USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dijital Dönüşüm

05 Mayıs 2023 21:07

"Akıllı fabrika projesini hayata geçirdik"

Kalyon Holding Bilgi Sistemleri Grup Başkanı Oğuzhan Yıldız, Platin Dergisi Nisan 2023 sayısındaki 'Türkiye'nin Fark Yaratan Dijital Dönüşüm Liderleri' konulu haber çalışmasında Kalyon Holding'in dijital dönüşüm sürecini ve dijital dönüşüm lideri olarak hayata geçirdiği projeleri anlattı.

"Akıllı fabrika projesini hayata geçirdik"

"Kalyon Kokpit Projesi ile kurum içerisinde verinin demokratikleşmesini sağlayarak, dijital okur-yazarlığın gelişimine ışık tutarken, görüntü işleme ve olay algılama esaslı makine öğrenmesi çalışmalarına yatırım yapıyoruz" diyen Kalyon Holding Bilgi Sistemleri Grup Başkanı Oğuzhan Yıldız, Kalyon Holding'in dijital dönüşüm yolculuğunu Platin okurlarına anlattı.

"SÜREKLİ İYİLEŞTİRME METODOLOJİSİYLE HAREKET EDİYORUZ"

* Ekip yapınızı anlatabilir misiniz?

Kalyon Holding BT Organizasyonunu oluştururken, takım üyelerinin sadece teknik yetkinliklerine değil, özellikle liderlik, iş etiği, öz motivasyon gibi kişisel yetkinliklerine dikkat ediyoruz. Farklı kurumsal şirket deneyimleri olan takım liderleri ile bir mozaik oluşturmaya özen gösteriyoruz. Süreç içinde bir yönetişim modeli geliştirdik. Operasyonel işler ve destek faaliyetlerinin yönetilmesi için ITIL 4.0 ile uyumlu bir ITSM altyapısını kurduk. Dijital dönüşüm inisiyatifleri için ise, Sürekli İyileştirme Metodolojisiyle hareket ediyoruz. Bir CIR (Continuous Improvement Registery) oluşturduk. Tüm iyileştirme ve geliştirme inisiyatiflerini oluşturduğumuz CIR 'da takip altına aldık. Her backlog maddesi 5 kriter üzerinden (Risk Seviyesi, Maliyet Seviyesi, İş Hedeflerine Katkı Seviyesi, Uygulanabilme Hızı, Yatırımın Geri Dönüş Hızı) elde edilen bir Değerlendirme Skoruna kavuştu. Kurumun dönüşümüne en fazla katkı sağlayacak yüksek değerlendirme puanına sahip inisiyatifler önceliklendirilerek, çevik yöntemler ile hayata geçirilmesi prensibi yerleştirildi. Tüm bu süreçler bulut tabanlı geliştirilen bir dijital platform üzerinden takip edildi.

* Dijital dönüşüm lideri olarak üstlendiğiniz projelerden bahsedebilir misiniz?

Geliştirdiğimiz entegre tedarik portalı ve online ihale platformu ile, satın alımlarda %8 tasarruf, onay süreçlerinin %50 kısalması ile verimlilik ve kurumsal çeviklik sağlandı. Kalyon Kokpit Projesi ile kurum içerisinde verinin demokratikleşmesini sağlayarak, dijital okur-yazarlığın gelişimine ışık tutarken, görüntü işleme ve olay algılama esaslı makine öğrenmesi çalışmalarına yatırım yapıyoruz. Şantiyelerin drone ile çekilen görüntülerinden elde edilen 3D fotogometrik modellerin, geliştirdiğimiz 3D Portal üzerinden erişilmesi ile uzak şantiyelere sanal ziyaret gerçekleştirebiliyoruz. Yeni dijital platformlar için cloud-first yaklaşımı geliştirilerek AWS(Amazon Web Services) ile iş birliğine girdik. 3D, AR/VR, fotogometrik modelleme, coğrafi bilgi sistemleri, dijital ikiz, drone teknolojilerinin enerji, inşaat ve üretim sektörlerinde kullanımlarına ilişkin use case'ler geliştirdik. Güneş paneli üretim fabrikamızın dijital ikizinin oluşturulduğu Akıllı Fabrika Projesini hayata geçirdik.

"PROAKTİF BİR YAKLAŞIM İÇERİSİNDE OLMANIZ GEREKİYOR"

* Dijital dönüşüm liderinde olması gereken en önemli özellikler sizce nedir?

Öncelikle sürdürülebilirlik için sistematik yaklaşıma sahip olurken diğer yandan süreç iyileştirme ve inovasyon fırsatlarını kovalamak zorundasınız. İş Paydaşları ve Yönetim Kurulu ile sıkı iş birliği ve etkin iletişim sağlamanız gerekiyor. Sahaya yakın olmalısınız, zaman ayırmalısınız, duyargalarınız ve algınız sürekli açık, her yerden herkesten besleniyor olmanız gerekiyor. Şirketin iş hedefleri ile uyumlu fırsatlar için çözüm ve öneri geliştiren proaktif bir yaklaşım içerisinde olmanız gerekiyor. Güçlü bir takıma, güçlü liderlere sahip olmanız, takımınızın da sizinle aynı perspektifte kurumun tüm kılcal damarlarına kadar iletişim içerisinde olmalı ve fırsatları kovalamalısınız. En önemlisi ne derseniz, güven ilişkisi... Yönetim Kurulu ve tüm iş paydaşları sizin ve takımınızın yetkinliğine ve verdiğiniz sözleri tuttuğuna inanmalı.

* Dijital dönüşüm yolculuğunun süreci ve dönüşümde karşılaşılan zorluklardan bahsedebilir misiniz?

Kurumun dijital olgunluk seviyesi ve kararlılığı çok önemli. Dijital Dönüşüm çetin bir yolculuk. Kuruma göre, faaliyet gösterdiği sektöre göre, çalışanlardaki isteklilik ve kararlılık değişkenlik gösteriyor. İnsanların mevcut deneyimlerine bağlılığı ve değişim direnci en büyük zorluk. Öncelikle dijital okur yazarlık eğitimleri ve etkin bir yol haritası şart. Odakta teknoloji değil insan olmalı. Katma değere göre karar verilmeli. Kısa vadeli kazanımlar ile heyecan yaratılmalı. Uzun soluklu geri dönüşler motivasyon kırıcı olabiliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR