USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

02 Ocak 2019 13:30

Türkiye global yatırımcıya yeni nesil finansmanla ulaşacak

Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) ‘Büyüme ve İstihdam’ başlığı altında dijital dönüşümün teşvik edilmesi, yenilikçi projelerin finansmanı için Kitlesel Fonlama (Crowdfundıng) VE IPO (İnitial Public Offering-Halka Arz) alternatifi olarak ICO (Initial Coin Offering) gibi modern ve yeni nesil finansman yöntemlerine de yer verildi. düzenlemelerin tamamlanması sonrası ICO ve Kitlesel Fonlama gibi yeni nesil finansmanlarla, global yatırımların Türkiye’ye çekilmesi bekleniyor

Türkiye global yatırımcıya yeni nesil finansmanla ulaşacak

Hatırlanacağı üzere Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Eylül 2018'de gerçekleştirdiği basın toplantısı ile 2019-2021 yıllarına yönelik Yeni Ekonomi Programı’nı(YEP) açıklamıştı. Programda Initial Coin Offering (ICO) kavramının, proje finansmanı yöntemi olarak yer alabileceği vurgusu yapıldı.

Özellikle yeni kabineden sonra, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a kadar birçok önemli isim, blockchain ve kripto para alanına ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Konu ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da bu noktaya parmak basması, dijital dönüşüme Hükümet’in verdiği önemi gözler önüne seriyor.

Dünyanın her noktasından erişim

Kripto paralarla beraber anılmaya başlayan ICO kavramı, yeni ve yapılandırma aşamasında olan projelerin kendilerini fonlamak amacıyla Bitcoin ve Ethereum aracılığıyla kullandıkları bir fon. Kısacası en basit anlamıyla ICO, kripto para arzı olarak tanımlanabilir.

ICO’ların halka arzdan farkı ise yatırım yapılacak şeyin şirket değil, henüz piyasalarda yer almayan bir token olması. Piyasaya girecek olan token’lar, ICO oldukları dönemde dünyanın her yerindeki potansiyel yatırımcılara çağrı yaparak alternatif bir finansman toplamaya başlıyor. Sözün özü ICO’lar; bir şirketi, hizmeti ya da fikri, değişik formatlarda finansal bir ürün haline getiren token’lara verilen bir ekosistem olarak karşımıza çıkıyor.

ICO alım satımı ise Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar ile gerçekleşiyor. 2013 yılından bu yana ICO’lar sıklıkla yeni kripto para birimleri gelişimine fon sağlamak için kullanılıyor. YEP’te yer almasıyla dikkat çeken ICO’lar, önümüzdeki süreçte devlet destekli yerli bir kripto para görme ihtimalini artıran bir gelişme olarak da yorumlanıyor

PLATİN'İN OCAK SAYISINI ALMAK İÇİN TIKLAYIN 

EN ÇOK OKUNANLAR