USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dijital Dönüşüm

27 Nisan 2023 12:12

“Yıldız Holding'de ‘İşin Geleceği'ni bütünsel bir ‘Dönüşüm Süreci' ile yönetiyoruz”

Yıldız Holding İnsan ve İş Destek Başkanı Bahattin Aydın, Yıldız Holding ve şirketlerinin insan kaynaklarında yaşanan dijital dönüşümü ve hayata geçirdikleri dijital odaklı yeni iş modellerini Platin'e anlattı.

“Yıldız Holding'de ‘İşin Geleceği'ni bütünsel bir ‘Dönüşüm Süreci' ile yönetiyoruz”

"Değişimin çok hızlı olduğu günümüz iş dünyasında, teknolojik gelişmelere kapılarımızı açmamız ve tüm çalışanlarımızı geleceğe hazırlamamız çok önemli. Bu nedenle İK'daki dijital dönüşümümüzü hızlandırmak için hayata geçirdiğimiz birçok projemiz oldu" diyen Yıldız Holding İnsan ve İş Destek Başkanı Bahattin Aydın, İK'daki dijital dönüşüm yolculuğunu ve hayata geçirilen projeleri Platin okurlarına anlattı:

Tüm dünyada 'işlerin geleceği' büyük bir hızla değişiyor. Değişimi ve dönüşümü DNA'sında barındıran bir kurum olarak, Yıldız Holding'de işin geleceğini bütünsel bir dönüşüm süreci olarak ele alıyoruz. Bu doğrultuda, yeni nesil çalışma modelleri, stratejik iş yönetim aracı olarak gördüğümüz OKR, yetenek kazanım ve yönetim yaklaşımı, yetkinlik gelişimi, organizasyonel gelişim ve çalışan deneyimi odağında pek çok adım atıyoruz. Zira, işin geleceğine uyum sağlamanın bu alanların tamamında dönüşüm sağlamakla mümkün olabileceğine inanıyoruz.

Yurt içinde ve yurt dışında yaklaşık 70 farklı pasaporta sahip 75 bine yakın çalışanımızla global bir şirket olarak; başarımızın kaynağının çalışanlarımız olduğuna inanıyor ve stratejilerimizde 'insan'ı odağımızda tutuyoruz.

Yeteneklerimizin ve organizasyonumuzun geleceği için bu kapsamlı dönüşüm sürecini yürütürken, bir pusula gibi bize yol gösteren İnsan Stratejimizi (People Strategy) de 2022 yılında gözden geçirdik. Tüm paydaşlarımızın katılımıyla tamamladığımız bu süreçte, yaklaşımımızı 'gelişim', 'takdir' ve 'ilham' odağında ele aldık. Bu odak alanlarında önceliklerimizi belirlediğimiz stratejinin hayata geçmesi için temeline de 'dijitalleşme' ve 'insana yatırım'ı koyduk. Yıldız Holding ve şirketlerinde hayata geçirdiğimiz inisiyatiflerin tamamı insana yatırım ve dijitalleşme temelinde odak alanlarımızda belirlediğimiz öncelikleri yansıtıyor.

"DİJİTAL ODAKLI GELECEĞE HAZIRIZ"

Değişimin çok hızlı olduğu günümüz iş dünyasında, teknolojik gelişmelere kapılarımızı açmamız ve tüm çalışanlarımızı geleceğe hazırlamamız çok önemli. Bu nedenle İK'daki dijital dönüşümümüzü hızlandırmak için hayata geçirdiğimiz birçok projemiz oldu.

Öncelikle yeni nesil çalışma modellerini hayata geçirdik. Bütünsel bir süreç olarak ele aldığımız modelimizi küresel salgın sırasında gündemimize aldık. Bu bizim için yalnızca nereden çalıştığımızın değişmesi değildi, işin geleceğini bütünsel olarak ele aldığımız bir dönüşüm süreciydi. Örneğin, yeni çalışma modellerimizi belirlerken bir yandan küresel gelişmeleri dikkate aldık, diğer yandan rol bazlı analizler yaptık ve çalışanlarımızın beklentilerini ölçtük. Böylece, terzi işi olarak adlandırabileceğimiz, ihtiyaçlarımıza uygun UYDU-Yeni Nesil Çalışma Modelini Holding ve şirketlerimizde uygulamaya aldık.

