıkta değişen alışkanlıklar ve düzenleme deney alanlarının genişletilmesi gibi gelişmelerin sektörü daha ileriye taşıyacağını düşünüyorum. Özellikle servis bankacılığı modeli uygulamalarıyla da banka ve Fintek iş birliklerinin önümüzdeki günlerde daha çok konuşulacağını ve paylaşımcı sürdürülebilir finansa yön vereceğini öngörüyorum.

Öte yandan düzenlemeler ve denetimler Fintek sektörü için giderek daha fazla önem kazanıyor. Sektördeki hızlı büyüme, düzenleyicilerin daha katı düzenlemeler getirmesine ve denetimlerin sıkılaştırılmasına yol açıyor. Bu da sektördeki faaliyetlerin şeffaf ve güvenilir bir şekilde yürütülmesini sağlayarak tüm paydaşların çıkarlarını korumayı hedefliyor.

Gömülü finans uygulamalarının giderek hayatımıza girdiği son yıllarda, kullanıcı beklentilerinin de uçtan uca tüm finansal ihtiyaçları içeren çözümler olduğunun farkındayız. Bu noktada Insha Ventures olarak gelişmeleri, regülasyonları ve yenilikçi teknolojileri yakından takip ediyoruz. Ayrıca müşteri deneyimlerini iyileştirerek piyasanın ihtiyaçlarına uygun yenilikler eklemeyi sürdürüyoruz.

Fintek sektöründeki global trendlere bakacak olursak; önümüzdeki dönemlerde takip edilmesi gereken konulardan biri, yapay zekâ ve makine öğrenmesinin hızla gelişmesi olarak dikkat çekiyor. Fintek firmaları, müşteri davranışlarını anlamak, dolandırıcılık tespiti yapmak ve daha kişiselleştirilmiş hizmetler sunmak için bu teknolojileri daha fazla gündemine taşıyacak. Aynı şekilde, blockchain teknolojisi de ödemelerden varlık izlemeye ve dijital varlıkların ticaretine kadar pek çok alanda Fintek sektörüne katkı sağlamaya devam edecek. Ayrıca veri güvenliği ve mahremiyeti, tüm dünyada olduğu gibi Fintek firmaları için de kritik bir konu haline geldi. Müşteri verilerinin güvenliği, öncelik olarak görülmeye devam edecek ve bu alanda daha sıkı düzenlemelerin de karşımıza çıkacağını düşünüyorum. Bunların yanı sıra, dijital kimlik doğrulama ve biyometrik teknolojiler de önemli bir gelişme gösteriyor. Müşteri kimlik doğrulamada biyometrik verilerin kullanımı artmakta ve güvenliğin artırılmasına katkı sağlıyor.

"TÜRKİYE'Yİ FİNTEK ALANINDA DÜNYA SAHNESİNDE DAHA GÖRÜNÜR HALE GETİRMELİYİZ"

> Türkiye'deki Fintek ekosisteminin gelişimi için atılması gereken adımları nasıl sıralayabiliriz?

Türkiye'de Fintek sektörü, son yıllarda hızla büyüdü ve önemli ilerlemeler kaydetti. Dijitalleşmenin itici gücü, yüksek internet penetrasyonu ve mobil kullanım oranlarındaki artış ülkemizde Fintek ekosisteminin hızla gelişmesine katkı sağladı. Öte yandan yasal düzenlemeler ve teşvikler de Fintek sektörünün büyümesine katkı sundu.

Finans sektörü, teknolojiyle buluştuğunda pratik ve çözüm odaklı girişimlerle belli bir seviyenin üstüne çıktığını ispatladı. Türkiye'deki Fintek ekosistemi; sektör oyuncularının, girişimcilerin ve yatırımcıların bir araya gelerek yenilikçi çözümleri ortaya koyacağı ve global ölçekte başarıya ulaşacak teknolojilerin doğacağı bir kuluçka merkezi olabilir. Bu noktada tüm paydaşlar olarak iş birliği içinde hareket etmeli ve birlikte çalışarak Türkiye'yi Fintek alanında dünya sahnesinde daha görünür hale getirmeliyiz. Ülkemizin teknolojik altyapısı, girişimci ruhu ve finansal deneyimi sayesinde Fintek ekosistemimizde daha büyük başarılar elde edeceğimize inancım tam. Bu alanda teşvik edici her hamle ve düzenleme son yıllarda olduğu gibi sektörü bir adım ileriye taşıyacaktır.

> Venture Builder kavramı nedir? Bu alandaki çalışmalarınızı anlatır mısınız?

Venture Builder kavramı, girişimleri fikir aşamasından itibaren destekleyen ve büyümelerini sağlayan organizasyonlardır. Geleneksel risk sermayesi (Venture Capital-VC) firmalarından farklı olarak, Venture Builder'lar sadece finansal yatırım sağlamakla kalmaz, aynı zamanda girişimlere operasyonel destek, yönetim uzmanlığı, pazarlama, büyüme stratejileri ve regülatif süreçler gibi bir dizi hizmet sunar. Bu sayede girişimlerin daha hızlı ve sürdürülebilir bir şekilde büyümesini ve başarılı olmasını sağlarlar.

Biz de Insha Ventures olarak 'uçtan uca Fintek inşa eder, büyütür ve yatırım yapar' anlayışıyla çalışmalarını sürdürüyor, geliştirdiğimiz çözümlerle büyüme yolculuğumuza devam ediyoruz. Fintek alanında faaliyet gösteren bir Venture Builder olarak, farklı Fintek dikeylerinde hizmet veriyoruz. Çalışmalarımız, ürün fikirlerinin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi aşamasından başlayarak, ürünün uçtan uca ürünleştirme süreçlerini yönetmeyi içeriyor. Ayrıca, pazarlama ve büyüme stratejileriyle de bünyemizdeki Fintek'leri destekliyoruz. Tüm bu süreçleri tek bir merkezden koordine ederek, girişimlerin işlerini daha etkin ve verimli bir şekilde yürütmelerine ve başarıya ulaşmalarına yardımcı oluyoruz. Bu sayede, Fintek'lerin kendi başlarına büyüyebilecek hale gelmelerini ve başarılı bir gelecek inşa etmelerini sağlıyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR