USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

17 Aralık 2020 13:14

Özgür Akın: İçerikten satış kanallarına kadar trendler değişiyor

Yapı Kredi Yayınları Satış ve Pazarlama Müdürü Özgür Akın "Yayıncılıkta değişen trendlerin içerikten ve formattan ziyade dağıtım ve satış kanallarında yaşandığını, kitabın okura ulaşma süresinin giderek kısalması gerektiğini düşünüyoruz" dedi

Özgür Akın: İçerikten satış kanallarına kadar trendler değişiyor

Son yıllarda yayıncılıkta, diğer tüm sektörlerde olduğu gibi çevrimiçi kanallardan yapılan satışlarda önemli artışlar oldu. Bu elbette kitabın fiziksel biçimine dair bir farklılık değil, yüzyıllardır varolan basılı kitap formu yine hakimiyetini sürdürüyor. Çevrimiçi kanallardan yapılan satışlardaki artış, kitabın diğer formatlarına ilişkin yeni bir talep doğuracağı beklentisi yarattı. Okur için bu kanallarda e-kitap ve sesli kitap formatlarına ulaşmak daha kolay. Hatta kitabın farklı formatlarını aynı anda satışa sunan kanallar mevcut. Dünyadaki trendler, iyimser beklentileri desteklese de, bizde tam olarak aynı durum söz konusu değil. E-kitap ve sesli kitap alternatiflerine ilgi artsa da, pazar payı olarak dünyanın çok gerisindeyiz. Yine de artan baskı maliyetleri karşısında, diğer kitap formatlarının gelecekte basılıya nazaran daha çok ilgi göreceğini düşünüyoruz. Yayıncılıkta değişen trendlerin içerik ve formattan ziyade dağıtım ve satış kanallarında yaşandığını, kitabın okura ulaşma süresinin giderek kısalması gerektiğini düşünüyoruz. Kitabevi satışlarının azaldığı bu dönemde, okurun çevrimiçi kanallardan yaptığı alışverişlerde teslimat sürelerinin ve aradığı kitabı kısa sürede temin edebilmesinin öneminin artığını görüyoruz. 

GELECEKTE, SESLİ KİTABIN ÖNEMİ ARTACAK 

Kitap yayıncılığının geleceğine dair düşünürken ve çalışırken karşımıza çıkan iki önemli konu var; basılı kitap dışındaki formatlar ve tedarik-satış kanallarındaki değişiklikler. Özellikle sesli kitabın gelecekte öneminin daha da artacağını düşünüyoruz. Okura farklı sesli kitaplar sunan platformlarda hareketlilik yaşanacağı görülüyor. Ayrıca hem e-kitap hem de sesli kitap için sunulan abonelik modellerinin klasik kitap satın alma davranışında değişikliklere yol açmasını bekliyoruz. Bunun ne tür değişiklikler olacağını, önümüzdeki 3-5 yıl içinde göreceğiz. Kitap satın alma davranışındaki bilinen tavsiye kanallarının bir ölçüde kırılacağı, bunun yerini dijital kanallarda sunulan içerik seçkisinin ve dijital pazarlama faaliyetlerinin alacağı bir gelecek olacağını söyleyebiliriz şimdilik.

FARKLI FORMATLARLA OKURA ULAŞMAK İÇİN YATIRIMLARA DEVAM EDECEK

Yayıncılığın asıl olarak okur için bir içerik üretme faaliyeti olduğunu düşündüğümüzde, dönem dönem belirli içeriklere ilişkin talep artsa da bu anlamda yakın gelecekte önemli bir değişiklik beklemiyoruz. Kitaplarımızın farklı formatlarla okura ulaşması için yatırım yapmaya devam edeceğiz, 2021’de daha fazla sayıda e-kitabımızı ve sesli kitabımızı okurla buluşturmak istiyoruz. Satış-dağıtım kanallarındaki değişiklikler farklı satış modellerini, özellikle okura daha kısa sürede kitap sunan modelleri geliştirmemizi gerekli kılıyor. Bu amaçla bir süredir çevrimiçi kanallardan okurlara ve kitabevlerine doğrudan ve aynı gün içinde kitaplarımızı ulaştırmaya çalışıyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR