USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Emlak

13 Şubat 2021 23:42

Hakan Bucak: Salgınla mücadelede sağlanan başarı gayrimenkul yatırımlarına etki etti

2020 bilançosunun Türkiye'nin gayrimenkul ve inşaat sektöründeki potansiyelinin ve başarısının çok açık bir göstergesini oluşturduğuna işaret eden Mars Investment Genel Müdürü Hakan Bucak; TÜİK tarafından açıklanan aylık verilerin sektörün gelişimine yol gösterici olması adına, tüm istatistiklerin genişletilerek ve alt kırılımlarıyla birlikte paylaşılması gerektiğine dikkat çekti. Bucak ayrıca, vatandaşlık hakkı ve salgınla mücadelede sağlanan başarının gayrimenkul yatırımlarına etkisine değine

Hakan Bucak: Salgınla mücadelede sağlanan başarı gayrimenkul yatırımlarına etki etti

Umut Çelik / [email protected]

Detaylı veri açıklama modelinin proje geliştiricilere “nokta atışı” yeni proje üretme imkânı sağlayacağını dile getiren Hakan Bucak, konut satışlarını artırmanın yollarını açıkladı.

TÜİK tarafından paylaşılan konut satış istatistiklerinde alt kırılımlar ve noter satış vaadi sözleşmeleri detaylı bir şekilde yer alırsa, proje geliştiriciler de hedef kitlelerini detaylı olarak ölçümleyebilme şansına sahip olurlar diyen Bucak “Bu alt kırılımın içinde, noter satış vaadi sözleşmeli konutların il, semt ve fiyat düzeyinde bilgilerinin mutlaka yer alması gerekiyor. Öte yandan big data’ya, yani büyük veriye baktığımızda; kaç daireden ve hangi daire tiplerinden ne kadar gelir-ciro elde edildiğini görebilmek sektörün paydaşları açısından son derece önemli. Bu bilgilere ulaşabilen proje geliştiricileri doğru lokasyonlarda, doğru niteliklere sahip yeni projeler geliştirebilir ve “nokta atışı” projelerle yükselen satış grafiği elde edebilirler” dedi.

Detaylı istatistiksel tablolar gerekiyor""

İstatistiklerin genişletilmesinin, özellikle yabancı yatırımcıya hitap eden projeler geliştirilmesi açısından büyük bir öneme sahip olduğuna işaret eden Mars Investment Genel Müdürü Hakan Bucak, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Örneğin yabancıya 4 bin adet daire satıldığını düşünelim... Peki Başakşehir’de cirosal bazda ne kadarlık bir satış yapıldı? Bu cironun Başakşehir içerisindeki bölgelere göre dağılımı nasıl gerçekleşti? Hangi bölgede, hangi daire tipi revaçta? Yani elde edilen ciro, dairelere göre nasıl bir kırılım gösteriyor? Satışlarda ilçe bazında nasıl bir dağılım yaşanıyor? Bu tarz soruların yanıtları bizim için hayati önem arz ediyor. Bu anlamda, derinlikli bir istatistiksel tablo sektörün geleceğine yön verebilir ve olumlu katkı sağlayabilir. Daha somut ifade etmek gerekirse: Eğer Ataşehir’de talep artışı varsa inşaat firmaları da bu bölgeye yoğunlaşır ve başka bölgelerde zaman kaybetmez. Ya da bölgede en çok talep gören daire tiplerini göz önünde bulundurarak proje geliştirirler. Dolayısıyla açıklanan istatistikler ne denli detaylı ve derinlikli olursa, o kadar başarılı pazarlama planlamaları yapılabilir”

“Noterler düzenli olarak istatistik paylaşmalı”

Noterler Birliği’ni, yabancıya yapılan gayrimenkul satışlarının noter satış vaadi sözleşmesi adedini paylaşmaya davet eden Hakan Bucak, bu sayede sektörde nokta atışı proje geliştirme sürecinin ivme kazanacağına değindi. Bucak “Örneğin biz, Mars Investment olarak Urdu dili konuşan ülkelerden çok ciddi satış rakamları elde ettik. Özellikle son dönemde Pakistan, Bangladeş, Malezya, Singapur gibi ülkeler ön plana çıktı. Ancak şu anda paylaşılan veriler günceli yansıtmadığı için, yaptığımız satışların resmi verilere yansıması ancak tapu devirlerinde gerçekleşiyor. Oysa biz, noterli satış vaadi sözleşmesine istinaden gerçekleşen her bir satışı veri olarak kabul ediyoruz. Elbette her zaman için alıcının cayma ihtimali bulunuyor. Ancak bu konudaki talebimiz daha ziyade ‘aylık olarak noterli satış vaadi sözleşmesi yapılan konut satış rakamlarının ve cirosunun’ paylaşılmasına yönelik” diyor.

