USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dünya

20 Mart 2019 15:55

May, Brexit'e erteleme istedi

İngiltere Başbakanı Theresa May, AB'den Brexit'in 30 Haziran'a ertelenmesini istedi. Öte yandan 23 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri erteleme önünde büyük bir engel olarak duruyor.

May, Brexit'e erteleme istedi

İngiltere Başbakan Theresa May, Avrupa Birliği'nden Brexit'in 30 Haziran'a ertelenmesini talep etti.

Brexit referandumundan yaklaşık üç yıl sonra, hala dünyanın beşinci büyük ekonomisinin 1973'de katıldığı AB'den nasıl ve ne zaman ayrılacağını hatta bu ayrılığın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği netlik kazanmış değil.

May, 29 Mart çıkış tarihini iki yıl önce Madde 50'ye uygun olarak belirlediğinde, "geri dönüş olmayacağını" söyledi, ancak parlamentonun AB ile uzlaştığı Brexit anlaşmasını onaylamayı reddetmesi hükümetini krize sürükledi.

AB'den ayrılma tarihinden sadece dokuz gün önce, May Brexit'in 30 Haziran'a ertelenmesi için Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'a mektup gönderdi. AB yetkilileri de söz konusu mektubun Tusk'a ulaştığını açıkladılar.

AB liderlerinin May'in erteleme talebini Perşembe ve Cuma günü Brüksel'deki zirvede görüşmeleri bekleniyor.

Kritik tarih 23 Mayıs

Bu arada AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Başbakan May'e Brexit'in 23 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrasına kalmaması gerektiğini söyledi. Juncker'in sözcüsünün verdiği bilgiye göre Juncker, Brexit'in Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonraya kalmasına karşı olduklarını resmi olarak iletti.

AB Komisyonu tarafından AB liderlerine sunulmak üzere hazırlanan ve basına sızan bir belgede de Brexit'in 30 Haziran'a uzatılmasının hukuki ve siyasi olarak zor olduğu vurgulandı. Komisyon ayrıca, AB'nin Brexit'i yalnızca tek bir sefer için ertelemesi gerektiği savundu

EN ÇOK OKUNANLAR