USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dijital Dönüşüm

28 Nisan 2023 13:42

“Dönüşüm ve inovasyon komiteleri kurduk”

Alarko Holding Bilgi Teknolojileri ve Dijital Dönüşüm Grup Başkanı Serkan Demir, Platin Dergisi Nisan 2023 sayısındaki 'Türkiye'nin Fark Yaratan Dijital Dönüşüm Liderleri' konulu haber çalışmasında Alarko Holding'in dijital dönüşüm yolculuğunu ve dijital dönüşüm lideri olarak hayata geçirdikleri projeleri anlattı.

“Dönüşüm ve inovasyon komiteleri kurduk”

Veri toplama ve analizi sayesinde ortaya çıkan veriye dayalı karar verme, verimlilik artışı, müşteri ve rakip analizlerinin daha etkin yapılabildiği bir seviyeye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Alarko Holding Bilgi Teknolojileri ve Dijital Dönüşüm Grup Başkanı Serkan Demir, Platin okurlarına hayata geçirilen projeleri ve dijital dönüşüm liderinin firmalar için önemini anlattı.

"DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜMDEN ÇOK DAHA GENİŞ BİR PERSPEKTİFLE ELE ALIYORUZ"

* Dijital dönüşüm lideri kimdir? Ekip yapınızdan bahsedebilir misiniz?

Dijitalleşen günümüz dünyasında tüm sektörlerde başarıya ulaşmanın ve tercih edilebilir hale gelmenin en önemli yolu dijital dönüşümü ve dijitalleşmeyi doğru şekilde benimsemekten ve sürdürebilmekten geçiyor. Bu sürecin doğru şekilde, tüm organizasyon tarafından benimsenmesi için şirketin geleceğinde net bir vizyona sahip ve bu vizyonu gerçekleştirmek için gereken değişiklikleri yapmaya istekli dijital liderlerin varlığı önemli bir ihtiyaç. Dijital dönüşüm lideri, bir organizasyonda dijital teknolojilerin kullanımını yöneten ve bu teknolojilerin iş stratejisine entegrasyonunu sağlayan kişidir. Bu liderler teknolojik yenilikleri takip ederler ve organizasyonlarının rekabet gücünü artırmak için bu yenilikleri doğru şekilde uygulamaya odaklanırlar.

Alarko Holding olarak biz dijital dönüşümü teknolojik dönüşümden çok daha geniş bir perspektifle ele alıyoruz. Dijital dönüşüm teknolojinin yanı sıra kültür ve insan, yönetişim ve liderlik, yetkinlik ve inovasyon başlıklarını da içeriyor. Operasyonel süreçlerin yalın hale gelmesi de çok önem verdiğimiz bir başka başlık. Bu kapsamda 2022 yılının başında organizasyon değişikliğine gittik, dijital dönüşüm ve inovasyonu odağımıza almak için yeni bir direktörlük oluşturduk. Tüm Topluluk şirketlerimizin dijital dönüşüm süreçlerini şirketlerin ana stratejilerinin bir parçası olarak ele almalarını hedefliyoruz bu çerçevede tüm şirketlerimizde dijital dönüşüm ve inovasyon komiteleri kurduk.

"ELEKTRİK DAĞITIM VE PERAKENDE SEKTÖRLERİNDE ÖNEMLİ GELİŞTİRMELER SAĞLANDI"

* Dijital dönüşüm lideri olarak üstlendiğiniz projelerden bahsedebilir misiniz?

Topluluk şirketlerimizin faaliyet gösterdikleri sektörlere özel yerel ve global en iyi çözümleri araştırıyor ve uyguluyoruz. Topluluk genelinde, veri toplama ve analizi sayesinde ortaya çıkan veriye dayalı karar verme, verimlilik artışı, müşteri ve rakip analizlerinin daha etkin yapılabildiği bir seviyeye ulaşmayı hedefliyoruz.

Nihai tüketicilere ulaştığımız sektörlerimizde dijital dönüşüm yatırımlarımızın odağında müşterilerimiz var. Bu kapsamda elektrik dağıtım ve perakende sektörlerinde önemli geliştirmeler sağlandı. Perakende tarafında müşterilerimiz artık tüm işlemlerini dijital kanallar üzerinden ve mobil uygulama üzerinden yapabiliyorlar. Toplam işlemlerin %40'ı dijital kanallar üzerinden sağlanıyor. E-devlet entegrasyonu projesinde Meram öncü şirket (entegratör) olarak yer aldı.

