USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

09 Ekim 2018 11:23

Ekonomi Politikaları Kurulu Üyeleri belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Ekonomi Politikaları Kurulu'nun atamaları gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Başdanışmanları Cemil Ertem ve Yiğit Bulut da listede yer aldı

Ekonomi Politikaları Kurulu Üyeleri belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Politika Kurullarına ilişkin üye atamalarını içeren kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ekonomi Politikaları Kurulu üyeleri arasında yer aldı.

CEMİL ERTEM VE YİĞİT BULUT DA VAR

Piyasaların yakından takip ettiği Ekonomi Politikaları Kurulu'na Erdoğan'ın ekonomi başdanışmanları olan Cemil Ertem, Meltem Taylan Aydın, Hatice Karahan ve Yiğit Bulut'un yanı sıra yanı sıra BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Ekonomi eski Bakanı Nihat Zeybekci, İstanbul Üniversitesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Servet Bayındır, halen Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon olarak görev yalan Hakan Yurdakul ve daha önce Şişecam, OMV Petrol Ofisi, THY, Pirelli ve Tekfen şirketlerinin üst yönetiminde görev alan Gülsüm Azeri de yer aldı.

İŞTE KURULLARIN YAPISI

Temmuz ayının başında yayımlanan 1 No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne göre cumhurbaşkanı ilgili kurulların tamamının başı konumunda bulunuyor. Öte yandan en az üç üyeden oluşan kurullara Cumhurbaşkanı üyelerden birini başkanvekili olarak görevlendirebiliyor.

Kurulların, cumhurbaşkanınca alınacak kararlar ve oluşturulacak politikalarla ilgili öneriler geliştirmek, geliştirilen politika/strateji önerilerinden cumhurbaşkanı tarafından uygun görülenler hakkında gerekli çalışmaları yapmak başta olmak üzere görevleri bulunuyor.

Kurullar ayrıca alanlarında doğrudan cumhurbaşkanı ile çalışacak ve cumhurbaşkanının talimatını da yerine getirecek.

Kurulların görevleri arasında ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarına görüş vermek; Cumhurbaşkanı programına uygunluk açısından bakanlıklar ile kurum ve kuruluşların uygulamalarını izlemek ve cumhurbaşkanına rapor sunmak; bakanlıklar, alanında uzman kişiler ve ilgililerin davet edilmesi suretiyle genişletilmiş kurul toplantıları yapmak da yer alıyor.

EKONOMİ POLİTİKALARI KURULU NE YAPACAK?

Ekonomi açısından kritik öneme sahip Ekonomi Politikaları Kurulu'nun görevleri arasında ekonomik istikrarla ilgili gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek, finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek sistemik risklerin belirlenmesi/ izlenmesi ve bu tür risklerin azaltılması için gerekli tedbir ve politika önerilerini tespit etmek, ekonomik güvenlik ve ekonomik savunmaya ilişkin ilke ve esasların tespitine, güncelleştirilmesine yönelik politika önerileri oluşturmak yer aldı.

Ekonomi Politikaları Kurulu'nun görevleri arasında ayrıca gerektiğinde gelir azaltıcı veya harcama artırıcı önerileri izlemek ve değerlendirmek, ihracata dönük üretim stratejilerine yönelik politika önerileri geliştirmek, faizsiz finans sisteminin daha hızlı ve sağlıklı geliştirilmesi ve uluslararası finans merkezi vizyonuna katkı sağlamak amacıyla politika önerileri geliştirmek de yer aldı.

Platin

EN ÇOK OKUNANLAR