USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Emlak

24 Aralık 2018 17:39

Nef'in konutta ilk marka ihracatı Brooklyn'e

Nef, yurt dışındaki çalışmaları için kurduğu şirketi Nef Global ile New York’ta Nef Brooklyn’i inşa edecek. Çok ortaklı proje, Türkiye’nin konuttaki ilk marka ihracatı olacak.

Nef'in konutta ilk marka ihracatı Brooklyn'e

Geçtiğimiz ocak ayında Nef Global’i kuran Nef, Nef Brooklyn’i hayata geçirmek için kolları sıvadı. Proje ilk markalı konut ihracatı özelliğini taşıyor. Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, sözleşmesi imzalanan proje için Türkiye’ye gelen Nef Brooklyn’in iş ortakları Level One Holding, Astor ve Realty Within Reach Inc. ile birlikte projeyi anlattı. Nef ismini koyarken global bir marka olmayı düşünerek her dilde kolay telaffuz edilecek bir isim seçtiklerini kaydeden Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur “Gayemiz bu sektörün uluslararası bir markası yok, biz buna talip olabilir miyiz idi. Bürokratik süreçlerin uzunluğu ve zorluğu nedeniyle yurtdışında tek başına proje geliştirebilmek zor bunu biliyorduk. Baktığınızda dünyada proje geliştiriciler hep yerel firmalar. Amerika’nın en büyük markası sadece 4 ya da 5 eyalette proje geliştiriyor. Sektörümüz sanayi devrimi yaşamadığı ve kul işi bir sektör olduğu için ölçeklendirilemiyor. Ama biz bir ilki gerçekleştirelim istedik” dedi.

Ocak ayında Nef Global’i kurduklarında 3 kişilik kadro ile yurtdışında 62 ayrı firma ile masaya oturduklarına dikkat çeken Timur “Şu anda bu rakam 200’ün üzerinde. Hedefimiz 2023’te 10 ayrı metropolde olmak” ifadelerini kullandı. 

EVE ODA EKLEYİP BÜYÜTTÜ

İhracatta özgün üretim için fikri mülkiyet ve marka hakkına sahip olunmasının önemine değinen Erden Timur “Ülkemizin, kalkınması için en değerli şey fikir ihracatı. Biz bu ortaklığı sadece fikri hakkımız ve patentimizle herhangi bir özkaynak koymadan gerçekleştiriyoruz. Ve bu ihracatta ithal girdi de yok. Zaten hedefimiz de tamamen yerli bir fikir ile ülkemize döviz girdisi sağlamak. Çok büyük çoğunluğu yabancılara satılacak Nef Brooklyn’i Nef olarak markalayıp Foldhome konseptini veriyoruz ve sürdürülebilir bir modelle ülkemize döviz getiriyoruz” dedi. 

Erden Timur, gelecek 5 yılda da asıl odaklarının Türkiye olacağını, yeni projeler açıklayacaklarını kaydederek, “Sadece yüzde 95 olan ülke içindeki operasyon ağırlığımız, yurtdışı operasyonlarının çoğalması ile zamanla yüzde 50’lere gerileyecek.” dedi. Amerika’da ve Avrupa’da olmayan ve Nef’te ve Türkiye’de ‘Foldhome’ gibi bir fikir olduğuna dikkat çeken Timur, “Evet, Amerika’da da Avrupa’da da sosyal tesis var. Ama bizim ürün, evinize oda ekleyip evinizi büyütüyor” dedi. 

New York’ta para kaybetmek imkansız 

Timur “New York’ta proje yapıp da para kaybetmek için herhalde çok çok büyük bir hata yapmak gerekiyor, sistem müsaade etmiyor. Tüketicinin parasına dokunmadan yüzde 100 finansman istiyorlar” dedi. Level One Holdings CEO’su Shlomi Avdoo ise “Nef ile ortak olmaktan çok mutluyuz” dedi. Realty Within Reach Inc. CEO ve Başkanı Yosi Kohen ise “Doğru tasarlandığı için Nef’le yapacağımız ortak alanlar projemize değer katacak” derken Halstead Property Başkan Yardımcısı Brendon Aguayo ise projenin hızlı gelişen bir bulvar üzerinde olduğun anlattı. Gayrimenkul Portföy Yöneticisi Joe Berko ise “Nef’in buradaki tecrübesi önemli” diye konuştu..

210 milyon dolar gelir sağlayacağız

Nef Global Genel Müdürü Kahraman Yiğit, Brooklyn projesiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Geçtiğimiz ay Nef Bretford lansmanını yaptık ama ilk projemiz asılnda Nef Brooklyn’di. Nitekim Nef Brooklyn için anlaşmayı Haziran ayında imzalamıştık. Nef Brooklyn’de hem satış pazarlamada hem de yatırımda ortağız. Nef Brooklyn, Nef Global, Level One Holding ve Astor ortaklığıyla hayata geçecek.Bir kaç ay içerisinde lansmanını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Arsa alanı 1800 metrekare. Konut imar izni alınan yer için yıkım yapıldı. 107 konut, 14 bin metrekare inşaat alanı olacak. 210 milyon dolar gelir sağlayacağız” dedi. 

Yaşar Kızılbağ / Star

EN ÇOK OKUNANLAR