USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Seyahat

13 Nisan 2024 10:20

Taş Tepeler ile tarih öncesine yolculuk

Şanlıurfa'da yaklaşık 200 kilometrekarelik alana yayılan Taş Tepeler, Anadolu'nun ve Yukarı Mezopotamya'nın yerleşik hayata geçen toplulukları hakkında bilgi veriyor. Adeta tarih öncesinde yolculuğa çıkarıyor.

Taş Tepeler ile tarih öncesine yolculuk

Anadolu'nun ve Yukarı Mezopotamya'nın yerleşik hayata geçen en eski topluluklarına ev sahipliği yapan Taş Tepeler, Göbeklitepe ve çevresindeki diğer 11 arkeolojik sit alanından oluşuyor. Şanlıurfa'da, yaklaşık olarak 200 kilometrekarelik bir alana yayılan bu sit alanları Göbeklitepe, Karahantepe, Harbetsuvan Tepesi, Gürcütepe, Kurttepesi, Taşlıtepe, Sefertepe, Ayanlar, Yoğunburç, Sayburç, Çakmaktepe ve Yeni Mahalle bölgesini kapsıyor. Yapılan arkeolojik yapılarda, tarih öncesi dönemdeki insanların günlük yaşamlarına ve inançlarına dair önemli bilgiler bulunuyor. Bu büyülü alanda keşfedilmeyi bekleyen daha çok yer olduğu tahmin ediliyor.

MODERN YAŞAMIN MERKEZİ

Medeniyetlerin doğduğu yer olarak bilinen Anadolu'da, uzun mesafeli ticaretin gerçekleştiği, hayvan evcilleştirme ve tarım denemelerinin yapıldığı, ilk kez köylerin kurulduğu ve dünyanın en eski anıtsal yapılarının inşa edildiği biliniyor. Tüm bu unsurlar, modern insan yaşamının en önemli değerleri olarak öne çıkıyor.

TARİHİN SIFIR NOKTASI GÖBEKLİTEPE

Yaklaşık 1500 yıllık süreci kesintisiz olarak yansıtan, 'tarihin sıfır noktası' olarak anılan Göbeklitepe'de daha da derine inilerek tarihin gizemli alanları da çözülmeye çalışılıyor. Alan, 2018'de UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdi.

250'Yİ AŞKIN DİKİLİTAŞ KARAHANTEPE'DE

İlk kez 1997 yılında keşfedilen Karahantepe, 140 bin metrekarelik alana yayılıyor. 250'yi aşkın dikilitaş yüzeyde görülebiliyor. Dikilitaşların yüzeylerinde hayvan betimlemelerinin yanı sıra daha çok insan betimlemeleri ile karşılaşılıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR