USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

07 Eylül 2020 10:24

Yeni fikirlerin 'katılımı' ekonomiye kazandırılıyor

Alanında aktif büyüklük ve net kâr açısından sektörünün en büyüğü olan Kuveyt Türk, son dönemde dijital ve mobil bankacılığın yanı sıra Lonca Girişimcilik Merkezi’ne yaptığı yatırımlarla da katılım bankacılığı kavramını başka bir boyuta taşıyan bankaların başında geliyor. Sektörde iki Ar-Ge merkezine sahip tek finans kuruluşu olan banka, pandemi sürecinde de reel ekonomiye desteğini artırırken, yeni fikirleri destekleyip geliştirerek ülke ekonomisine kazandırdığı Lonca Girişimcilik Merkezi’ndek

Yeni fikirlerin 'katılımı' ekonomiye kazandırılıyor

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Kuveyt Türk, 2020 yılının ilk yarısında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artışla 754 milyon TL net kâr elde ederken istikrarlı büyümesini de sürdürdü. Topladıkları fon büyüklüğünü 104.4 milyar TL’ye çıkardıklarını ve aktif büyüklüklerini ise 134 milyar TL’ye yükselterek aktif büyük açısından Türkiye’nin ilk 10 bankası arasına girdiklerini aktaran Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, sadece finansal sonuçlar açısından değil, girişim ve yatırımlarıyla da sektörlerinde farkındalık yarattıklarını aktarıyor. Son dönemde Lonca Girişimcilik Merkezi’yle girişimci gençlere ve FinTech’lere ışık olduklarını belirten Uyan, Platin’in sorularını şu şekilde yanıtlıyor:

• 2020 yılı sonundaki büyüme, hedef ve öngörülerinizi öğrenebilir miyiz? 2020 gibi zorlu bir yılda, büyüme beklentiniz nasıl şekilleniyor?

Katılım finans esasları çerçevesinde sunduğumuz ürün ve hizmetlerle yılın ilk yarısında aktif büyüklük ve fon kullandırım kapsamında istikrarlı büyüme sürecimizi devam ettirirken, bu süreçte reel ekonomiye azami düzeyde destek olmayı sürdürdük. 2020’nin ikinci yarısının, katılım finans kuruluşları arasındaki öncü pozisyonumuzu daha da sağlamlaştırarak ve aktif kalitemizi koruyarak fon kullandırım ve aktif büyüklüğümüzdeki ölçeklenmeyi sürdürdüğümüz bir dönem olmasını öngörüyoruz. Bu hususta, ana faaliyet alanımızdaki genişlemeyi tüm yıl geneline yaydığımız bir projeksiyonla kullandırdığımız fon büyüklüğünün yıl sonunda, 2019 yılına kıyasla yüzde 30-35 bandı aralığında genişleyeceğini düşünüyoruz. 

Öte yandan, aktif büyüklüğümüzde geçen yıla göre yüzde 25’in üzerinde bir hacim artışı elde edeceğimizi öngörüyoruz. Toplanan fon büyüklüğü tarafında ise sektör ortalamasının üzerindeki seyrimizin, 2020 yılında da devam edeceğini düşünüyoruz. Yılın ikinci yarısında da salgına ilişkin veri akışını yakından takip ederek hedeflerimizin güncelliğini koruyacağız. 

• Pandemi sürecinde reel ekonomiye ne gibi katkılarda bulundunuz?

Koronavirüs salgını sürecinde, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere yetkili kurumların tavsiyeleri doğrultusunda hem çalışanlarımızın hem de müşterilerimizin sağlığına öncelik vererek her türlü önlemi aldık. Türkiye’de ilk vakanın 10 Mart’ta görülmesinin ardından bireysel ve tüzel müşterilerimize yönelik destek paketi hazırlayıp 24 Mart’ta hayata geçirdik. 

Başta KOBİ’ler olmak üzere ticari müşterilerimizin makine finansman ihtiyacını uygun kâr oranlarıyla karşılamak amacıyla makine finansmanı kampanyasını hayata geçirdik. Bu kampanya ile ticari müşterilerimiz TL’de 0,74’ten, dolar bazında 0,27’den, Euro’da 0,19’dan başlayan kâr oranlarıyla altı ayı ödemesiz olmak üzere toplamda 60 aya varan vade seçenekleriyle makine finansmanından yararlanabiliyor. 150’ye yakın makine satıcısıyla katkı paylı leasing satış anlaşmamız bulunuyor. Böylece müşterilerimize vade farksız ve düşük kâr paylı finansmanla makine edinme avantajı sağlıyoruz. 1 milyar TL limitli kampanyamız 30 Eylül tarihine kadar devam ediyor.