“Türkiye’de önemli bilgi paylaşımları başladı”

Dünyada “detaylı” veri modelini kullanan çok sayıda ülke olduğunu belirten Bucak, İngiltere’de mahalle bazında konut satış istatistiklerinin açıklandığını ifade ederek Türkiye’de de bu yönde girişimler olduğuna değindi. Bucak “Vatandaşlık ve yatırım amaçlı konut satış devri verileri ve pasaport teslimi yapılan yabancı kişilere ilişkin rakamlar Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından yourturkey.gov.tr adresinde açıklanmaya başlandı” dedi

“184 ülke vatandaşı gayrimenkul aldı”

Mars Investment'in Genel Müdürü Hakan Bucak, Türkiye'den bugüne kadar 184 farklı ülke vatandaşının gayrimenkul aldığını belirterek, Türkiye'nin taşınmaz pazarında çok önemli bir konumu bulunduğunu ve ciddi fırsatlar sunduğunu söyledi. Bucak şöyle devam etti:

"Türkiye, dünyadaki ülkelerin neredeyse hepsine hitap eder hale geldi. Batıdan doğuya, güneyden kuzeye hemen hemen tüm ülkeler için cazip bir pazarız. Son dönemde Çin, Nijerya, Pakistan, Bangladeş, Senegal ve Dominik gibi ülkelerden ciddi talep artışı görüyoruz. Aynı zamanda bir süredir pek göremediğimiz Avrupa ülkelerinden yatırımda da önemli miktarda hareketlenme var. Uzun yıllardan sonra Fransa, Almanya, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerden yatırımcılar gelip buradan daire almaya başladı. ABD'de yaşayan Müslümanlardan da talep almaya başladık."

"Her bütçeden 43 ülke yatırımcısına konut sattık”

Hakan Bucak, Mars Investment'in İstanbul'da 8 bölgede projesi bulunduğunu belirterek, "Her bütçeye uygun projelerimizle uluslararası gayrimenkul yatırımcılarına hizmet veriyoruz. 37 ülkeyle direkt irtibat halindeyiz. 37 ülkede 1.000'den fazla uluslararası gayrimenkul yatırımı ile ilgili irtibat halinde olduğumuz ajanslarla iş birliğimiz devam ediyor. 43 ülkeden yatırımcılara 350 adet konut satışı yaptık." diye konuştu.

“Salgınla mücadelede sağlanan başarı gayrimenkul yatırımlarına etki etti”

Mars Investment Genel Müdürü Bucak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son dönemde verdiği "hukuk ve demokrasi reformu" mesajının yurt dışında çok olumlu yankılandığını ifade ederek, "Cumhurbaşkanımızın mesajları ve ekonomi yönetimindeki değişim, yabancı yatırımcının Türkiye'ye güvenini artırdı." dedi.

Bucak, vatandaşlık hakkı ve salgınla mücadelede sağlanan başarının gayrimenkul yatırımlarına etkisine değinirken, "Saydığımız tüm unsurlar nedeniyle ülkemizden konut almanın ne kadar cazibeli olduğunu bizzat yabancılar bize söylüyor." dedi.

Bucak, yabancıya satış sürecini hızlandırmak için vekaletnamenin online verilebilmesiyle alakalı bir kolaylık yapılması gerektiğini söyledi.

“Mars ismi Elon Musk’tan geliyor”

Son olarak Elon Musk hayranı olduğunu söyleyen Hakan Bucak “Mars’ta ilk araziyi, ben satacağım hayaliyle yola çıktım. İki senede ülkemize 400’den fazla yabancı yatırımcı getirdik. Şimdi ise yabancı ailelere iş geliştirme danışmanlığı, hayalini gerçekleştirmek isteyen vizyonlu insanlara yabancı yatırım bulma, değer katma, markalandırma konusunda hizmet veriyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

EN ÇOK OKUNANLAR