Sürdürülebilir kalkınma ve döngüsel ekonomi, artık tüm dünyada geri dönülemez bir bilinç oluşturdu. Bu bilinç, devletlerin de katılımıyla, şirketlerin bu konularda adım atması açısından çok önemli eylem planlarını gündeme getirdi. Bu kapsamda tüm süreçlerini sürdürülebilirlik odağında inşa eden Cengiz Enerji, bunun için grubu bünyesinde başlattığı yeşil enerji ile yeşil üretim stratejisinde önemli bir noktaya geldi. Yatırımlarında ağırlığı yenilenebilir enerji kaynaklarına veren şirket, tüm tesislerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nın öngördüğü Sıfır Atık Politikası uyguluyor. Bunun dışında yine grup şirketlerine ait sanayi tesislerinin yanına yenilenebilir kaynaklı enerji santralleri kuran Cengiz Enerji, üretimde kullanılan enerjinin yenilenebilir kaynaklardan gelmesini sağlıyor. Var olduğu tüm kentlere, kasabalara ve köylere kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle gidiyor.
"ENERJİ DEPOLAMADA LİSANS BAŞVURUSUNU YAPTIK"
Holding bünyesinde yer alan Cengiz Enerji'nin halihazırda hidroelektrik, güneş ve rüzgar kaynaklı 2.800 MW kurulu gücünün bulunduğunu belirten Cengiz Holding Enerji Grup Başkanı Ahmet Cengiz, "Enerji depolama yatırımı için de lisans başvurumuzu yaptık; devam eden ve planlanan rüzgar ve güneş enerji santrallerimiz bulunuyor. Karabiga'da 1.320 MW ithal kömür santralimiz, Samsun'da 610 MW'lık doğal gaz çevrim santralimiz, Konya ve Mardin'de 61 MW'lik kojenerasyon santrallerimizle birlikte termikte de 1.991 MW'lık kurulu gücümüz mevcut. Kısa ve orta vadede yenilenebilir enerji yatırımlarımızı artırmayı hedefliyoruz. RES'lerin altına inşa etmeye başladığımız güneş panelleriyle bu santralleri hibrite dönüştüreceğiz" diyor. Öte yandan Özbekistan'da da biri Taşkent, diğeri Sirdaryo'da toplam 480 MW kurulu güce sahip iki doğal gaz çevrim santrallerinin bulunduğunu anlatan Cengiz, önümüzdeki dönemde yine Özbekistan'da başka yatırımlar yapmak üzere de çalışmalarının devam ettiğini vurguluyor.
KURULU GÜÇTE HEDEF 3.500 MW
Yenilenebilir enerjide halihazırda toplam 2.800 MW kurulu güce sahip oldukları bilgisini veren Ahmet Cengiz, şöyle devam ediyor: "Bu kurulu gücün 2.289 MW'ı hidroelektrikten, 392 MW'ı güneşten, 120 MW'ı ise rüzgardan geliyor. Önümüzdeki dönemde güneş ve rüzgar yatırımlarımızı artıracağız. 5 yıl içinde yenilenebilir enerjideki kurulu gücümüzü 3.500 MW'a çıkarmayı planlıyoruz. Aradaki farkın tamamı rüzgar ve güneşten gelecek."
ŞARJ İSTASYONU SAYISINDA 500'E ULAŞMAYI PLANLIYOR
Elektrikli şarj istasyonları yatırımları hakkında da bilgi veren Cengiz, "Elektrikli otomobiller tüm dünyada artan bir hızla büyüyor. Bizim de elektrik şarj istasyonlarıyla ilgili bir yatırımımız var. Kurulumlara başladık, yıl sonunda 500 istasyona ulaşmayı planlıyoruz. Bildiğiniz gibi Tesla da beklentinin altında görece uygun bir fiyat açıkladı. Dolayısıyla bu yıl elektrikli araç sahipliği sayısında önemli bir artış olacağını düşünüyoruz" ifadesini kullanıyor. Yenilebilir enerjinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de desteklendiğini anlatan Ahmet Cengiz, Türkiye'ye bakıldığında alım garantisi ve finansal modellerin çeşitlendirilmesi konularının ön plana çıktığını vurguluyor. Uzun vadeli kontratların yapılabileceği bir piyasanın oluşturulması gerektiğini söyleyen Cengiz, "Geçtiğimiz günlerde alım garantisiyle ilgili yeni fiyatlar açıklandı. Şu anda biz de bu fiyatları yatırıma dönüştürebilir miyiz onun üzerinde çalışıyoruz" diyor.
"İLETİM ŞEBEKELERİNİN SAĞLIKLI İŞLETİLEBİLMESİ İÇİN GEREKLİ ADIMLAR ATILMALI"
Öte yandan önemli bir diğer konunun ise elektrik iletim şebekelerinin sağlıklı işletilebilmesi olduğuna dikkat çeken Cengiz, şunları kaydetti: "Daha fazla oranda yenilenebilir enerji kaynaklarıyla iletim şebekelerinin sağlıklı işletilebilmesi için bir dizi adımlar atılması gerekiyor. Batarya depolama tesisleriyle ilgili düzenlemeler ve depolamalı hidro tesisleri için verilen teşvik çok önemli; hızlıca bu tesislerin iletim şebekesine kazandırılmasını önemsiyoruz. Bu tesislerin kurulmasının yenilenebilir kaynaklı enerji üretimine dönüşümde önemli rol oynayacağını düşünüyorum."