USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Digital Trend

12 Haziran 2019 16:15

"IoT, bulut, yapay zekanın güvenliği kritik hale gelecek"

Dijital dönüşümün kritik unsurlarından olan güvenlik konusunda bir konuşma yapan Gökhan Hasköylü, siber güvenlik kavramının 25 yıllık bir öyküsü olduğunu hatırlatarak Check Point’in de bu yıl 25'inci yılını kutladığını söyledi.

"IoT, bulut, yapay zekanın güvenliği kritik hale gelecek"

'Dijital Çağın Siber Güvenlik Trendleri' konulu bir sunum yapan Hasköylü, geçtiğimiz yılın siber güvenlik başlıklarına ve 2020 vizyonuna değindiği konuşmasında şunları aktardı: "Siber saldırılar ve veri hırsızlığı dijital dünyayı sürekli tehdit eden unsurlar. 2018 yılında kurumların siber güvenlik pazarındaki harcamaları yüzde 11 oranında arttı ancak kurumların yüzde 46’sı siber tehditlerden etkilenmekten kurtulamadı. 2018 yılında dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 36’sı da saldırılardan nasibini aldı ve verisini çaldırmış oldu. 
Güvenlik alanında 2020 ve sonrasında hangi başlıkların öne çıkacağına baktığımızda akıllı botlar, konsolidasyon, as a service, bulut, DevOps’u sayabiliriz. DevOps tarafındaki güvenlik anlayışı kritik olacak. Buradaki güvenlik anlayışı yeni bir ürün ya da teknoloji geliştirmek yerine süreç, kurum ve teknolojinin birbiriyle uyumlu hale getirilmesini içeriyor. Finans sektörünün buluta hazır uygulamalara ağırlık verdiğine tanık oluyoruz ve buradaki güvenlik ihtiyacı da daha belirgin olacak. Bununla birlikte kurumların pek çoğu güvenlik ürünlerini kutu olarak alıp kullanmaktan çok bir servis hizmeti olarak almaktan yana. Yanı sıra kurumlar birden fazla üreticiyle çalışmaktan çok iş ortağı sayısını azaltmayı, daha entegre sistemlerle çalışmayı tercih ediyor. Robotik süreçler yaygınlaşıyor ve 2020’li yıllarda akıllı robotik uygulamaların güvenliğini çok konuşacağız. Akıllı robotların bir zafiyeti olursa, karar verme mekanizmaları manipüle edilirse neler olabilir? vb. sorulara yanıt arayacağız. 

2019 yılının tehdit öngörülerine göz attığımızda da, mobil kullanımın ve mobil bankacılığın hayatımızdaki yeri arttıkça mobil üzerinden gerçekleştirilecek oltalama saldırıları artarak devam edecek. Bulut uygulamalarında 2018’de sıklıkla gördüğümüz ‘account take over’lar bu yıl da en popüler bulut üzerinden hesap çalma yöntemi olacak. IoT cihazları uç nokta olarak büyük tehdit altında ve bu cihazlara gerçekleştirilecek saldırılar topyekun saldırının başlangıç noktası olacak. Bu başlangıç noktasından kurumun diğer bileşenlerine ulaşılarak veri sızıntıları ya da diğer saldırılar gerçekleştirilecek. Crypto-wallet kavramı, kripto paralarınızı sakladığınız cüzdanınızın çalınması anlamına geliyor. Geçtiğimiz yıl birkaç kez yaşanmasına rağmen 2019 yılında en popüler hırsızlık yöntemi olacak. Yapay zeka tabanlı saldırılar 2019’da daha çok görülecek ve bu sayede kurumların karar verme mekanizmaları devre dışı bırakılmaya çalışılacak. 

Check Point’in gelecek vizyonunun önemli parçalarından birini IoT güvenliği oluşturmaktadır. Günümüzde, kurum veri merkezi, bulut ortamı gibi geleneksel sistemlerin yanı sıra; tıbbı cihazlar, güvenlik kameraları ya da ofis ekipmanları gibi alışılmışın dışındaki sistemlerin güvenliği büyük önem taşımakta. Bu ortamlarda, mikro servisler, uygulamacık ya da özel donanımlar sayesinde güvenlik kontrol noktaları oluştururak, fog aracılığıyla ilgili Check Point güvenlik servislerini bu noktalarda uygulamak hedefindeyiz.’’

EN ÇOK OKUNANLAR