• Dijital tarafta bireysel ve kurumsal olmak üzere toplamda kaç müşteriye ulaştınız?

Bu süreçte dijital kanallarımızı daha fazla öne çıkararak faaliyetlerimizi başarılı bir şekilde devam ettirdik. Mobil ve internet şube, ATM ve çağrı merkezimiz aracılığıyla müşterilerimiz, işlemlerini kolay, hızlı ve güvenli şekilde gerçekleştirme imkanı buldu. İlk yarıyıl itibariyle dijitalde 1.6 milyonun üzerinde müşteriye ulaştığımızı da belirtmek isterim. Dijitale geçen müşterilerimizin yüzde 90’ı bireysel segment müşterilerimizden oluşuyor. Bununla birlikte bu sene Kuveyt Türk’le çalışmaya başlayan kurumsal müşterilerimizin yüzde 52’lik kısmı da dijital kanallara geçiş yaptı. 2020 yılının ilk altı ayında dijital işlem oranımız yüzde 90 seviyesinde gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 86 seviyesindeydi. Doygunluk seviyesine çok yakın olduğunu düşündüğümüz yüzde 90’lık bu oranla 2021 yıl sonunda varmayı planladığımız hedefimize şimdiden ulaşmış olduk.

• Lonca Girişimcilik Merkezi, Kuveyt Türk’ün en önem verdiği konuların başında geliyor. Pandemi sürecinde Lonca nasıl bir dönem geçirdi? 

Kuveyt Türk olarak dijital kanalların ve dijital dönüşümün önemini çok önceden öngörmüş, bu dönüşümü kendi bünyemizde yıllar önce başlatmış, bu yönde çok önemli projeleri hayata geçirmiş ve aksiyonları vaktinde almış bir katılım finans kuruluşuyuz. Bu nedenle yenilikçi fikirlere ve bu fikirleri desteklemeye büyük önem veriyoruz. Lonca Girişimcilik Merkezimizi, yeni fikirleri destekleyip geliştirerek ülke ekonomisine kazandırmak amacıyla 2017’de kurduk. Bu merkezimiz aracılığıyla teknoloji odaklı ve ölçeklenebilir iş fikirlerine sahip girişimcilerin, proje fikirlerini sürdürülebilir bir modelle ticari faaliyete dönüştürmelerine destek oluyoruz. 

Salgın sürecinde ortak çalışma alanlarını kullanamadığımız için tüm süreçleri dijitalleştirerek online bir hızlandırma programı dizayn ettik. Yaşadığımız süreçte çalışma alanı desteğini veremesek de diğer tüm destekleri vermeye devam ediyoruz. Etkin danışmanlık, mentörlük ve eğitim hizmetlerimiz online platformlarda tüm hızıyla devam ediyor. 

• Lonca’nın ilk dört döneminde hangi girişimler ön plana çıkmıştı? Kuveyt Türk olarak ne kadarlık bir desteğiniz söz konusu oldu?

Lonca Girişimcilik Merkezi kısa sürede Türkiye’nin en etkin kuluçka merkezleri ve girişim hızlandırma programları arasına girmeyi başardı. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde loncagirisim.com sitemiz üzerinden toplamda bin 500 yüzün üzerinde başvuru aldık. Jürimizin yaptığı titiz değerlendirmeler sonucunda her dönem ortalama 10 girişimi Lonca’ya kabul ettik. Dördüncü dönemimizle birlikte toplam 40 girişimci ekibimizi mezun ettik.  Odaklanma, sağlamış olduğumuz desteklerden en verimli şekilde istifade etmelerini sağlıyor ve beraber geçireceğimiz altı ayın verimini, etkinliğini ve girişimlerimizin bu sürede aldığı mesafeyi artırıyor. Odaklanmayı artırmak için hem ürün geliştirme süreçlerinde hem de acil masraflarında kullanabilecekleri 40 bin TL’ye kadar nakit hibe desteği veriyoruz. Verdiğimiz destekten dolayı herhangi bir hisse ya da opsiyon almıyoruz. 

