USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

06 Aralık 2022 14:13
Star

ASELSAN ve TUSAŞ savunma sanayinin en büyük şirketleri arasında yer aldı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) raporuna göre savunma sektöründeki en büyük 100 şirketi arasında 2 Türk şirketi yer aldı. Listede ASELSAN 56. sırada, TUSAŞ ise 84. sırada yer aldı.

ASELSAN ve TUSAŞ savunma sanayinin en büyük şirketleri arasında yer aldı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) tarafından yayınlanan yeni verilere göre savunma sektöründeki en büyük 100 şirketin silah ve askeri hizmet satışları 2020- 2021 yılları arasında yüzde 1,9 artışla 592 milyar dolara ulaştı.

Raporda 2021'de görülen tedarik zinciri sorunlarının Ukrayna savaşı nedeniyle daha da kötüleşmesinin muhtemel olduğu aktarıldı.

SIPRI Askeri Harcamalar ve Silah Üretimi Programı Direktörü Dr Lucie Béraud-Sudreau, "Kalıcı tedarik zinciri sorunları olmadan 2021'de silah satışlarında daha da büyük bir büyüme bekleyebilirdik" dedi.

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgali, özellikle Rusya'nın silah üretiminde kullanılan önemli bir hammadde tedarikçisi olması nedeniyle, silah şirketleri için tedarik zinciri zorluklarını artırdı.

SIPRI Kıdemli Araştırmacısı Dr. Diego Lopes da Silva, "Tedarik zincirindeki aksamalar devam ederse, bazı ana silah üreticilerinin Ukrayna savaşının yarattığı yeni talebi karşılaması birkaç yıl alabilir" ifadelerini kullandı.

ABD ŞİRKETLERİ İLK 100'E HAKİM ANCAK SATIŞLAR DÜŞÜYOR

Listedeki 40 ABD şirketinin silah satışları 2021'de toplam 299 milyar doları buldu. 2020'ye kıyasla silah satışlarında düşüş görülen tek bölge Kuzey Amerika oldu. 2021'de ABD ekonomisi. 2018'den beri İlk 100'deki ilk beş şirketin tamamı ABD'de bulunuyor.

SIPRI Kıdemli Araştırmacısı Dr Nan Tian, "Muhtemelen önümüzdeki birkaç yıl içinde ABD hükümetinin silah endüstrisi birleşmelerini ve satın almalarını sınırlamak için daha güçlü adımlar atmasını bekleyebiliriz" dedi.

Avrupalı askeri havacılık şirketlerinin satışlarının azaldığı, Çinli şirketlerin ise silah satışlarında hızlı büyüme sağladığı kaydedildi.

LİSTEDE 2 TÜRK

Savunma sektöründeki en büyük 100 şirketin yer aldığı listede ASELSAN 56'ncı sırada, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) da 84. sırada yer aldı. 2020'de ilk 100'ün dışında kalan TUSAŞ, yüzde 62'lik artışla sıralamaya yeniden girdi.

EN ÇOK OKUNANLAR