USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

24 Eylül 2020 16:20

Merkez 'faiz silahını’ çekti

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) haftalık repo faizi yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e yükseltti. Merkez Bankası'nın faiz artırımıyla birlikte dolar kuru 7.70 lira seviyesinden 7.55 liraya kadar sert düşüş gerçekleştirdi. Peki ekonomistlerin Merkez Bankası'nın faiz kararını yorumu ne oldu? 24 TV Ekonomi Müdürü Sadi Özdemir ve Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, faiz kararını Platin için yorumladı...

Merkez 'faiz silahını’ çekti

Umut Çelik / Platinonline.com

Sadi Özdemir: Merkez, ‘faiz silahını’ çekti

24 TV Ekonomi Müdürü Sadi Özdemir TCMB'nin faiz kararını Platinonline.com için şöyle değerlendirdi:

"TCMB politika faizini 200 baz puan (Yüzde 2) artırarak, yüzde 8.25’den yüzde 10.25’e yükseltti. Peki bu nasıl oldu ve ne anlama geliyor?

Öncelikle, birçok medya kuruluşlarının “Merkez, faiz artıracak mı?” anketleri çuvalladı. Çünkü, genel olarak “Merkez, faiz artıramayacak” şeklinde sonuçlar yayınladılar. Bilinç altında “Başkan Erdoğan, faiz artırınca kızar, öyleyse Para Politikası Kurulu üyeleri faiz artırmaya cesaret edemez” şeklinde bir önyargı vardı. Merkez bankası bu önyargıyı yıktı. Başkan Erdoğan ve ekonomi yönetimi tabii ki faizlerin düşmesini, düşük kalmasını istiyorlar ama piyasa ile inatlaşmanın yanlış olduğunu da biliyorlar. Dolayısıyla ortada iktidar ile Merkez Bankası gerilimi de yok.

ETKİSİ NE OLDU, NE OLACAK?

İlk etkisi, faiz artırımı beklemeyenler şaşırdığı için, kurlarda sert geri çekilme olarak görüldü. Faiz kararı öncesi 7.72 TL’ye yaklaşan Dolar, 7.55 TL’ye kadar düştü. Sonra tekrar 7.60 TL’nin üzerine gelerek ateşi düşmüş şekilde işlem görmeye başladı. Altın tarafında ise duble düşüş yaşandı. Ons Dolar değeri bir süredir düşen altının Gram TL de3ğerini yukarıda tutan şey Doların TL karşısında yüksek seyretmesiydi. Dolar, 10-15 kuruş çözülünce Gram altın 451 TL’ye kadar geriledi. Sonra 460 liranın üzerine döndü. Faiz artırımının faizler üzerindeki etkisi ise sınırlı kaldı ama o cephede de tahvil faizinin gerilediğini gördük. . Bu artırım zaten piyasa faizinin üzerinde ya da çok yakınında bir faiz değildi. Sadece, piyasanın başta belirttiğim yargısını kırmak için önemli bir etki yaptı. Borsa cephesi ise adeta rahatladı. Yüzde 2’nin üzerinde yükseliş gördük sonra kar satışlarıyla hisseler ortalama yüzde 1.80’ler seviyesinde değer kazandı.

ORTA VE UZUN VADELİ BAKMALI

TCMB, faiz silahını çekti ve “Eğer, çok üzerime gelirseniz ateş ederim” dedi. Çünkü, küresel kaygılar yükseliyor, Covid 19 salgını yeniden ciddi tırmanış gösteriyor. Böyle bir ortamda normal şartlar için oluşturulmuş stratejiler doğal olarak radikal şekilde değişebilir. Bunu ABD merkez bankası Fed başta olmak üzere bütün merkez bankalarının politikalarında görüyoruz. Bu nedenle vatandaşın sakin olması, orta ve uzun vadeli düşünmesi, kısa dönemli paniklere kapılmaması gerekiyor."

Emre Alkin: Merkez Bankası beklenmeyeni yaptı, çok da iyi yaptı​

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun aldığı 200 baz puanlık faiz artışını Platinonline.com için şöyle değerlendirdi:

“Bir süredir bankaların fonlama maliyeti ile Merkez Bankası’nın politika faizleri arasında bir makas oluşmuştu. Bu durum politika faizlerini önemsiz hale getiren bir süreci başlatmaya adaydı. Halbuki bir Merkez Bankası’nın en önemli araçlarından biridir politika faizleri. Dolayısıyla son atılan adım, oldukça önemli ve yerinde.”

MERKEZ ŞİMDİ DAHA İNANDIRICI 

Merkez Bankası’nın faizleri yükselterek “çok iyi yaptığını” vurgulayan Emre Alkin, bu kararı önemli kılan ikinci noktayı da “büyük bir çoğunluğun karardan önce Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutacağına inanması” olarak ifade etti. Ünlü ekonomist Alkin, “Merkez Bankası’nın 200 baz puanlık faiz artışı rasyonel beklentilerin tersine bir hareket idi. Dolayısıyla piyasa üzerinde önemli bir etki bıraktı. Çünkü politika faizlerinin çift haneye yükseltilerek inandırıcı bir seviyeye taşınması gerektiği de ortadaydı” diye konuştu.

“NE YAPTIĞIMI BİLİYORUM” MESAJI 

Prof. Dr. Emre Alkin, faiz artışını önemli kılan bir diğer noktayı da şöyle özetledi: “200 baz puanlık faiz artışı, her ne kadar siyasi otoritelerden faizlerle alakalı farklı açıklamalar gelse de Merkez Bankası’nın bu hamlesinin Ankara tarafından da uygun bulunduğunu gösterdi. Özetle Merkez Bankası’nın 2 puanlık faiz artışı bundan sonraki Para Politikası Kurulu toplantıları için piyasaların daha ümitli olmasını sağlarken, para otoritesinin ‘ben ne yaptığımı biliyorum’ mesajını vermesini de sağladı.”

“MERKEZ’İN BAŞARISI BİZİ MUTLU EDER”

Emre Alkin, “Ardından da Merkez Bankası yönetiminin benim de dahil olduğum ekonomistlerin söylediklerini ego meselesi yapmayacaklarını da söylemiştik. Çünkü toplum için çalışanın egosu olmaz ve bizler de tribünden teknik direktöre talimat veren seyirciler değiliz. Eğer Merkez Bankası doğru bir hamle yapmışsa, başarı tamamen Merkez Bankası’nındır. Biz ekonomistler olarak onun başarılı hamlesinden mutluluk duyarız” diye konuştu

 

EN ÇOK OKUNANLAR