USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

05 Mart 2018 14:12

Emtialarda 2018'de ibre hangi yönü gösterecek

2017 yılında metal ve enerji bazlı emtialar kazandırırken, pamuk dışındaki tarımsal emtialarda gerilemeler görüldü. Paladyum getiride birinci olurken, şekerin ise tadı tuzu kaçtı… Bu yıl özellikle FED’den gelecek faiz açıklamaları, ABD’deki altyapı ve inşaat politikaları, Çin’deki büyüme ve OPEC’in petrol toplantıları çerçevesinde enerji ve metal bazlı emtialarda yeniden bir yükselişin yaşanabileceği belirtiliyor. Tarım kökenli emtialarda ise bu yıl, geçen yılın aksine yükselişler görülebilir.

Emtialarda 2018'de ibre hangi yönü gösterecek

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Geride bıraktığımız yıl, emtia tarafında yatırımcıların yüzünün güldüğünü gözlemledik. Özellikle metal ve enerji bazlı emtialarda görülen yükseliş trendi gözlerden kaçmazken, tarımsal emtialardaki düşüş de dikkat çekiciydi. 2017 yılında yüzde 56,18’lik getirisiyle paladyumun yıldızı parlarken, doğalgazdaki yüzde 34,56’lık getiri, alüminyumdaki yüzde 32,29’luk kazanç ve bakırdaki yüzde 30,40’lık prim de yatırımcısını mutlu etti. 2017’nin en çok kaybettireni ise yüzde 18,84’lük düşüşle şeker oldu. Şekeri yüzde 15,64’lik düşüşle kahve ve yüzde 13,33’lük gerilemeyle kakao takip etti. Mısır ve soya fasulyesinde de yüzde 10’un üzerinde geri çekilmeler gözlemlendi.

BAKIR DÖRT YILIN ZİRVESİNDE

Genel hatlarıyla emtialar arasında 2017 yılı çerçevesinde paladyum, kurşun, buğday, altın, alüminyum, bakır, gümüş, pamuk, nikel, platin ve petrol yatırımcısına kazandırırken, kahve, kakao, mısır ve soya fasulyesinin yatırımcısını kayba uğrattığı görülüyor. Bu açıdan Çin’deki güçlü iç talep emtia fiyatlarını desteklediği de gözlemlendi. AHL Forex Araştırma Uzmanı Özgecan Özdemir, geçtiğimiz yıl yüzde 30’luk yükseliş ile dikkat çeken emtialardan olan bakırın, Çin’den gelen talebin devam edeceği beklentisi ile 2018 yılında da bu seviyeleri koruyabileceğini belirtiyor. Bakır bu yükselişiyle son dört yılın da zirvesine çıkmış durumda. “Orta vadeli görünümde 3.24 dolar seviyesi üzerine tırmanan bakır fiyatlarının önemli bir kırılım noktası üzerine taşındığı söylenebilir” diyen Özdemir, ABD Ocak ayı enflasyon verisinde meydana gelen artışın FED’in ek faiz artırım ihtimallerini güçlendirmesinin ise bakır fiyatları üzerinde bir miktar baskı oluşturabileceğini hatırlatıyor.

METAL BAZLI EMTİALARIN YILI

Çin’in ekonomiyi liberalize etmek, kredi ve emlak balonunu söndürmek ve büyümeyi destekleyici kamu destekli mali politikalar güdüyor olması itibariyle iç talebin güçlü seyretmesinin beklenebileceğini aktaran Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise, bu durumun genel olarak baz metaller açısından olumlu olduğuna dikkat çekiyor. “Bunun dışında Avrupa ve ABD gibi önemli kullanıcılarda ekonomik büyümenin hızlanması ile beraber artan talep, baz metal fiyatları açısından destekleyici. Bu noktada Trump’ın büyük inşaat ve altyapı projeleri sert metaller açısından olumlu. Enerji tarafında daha çok üretici ülkelerin arz kesintisi fiyatların toparlanmasında etkili olurken, fiyatın 70 dolar seviyelerine doğru çıkması sağlanmış oldu” diyen Erkan, diğer tarafta ise ABD’de artan üretim ve envanter verileri çerçevesinde 70 doların üzerinde kalıcı olamayan fiyatın, konsolidasyon sürecine girdiğini de aktarıyor

TARIM EMTİALARI ÜZDÜ

Uzunca bir süredir tarımsal emtiaların seyri nedeniyle dünya çapında gıda fiyatlarında volatilite olduğu görülüyor. Bu bağlamda üretim artışının hem tahılları hem de tropikal emtialar olarak da adlandırılan kahve, kakao gibi ürünlerin fiyatlarını baskıladığını dile getiren Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Beste Naz Köksal, bu yıl mısır, pamuk ve buğday rekoltelerinin yüksek olması beklentisinin tarımsal emtiaların olası yükselişlerini sınırlayabileceğini söylüyor. “Buna karşılık doların sakin seyri, dünya geneli nüfusunun artması ve GSYH oranlarının toparlanmasıyla birlikte gıda yönlü talebin yükselmesi ve bu yılki kış şartlarının kurak geçmesi tarımsal emtialarda katalizör olabilir. Ayrıca petrol arzının tekrardan yükselmesi, üretim maliyetlerinin baskılanacağının da sinyali olarak görülebilir. Tarımsal emtialara şu anki gelişmelere bakılırsa yukarı yönlü potansiyelin aşağı yönlü risklerden daha fazla olduğu görülüyor” diyen Köksal, mısır ve pamukta ise bu yıl yükselişlerin olabileceğine dikkat çekiyor. Buğdayda ise yükseliş trendinin hafif de olsa başlamış olması dikkatlerden kaçmıyor. Haberin devamı Platin'de...

EN ÇOK OKUNANLAR