USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

11 Ekim 2020 09:41

Tasarımcılar hazır, tasarımcılar heyecanlı

Hikayeler yazıldı, renk ve kumaşlar seçildi ve koleksiyonlar oluştu. Moda haftasına hazırlanmak, bu kez bu adımlardan fazlasını barındırıyor. Kısacası tasarımcılar kadar modaseverler de heyecanlı

Tasarımcılar hazır, tasarımcılar heyecanlı

Dalida Özatay Erus / [email protected]

Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul’un (MBFWI) 15’inci sezonu, 12-16 Ekim tarihleri arasında, Türkiye Tanıtım Grubu (TTG) desteği ile tamamen dijital platformlar üzerinden gerçekleşiyor. MBFWI Organizasyon Komitesi, etkinlik kapsamında koleksiyonlarını sergileyecek isimleri açıkladıktan sonra hummalı bir çalışma başladı. 

Bu yıl moda haftasına katılan isimler şöyle; Belma Özdemir, Ceren Ocak, Cihan Nacar, Çiğdem Akın, DB Berdan, Emre Erdemoğlu, Gökhan Yavaş, Hakan Yıldırım, Karma-Mehmet Emiroğlu, Engin Ekinci, Seydullah Yılmaz, Kith&Kin, Mercedes-Benz presents Özlem Süer, Mehtap Elaidi, Meltem Özbek, Mert Erkan, MİİN by Kadir Kılıç, Murat Aytulum, Museum Of Fine Clothing-Eda Güngör, Natalie Kolyozyan, Nedo by Nedret Taciroğlu, New Gen, Nihan Peker, Niyazi Erdoğan, Özgür Masur, Özlem Kaya, Raşit Bağzıbağlı, Simay Bülbül, Sudi Etuz, T.A.G.G.-Gökay Gündoğdu, Tuba Ergin, Tuvanam ve Y Plus by Yakup Biçer.

Biz de Platin olarak; Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul’a ilk günden bu yana katılan moda tasarımcısı Nihan Peker, tasarımlarını son 5 sezondur sergileyen Ceren Ocak ve bu yıl ilk kez markasıyla katılan Engin Ekinci’yi sayfalarımıza konuk ettik. Koleksiyonlarının hazırlık aşamasını anlatan tasarımcılar, dijital dönüşümle heyecanlı bir süreç yaşadılar.

2011 yılında markasını kurduğu günden bu yana Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul’a katılan tasarımcı Nihan Peker, bu etkinliğin her anlamda markasına ivme katan bir oluşum olduğunu dile getiriyor. Peker, “Aksatmadan, her sezon mutlaka katılmayı önemsiyorum. Kendi adıma markam için en önemsediğim şeylerin başında istikrar geliyor. Benim için moda haftaları her zaman çok olumlu geçmiştir ve her sezon bana daha da güç katmıştır” diyor.

MBWF Istanbul için oluşturduğu koleksiyonu hakkında “Öncelikle ilk defa bu kadar renkli bir koleksiyon oldu” açıklamasında bulunan tasarımcı, “Bu kez her zaman ait hissettiğim renklerden biraz uzaklaşmak ve galiba neşelenmek, rengarenk bir boya küpünün içine dalıp çıkmak istedim diyebilirim. Koleksiyonumun adı ‘Nihan’s Colour Therapy’. Tam da pandemi günlerinde hazırladım bu koleksiyonu. Çok dingin ve uzun ev günlerinden az kişiyle çalışılan atölye günlerine uzanan bir hazırlık süreci geçirdim. Benim için gerçekten nefes aldığım, kendi kendime resmen terapi yaptığım bir koleksiyon oldu” yorumunda bulunuyor. 

“SÜRECE KOLAY ADAPTE OLDUM”

Nihan Peker, MBFW Istanbul’un dijital ortamda gerçekleşmesi noktasında çekimleri kolaylıkla ve çok rahat bir şekilde yaptıklarını anlatıyor. Aksatmadan her sezon bu takvimde yer almayı önemseyen tasarımcı, “Bu yıl ayrıca tüm tasarımcılarla dijital bir satın alma platformu olan JOOR’da yer almak bizi daha da heyecanlandırıyor. Ben kolay adapte oldum ve sürecin tüm olumsuzluklarına rağmen güzel getirileri olacağına çok inanıyorum” diyor.