• Bu noktada girişimcilere sağladığınız mentorluk hakkında bilgi alabilir miyiz?

Girişimlerimiz için sağladığımız en büyük imkan belki de mentor ağımız. Bildiğiniz gibi yeni bir girişim için iyi kurgulanmış doğru bir mentorluk, girişimin hayatını değiştiren, fark oluşturan bir dokunuş gerçekleştirebilir. Lonca’ya dahil olan girişimciler hem Kuveyt Türk üst yönetimi ve çalışanlarından hem de sektör uzmanlarından eğitim ve mentorluk desteği alıyor. Girişimcilerimize kendi alanlarının yanı sıra hukuktan muhasebeye, pazarlamadan ürün geliştirmeye kadar pek çok alanda destek sağlıyoruz. Finans sektörü profesyonelleri, danışmanlar, geçmiş dönem girişimciler, yatırımcılar ve konusunda uzman kişilerden oluşan çok geniş bir mentor ağımız var. Bu ağımızla birlikte girişimcilerimizin çok verimli bir dönem geçirip projelerini geliştirmelerine olanak tanıyoruz. 

• Lonca’da yeni dönem başladı mı? Burada girişimcilere toplamda ne kadarlık hibe ve desteğiniz mevcut? 

Son iki yılda her biri altı ay süren dört program düzenledik. Mayıs ayında başlayan beşinci dönemde, programa 9 girişim daha kabul ettik. Bu yıl açacağımız ikinci programla da toplamda 20 girişimci ekibe destek vermeyi hedefliyoruz. Altıncı dönemi eylül gibi açmayı planlıyoruz. Her dönem kendimizi yenilemeye, ortaya çıkan yeni ihtiyaçlara göre desteklerimizi artırmaya çalışıyoruz. Daha önce bahsettiğim üzere ürün geliştirme sürecinde ve acil ihtiyaç durumunda kullanılması için her bir girişime 40 bin TL’ye kadar nakit hibe desteği veriyoruz. Nisan ayında yapmayı planladığımız ancak salgın nedeniyle gerçekleştiremediğimiz 110 bin TL ödüllü Hackathon’u da yıl sonuna kadar gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

LONCA GİRİŞİM MERKEZİ’NİN BEŞİNCİ DÖNEMİNDE YER ALAN GİRİŞİMLER VE FAALİYET ALANLARI

StrixEye:  

Bir web uygulamasına gelen tüm istekleri gerçek zamanlı olarak analiz edip anomali tespiti yapan ve ürettiği bulguları bir izleme/takip servisi olarak sunan bir PaaS ürünü. strixeye.com 

Goldtag: 

Uygun fiyatla altın alım-satımı, diğer kullanıcılara kolay altın transferi yapma ve özel günler için etkinlik oluşturup altın hediye gönderimine imkan sağlayan dijital kuyumcu. goldtag.org

Preticks: 

Finansal haberleri makine öğrenmesiyle sınıflandıran ve artış öngörülen şirket hisselerinin mobil bildirimlerle kullanıcılara haber verilmesini sağlayan bir servis. preticks.com 

Wallids: 

Bulut tabanlı yapay zeka algoritmasıyla çalışan siber güvenlik yazılımı. wallids.com 

Ayonvi: 

Marketlerde, akıllı alışveriş arabasıyla ürünleri kolayca okutup kasaya gitmeden ödeme yapmayı sağlayan mobil uygulama. ayonvi.com 

AlmanPay:

İnternet üzerinden yapılan ödemelerin ve aboneliklerin güvenli bir şekilde yönetilmesini sağlayan harcama yönetim platformu. almanpay.com

Akıllıfon: 

Yapay zeka tabanlı portföy optimizasyon ve robo danışmanlık platformu. akillifon.com 

Çember: 

Birikim yapmak isteyen insanları bir araya getirerek ortak bir hedef için para biriktirmelerini sağlayan sosyal birikim uygulaması. cemberapp.com 

Jetlexa:

Sıklıkla ihtiyaç duyulan hukuki belgelerin hazırlanmasını otomatikleştiren sözleşme otomasyon yazılımı. jetlexa.com


 

EN ÇOK OKUNANLAR