USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Emlak

08 Ekim 2021 12:19
Olcay Can Kaplan

Kent hafızası ve kültürüyle uyumlu projeler geliştirilmeli

Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık Kurucu Ortakları Hasan Çalışlar ve Kerem Erginoğlu “Türkiye'de başarılı ‘adaptive re-use' denilen ‘uyarlamalı yeniden kullanım projeleri' oldu. Silahtarağa Elektrik Santrali'nin üniversiteye dönüştürülmesi, Dragos'taki üniversite yapıları, Haliç tersanelerinde başlayan dönüşümler, kente bir dinamizm getiriyor” dedi.

Kent hafızası ve kültürüyle uyumlu projeler geliştirilmeli

Kent planlamalarında çok daha organize ve örgütlü, bölge bazında planlamalar yapılmalı ve birtakım pilot çözümler üretilmeli. İçinde yaşayanların mutlu olabileceği ve o bölgenin coğrafyasıyla, kent hafızası kültürüyle uyum içinde olacak projelerin yapılması doğru bir kent planlaması için esastır. Kentsel dönüşüm projeleri yurt dışında yapıldığında hep başarılı mı oluyor? Hayır. Mesela Paris'te yakın zamanda bir düzenleme yapıldı. Yeni Paris Belediye Başkanı, şehir merkezinde hız sınırını 30 km'ye indirdi.

Her tarafı bisiklet ve scooter'lara ayırdı. Trafiği şehir dışına atmak için Paris'i otomobil düşmanı bir şehir haline getirdi. Bunun etkileri de hemen görülmeye başlandı. Bu hayat tarzını herkesin sürdürmesi imkansız. Yeni yapılan evlerin sağlam olması kadar imar kanunlarımızda mimari standartlarla ilgili ciddi yaptırımların olması da önemli. Yapı standartlarının oluşturulması, çevrecilik kriterlerinin bunun içine bir şekilde entegre edilmesi, enerji kullanımı, kanalizasyon ve pis su sistemlerinin kontrol edileceği, belli arıtmaların zorunlu kılınacağı, ileriye dönük bazı düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Yeni projeler çevreye minimum zarar vermeli ve karbon emisyonunu düşürmeli.

EN ÇOK OKUNANLAR