Dijitalleşmenin, hızlı reaksiyon alınmasına imkan sağladığını ve bunun da faydalı olduğunu belirten Nihan Peker, “Olumlu-olumsuz her eleştiri ve ulaşmak istediğimiz her kişi, sadece bir ‘tık’ ötede. Uzun zamandır zaten yeterince dijital dünyanın içerisindeydik ama artık bizi mecbur kılan koşullarla şimdi orada kendimizi daha iyi ifade etmenin yollarını arıyoruz. Benim için faydalı olan bir diğer faydalı yanı ise özellikle online satış anlamında daha çok insana ulaşmak oldu. Bu uzun süredir vakit ayıramadığım bir şeydi, o yüzden mutluyum” diyor.

“BAKIP DA GÖRMEYİ BİLENE HER ŞEY İLHAMDIR” 

Nihan Peker; okuduğu, gördüğü ve çizdiği her şeyi toplayınca ortaya hayallerinin çıktığını anlatıyor. Aslında hiçbir şeyin tek başına kendisine bir ilham kaynağı oluşturmadığını belirtirken sözlerine şöyle devam ediyor: “Kuru bir yapraktan ilham alarak bir koleksiyon hazırlamıştım ama o sadece bir yaprak değildi elbette. Öncesi ve sonrası olan uzun bir yolculuk benim için koleksiyonun ilhamı oldu. Her şey bakıp da görmeyi bilene zaten bir ilhamdır.”

GÜÇLÜ KADINLARDAN İLHAM ALIYOR

Markasının bilinirliliğini büyük ölçüde artırdığını düşünen ve beş sezondur MBFWI’e katılan Ceren Ocak, bu sezon sıradanlıktan uzak ama günlük hayatın içinde kullanabileceğimiz denim pantolonlar, oversize ceketler, korse üstler ve keten takımların yer aldığı modern kadının mistik ruhuna gönderme yapan bir koleksiyonla moda haftasında yer alacak. 

SAVAŞAN, VAZGEÇMEYEN KADINLARDAN İLHAM ALIYOR

Moda haftasının dijitalde gerçekleşiyor olmasının heyecanı ve merakı içerisinde olan Ocak, hazırlık sürecinden çok keyif aldığını belirtiyor ve “Dijitalleşme ile daha geniş kitlelere ulaşmamızı sağlayarak bilinirliliğimizi artıracağını düşünüyorum” diyor. Ceren Ocak’a göre her sezon ilham kaynakları değişebiliyor. Ama aslında tüm koleksiyonlarının temelindeki genel ilham kaynağının ise hayatın içinde yaşayan, savaşan, vazgeçmeyen kadınlar olduğunu vurguluyor. 

Gelecekle ilgili planlarını ve kurduğu hayallerini sorduğumuzda ise tasarımcı şu yanıtı veriyor: “Hayat bana çok uzun soluklu planlar yapmamayı öğretti. Şu an gelecekle ilgili kafam oldukça karışık olsa da bildiğim tek şey, işimi yapmaya hangi şartta olursa olsun devam edeceğim.”

“ZIT KÖŞELERİ BİR ARAYA GETİRMEYİ SEVİYORUM”

Genç moda tasarımcısı Engin Ekinci, markasıyla ilk kez Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul’a katılıyor. Oldukça heyecanlı olduğunu her fırsatta dile getiren Ekinci; etkinlikle ilgili, “Moda haftasını takip eden büyük bir kitle var. Dolayısıyla kendinizi ve markanızı tanıtmak adına büyük bir araç” yorumunda bulunuyor. Pandemi sürecinin, insanlara adaptasyonu öğretmesinin, koleksiyonun başlangıç noktasını oluşturduğunu anlatan Ekinci, “Bu ani geçişe zoraki adaptasyonun istenirse hızlı bir şekilde de sağlanabilmesi ve bu çerçevede ortaya çıkan zıtlıklar bana ilham verdi. Bunu anlatırken sert ve yumuşak form geçişlerini bir arada kullandım. Koleksiyon içinde başka koleksiyon varmış gibi her look’u ayrı ayrı ele aldım” diyor. Tasarımcının İlkbahar-Yaz 2021 sezonuna ait bu koleksiyonu, ‘Mobility’ adını taşıyor. 

“DİJİTALLEŞME AYNI ETKİYİ VERECEK Mİ?”

Dijitalleşmenin artıları ve eksilerini yaşayarak göreceğimizi ifade eden Engin Ekinci bu konuyu, “Dijitalleşme, daha çok kişiye ulaşmak demek. Bu da yeni bir marka tasarımcısı olarak elde edilebilecek en güzel şey. Diğer yandan, davetlilerin 'runway' atmosferinin içinde koleksiyonunuzu görmesiyle aynı etkiyi yaratır mı ,emin değilim" şeklinde yorumluyor. 

 

EN ÇOK OKUNANLAR