Bu geliştirmelerin müşteri memnuniyet anket sonuçlarına olumlu yansıdığını gördük. Yıllık 1 milyon adet bkâğıt tasarrufu sağlıyoruz, sürdürülebilirlik açısından da önemli bir gelişme. Dağıtım tarafında iki tane çarpıcı bir örnek vermek istiyorum:

Bunlardan ilki, 'Elektrik Dağıtım Şebekesinin dijital İkizi ( Şebeke Bilgi Sistemi)'. Elektrik dağıtım işi varlık yoğun bir sektör. Enerjiyi evlerimize kadar taşırken milyon mertebesindeki varlık adedi kullanılıyor. Böyle bir operasyonu yönetebilmek için elektrik dağıtım şebekesinin dijital ikizine sahip olmak kritik önem arz ediyor. Yıllık yaklaşık 2 Milyar TL'lik yatırımımız sahaya uygulanmadan önce dijital ikiz sistemi üzerinde simüle ediliyor ve sonuçları gözlemlenerek doğru ve etkin işler yapılmış oluyor.

Diğer örneğim ise, 'İleri Elektrik Dağıtım Yönetim Sistemi'. Bu proje sayesinde daha önce ortalama 50 dakikada giderilen kesintiler 2-3 dakika gibi bir sürede gideriliyor ve yaklaşık 25 kat daha hızlı aksiyon alınıyor. Bu sistem ile şebekede akan enerji gerçek zamanlı olarak izleniyor ve olağandışı durumlar, önceden tespit edilerek kalıcı hasarların/kesintilerin önüne geçiliyor.

Cenal (Elektrik Üretim) santralimiz için kömür maliyeti çok önemli, kömürün maksimum verimle enerjiye dönüştürülmesi için sensörler ve yapay zeka kullanarak optimum yanma ve otomasyon yatırımımız oldu. Bu sayede doğru müdahale ve maliyetlerimizin azalmasını sağlıyoruz. Öncesinde tüm bu süreç gözle takip ve tespit sonrası kişi müdahalesi olarak gerçekleşiyordu. Bu DD çözümüyle birlikte önemli bir verimlilik sağladık ve bunun karşılığı olarak yıllık 4m$ tasarruf ettik.

* Dijital dönüşüm liderinin şirketler için önemini aktarabilir misiniz?

Şirketlerde dijital dönüşüm lideri olması önemli bir avantaj ve şirketin ne kadar yenilikçi olduğunun, konuya verdiği önemin bir göstergesi. Dijital dönüşüm sürecini bu alandaki bir liderle güçlendiren şirketler konuyu odağına alıyor, teknolojik gelişme ve değişimlerin çok daha yakından izlenebilmesi ve önceliklendirilmesi mümkün hale geliyor. İş süreçlerini optimize edilmesi ve verimliliğin artması, müşteri deneyiminin geliştirilerek artması, maliyetlerin azalması gibi faydalar çok daha hızla gerçekleşiyor. Ayrıca, dijital stratejinin tümüyle kurum stratejisine entegre edilmesi, yeni hizmet ve servislerin maksimum oranda dijital olarak sunulmasını da önceliklendirmek mümkün oluyor.

"DİJİTAL DÖNÜŞÜM, ŞİRKET KÜLTÜRÜNÜN DEĞİŞMESİ ANLAMINA DA GELİYOR"

* Dijital dönüşüm yolculuğunun süreci ve dönüşümde karşılaşılan zorluklardan bahsedebilir misiniz?

Dijital dönüşümün en önemli başlıklarından bir tanesi teknoloji olduğu için bazen yüksek maliyetlere katlanmak gerekebilir, şirketlerin bu sürece yeterli bütçe ayırmaları önemli. Ancak unutulmamalı ki doğru alanda yapılan yatırımların geri dönüş süreleri kısa olur. Ayrıca dijital dönüşüm, mevcut iş süreçlerinde büyük değişiklikler yapmayı gerektirir. Bu nedenle, ekiplerin dijital araçlara uyum sağlaması ve yeni süreçleri benimsemesi için etkili bir değişim yönetimi stratejisi gerekiyor. Dijital yetkinliklerin artırılması önemli hale geliyor.

Dijitalleşme ile birlikte verilerin hızla büyümesi de kaçınılmaz. Bu nedenle, verilerin güvenliği ile ilgili önemli konular ortaya çıkar. Şirketlerin, dijital dönüşüm sürecinde de veri güvenliğine ve siber güvenlik başlıklarına odaklanması gerekiyor. Dijital dönüşüm, şirket kültürünün değişmesi anlamına da geliyor ve şirket kültürü ile arasında doğrudan bir ilişki olduğuna inanıyorum. Şirketler dijital teknolojileri benimseyerek daha verimli hale gelirken, esnek, inovasyon odaklı ve hızlı hareket edebilen bir kültür oluşturmak durumundalar.

EN ÇOK OKUNANLAR