USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

28 Aralık 2020 19:03

Erdoğan: İngiltere ile ticaret anlaşması imzalıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Yarın İngiltere ile serbest ticaret anlaşması imzalıyoruz" dedi.

Erdoğan: İngiltere ile ticaret anlaşması imzalıyoruz

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Bugünkü kabine toplantısında ulusal siberlik güvenlik stratejisi ve eylem planını da görüştük. İlk aşaması 2020-2023'ü kapsayan faaliyetleri hayata geçirip ülkemizin dijital altyapısını siber saldırılara karşı güvenli hale getireceğiz. Ulusal Siber Güvenlik stratejimizle ülkemizin dijital altyapılarını siber saldırılara karşı güvenli hale getireceğiz.  Mavi Vatan'dan siber uzaya kadar her sahada egemenlik haklarımıza sahip çıkacağız.  İlk haberleşme uydumuzu 2022'de uzaya gönderiyoruz

Çiftçiye verdiğimiz desteği 12 kat artırdık

Bugün 140 ülke, başka yerlerde toprak kiralamak üzere kendisini geleceğe hazırlamanın gayreti içindedir. Türkiye olarak biz de çeşitli yerlerde toprak kiralamaya başladık. Türkiye tarımsal milli gelirini 37 milyardan 278 milyar liraya yükseltti, çiftçiye verdiğimiz destekleri 12 kat artırdık. Un ihracatında birinci, makarna ihracatında ikinci sıradayız. Çiftçimize verdiğimiz destekleri 12 kat artırarak, bitkisel üretimimizi 124 milyon ton ile Cumhuriyet tarihinin en üst seviyesine çıkardık. Sadece 2020 yılında çiftçimize verdiğimiz destek tutarı 22 milyar liradır. Sadece kendi üretimimize bağlı kalırsak böylesine büyük bir gıda ihracatçısı olamayız.

Saman ihracatından gelirimiz 14 milyon dolar

Ülkemizin geçtiğimiz yıl ürettiği saman miktarı 23,7 milyon ton. Saman ihracatımız 84,5 bin ton. İhracat gelirimiz de 14 milyon dolardır. İthalat dedikleri saman 428 bin dolar karşılığına denk gelen 1953 tondur. Bunun bir kısmı özel amaçlı kuru ot ithalatıyken kalanları da sınır illerimizdeki ticaretten kaynaklanmaktadır. Çiftçilerimize 'hükümete oy verirseniz iki elim yakanızda olur' diyenlerin bu tablo karşısında ortaya koyabilecek herhangi bir müktesebatlarını, projelerini, politikalarını duymadık, görmedik. Toprak nedir, üretim nasıl yapılır bilmeyenler, ağızlarını her açtığında saman ithalatından bahsederek aslında cehaletlerini sergiliyor.

İngiltere ile ticaret anlaşması

Türkiye ile İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması yarın imzalanacak. Gümrük Birliği Anlaşmasından sonraki en önemli ticari anlaşmamız olacaktır.  2021 yılından itibaren hem Türkiye'nin hem İngiltere'nin kazanacağı yeni bir dönem başlıyor.

Koronavirüs salgını, mutasyonların meydana getirdiği belirsizlikleriyle devam ediyor. Aldığımız kararların yol açtığı sıkıntıları, desteklerle hafifletmeye çalışıyoruz.

Çin'den sipariş verdiğimiz aşının ilk partilerinin yılbaşından önce ülkemize teslim edilmesini bekliyoruz. İnşallah en kısa sürede kendi üretimimiz olan birden fazla aşıyı milletimizin hizmetine sunmakta kararlıyız.

EN ÇOK OKUNANLAR