Yaklaşık iki yıldır uyguladığımız UYDU çalışma modeliyle hibrit bir çalışma ortamı sunuyoruz. Aynı zamanda, yeni çalışma modelleri ile çalışan deneyimi yaklaşımımızı da sürekli iyileştirme bakış açısıyla gözden geçiriyoruz. Bu doğrultuda attığımız adımlardan biri çalışanlarımızın iyi olma halini desteklemek üzere hayata geçirdiğimiz Yıldız Holding Kurumsal Esenlik Programı oldu. Program kapsamında çalışanlarımız fiziksel, psikolojik ve duygusal esenlik başta olmak üzere pek çok farklı alanda uzmanlar tarafından hazırlanan programlara dahil olabiliyorlar.

İşin geleceği ile yeni nesil iş birliği ve iletişim araçları da hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini söylemek mümkün. Biz de bu doğrultuda kurum içi etkileşimi artıran, çalışanlarımızın başarısını daha görünür kılan, birbirimizden öğrendiğimiz ve gelişimimize katkı sağlayan dijital platformları iş süreçlerimize entegre ediyoruz. Böylece, yeni çalışma modellerinde iş birliğini ve iletişimi kolaylaştırarak inovatif fikirlerin gelişmesini teşvik etmeyi hedefliyoruz.

"ÇALIŞANLARIMIZIN GELİŞİM ALANLARINI OPERA İLE BELİRLİYORUZ"

Geride bıraktığımız sürede çalışma modellerimizin yanı sıra stratejik iş yönetim sistemimizi de değiştirdik. Çalışanların şirket hedeflerine sağladığı katkıyı daha görünür hale getiren OKR (Hedefler ve Anahtar Sonuçlar) metodolojisini uygulamaya başladık. OKR ekipler arasındaki iletişimi ve geri bildirimi sürekli hale getirerek iş sürekliliği ve motivasyon açısından önemli bir rol oynuyor. Bu dönemin ihtiyaçlarına göre güncellediğimiz bir diğer uygulamamız ise yetenek yönetim sürecimiz oldu. OPeRa (Organization and People Rating) adını verdiğimiz bu uygulama ile yetenek yönetimimizi entegre hale getirerek, yeteneklerimizin gelişim ihtiyaçlarını belirliyor, kurumsal iklimimizi ölçüyor ve bu doğrultuda aksiyonlarımızı hayata geçiriyoruz. Şirketlerimizde tüm kademelerden yeteneklerimizin iş süreçlerini iyileştirmek amacıyla öneri verebilmesine ve katma değer sağlayan önerilerin ödüllendirilmesini sağlayan Akıl Küpü uygulamasını 2022 yılında dijital platforma taşıdık. Yeteneklerimizin verdikleri önerinin son durumunu uçtan uca takip edebildikleri, diledikleri yerden diledikleri zaman öneri paylaşabildikleri platform çalışan deneyimini iyileştirmenin yanı sıra, anlık raporlama kolaylığı ve sürdürülebilirlik çalışmalarımıza da katkı sağlıyor.

"YETENEK YÖNETİMİ SİSTEMLERİMİZİ DİJİTAL PLATFORMLARDA YÖNETİYORUZ"

Yeni yetenekleri kurumumuza kazandırmak amacıyla geçtiğimiz yıllarda İşe Alım Merkezini kurmuştuk. Tüm şirketlerimize hizmet veren İşe Alım Merkezimiz, bütün süreçlerini dijital olarak tek bir platformda yönetiyor. Böylece şirketlerimizde oluşan farklı ihtiyaçlara hızlı ve etkin yanıt verebiliyoruz.

Yıldız Holding'de şirketlerimizin doğru yeteneklerle buluşmasını sağlamak, işe alım süreçlerini dijital ve verimli hale getirmek ve yeni girişimlerimizi doğru yeteneklerle desteklemek amacıyla kurulan İşe Alım Merkezi, işe alım süreçlerini tamamen dijital platformda yönetiyor.

İşe alım süreçlerimize dahil olan adayların genel profili, genel yetenek seviyeleri, performans analizleri, güçlü gelişime açık özellikleri, ayrıştırıcı özellikleri gibi yetenek yönetiminin verileri tek bir havuzda toplayarak içgörü elde ediyoruz. İşe Alım Merkezimiz 2022 yılında Brandon Hall Ödülleri'nde dijitalleşme alanında ödül almaya da hak kazandı.

Ayrıca yetenek havuzumuzu genişletmek amacıyla 2022 yılında Yıldızını Paylaş Aday Öneri Sistemi'ni hayata geçirdik. Bu sistem kapsamında, yeteneklerimizin kritik roller için aday önerebilmelerini sağlıyor, önerilen adayın istihdam edilmesi durumunda öneride bulunan yeteneğimizin anlık ödül almasını sağlıyoruz.

Yetenek havuzumuzu genişletmek adına gerçekleştirdiğimiz bir diğer çalışma da JOB Genç Yetenek Programı. JOB Genç Yetenek Programımızla 3. ve 4. sınıf üniversite öğrencilerine staj; yeni mezunlara ise kariyer fırsatı sunarak genç yeteneklerin istihdamını desteklemeye devam ediyoruz.

"DİJİTAL DÖNÜŞÜM ELÇİLERİNE YATIRIM YAPIYORUZ"

Yıldız Holding çatısı altındaki tüm çalışanlar, yöneticiler ve üst düzey yönetim kademelerini de kapsayacak şekilde, kurumun veri odaklı teknolojilere adaptasyonunu hızlandırmak için Analitik Akademi kapsamında hayata geçirdiğimiz Data Navigators'a 2022 yılında 100 yeteneğimiz daha dahil oldu.

Çalışanlarımızın dijital dönüşüm ve veri okur-yazarlığı alanında entelektüel birikimlerine katkı sağlayan programda kapsamlı bir eğitim alan ve projelerini hayata geçirerek mezun olan çalışanlarımızı aynı zamanda şirketlerimizin dijital dönüşüm elçisi olarak görüyoruz.

"MENTORLUK PROGRAMLARIMIZLA ÇALIŞANLARIN GELİŞİMİNİ DESTEKLİYORUZ"

Çalışanların kariyer yolculuklarına yön verecek en önemli aksiyon alanlarımızdan biri de mentorluk programları. Yenibirlider iş birliğindeki Liderlik Gelişim Programlarımız, çalışanlarımızın kariyer vizyonunu ileriye taşımak, liderlik stillerini keşfetmeleri ve liderlik becerilerini geliştirmelerini desteklemek için bir eğitim programı olarak tasarlandı. Program kapsamında akademik eğitimler, vizyon buluşmaları, mentorluk ve koçluk destekleri de bulunuyor.

Ayrıca TurkishWin iş birliğindeki Kurumsal Üyelik Programımız da kıdemli kadın liderlerimizin kişisel gelişimlerini desteklemek ve şirketimiz genelinde çeşitlilik, eşitlik ve hakkaniyete olan desteğimizi pekiştirmek için katılımcılarımıza mentor & mentilik desteği ve global network imkânı sunuyoruz.

Yine doğum izninden yeni dönen çalışan annelerin, iş hayatına adapte olma sürecini desteklemek için Anne Mentorluk Programımızı hayata geçirdik. Deneyimli anne çalışanlarımız ile yeni anne olmuş kadın çalışanlarımızın deneyim paylaşımı yapması için alan açarak; birbirlerini desteklemeleri, ilham vermeleri ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmaları için tasarladığımız programda, mentorluk & mentilik desteği ve interaktif bir eğitim programı sunuyoruz.

"İK YÖNETİMİNDE BÜYÜK VERİNİN GÜCÜNDEN YARARLANIYORUZ"

Karar alma mekanizmalarımızı büyük verinin gücünü kullanarak desteklemek amacıyla hayata geçirdiğimiz HR Dashboard'u her yıl geliştirmeye devam ediyoruz. Demografik veriler başta olmak üzere, yeteneklerimizin performans, potansiyel, yetenek kodu ve eğitim saati gibi pek çok veriye anlık olarak ulaşabiliyor, zamana bağlı değişim eğilimini takip edebiliyoruz. Gelişmiş analitik yöntemleri kullanarak organizasyonumuzdaki iş yapış şekillerini, iş birliği davranışlarını, kişiler arası iletişim yöntemlerini, yeteneklerimizin esenliğini farklı değişkenlere göre analiz ediyoruz. Microsoft iş birliğiyle yürüttüğümüz İnsan Odaklı Veri Analitiği çalışmalarımızda yeteneklerimize bireysel seviyede ve ekip seviyesinde iç görüler sunuyor, aynı şekilde organizasyon seviyesinde de bu iç görüleri takip ediyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR