USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

04 Temmuz 2022 11:55

Lojistikte krizi fırsata çevirdi

PANDEMİ İLE BİRLİKTE YILDIZI PARLAYAN SEKTÖRLERİN BAŞINDA LOJİSTİK GELİYOR. 2030'DA 1 TRİLYON DOLARA KOŞMASI BEKLENEN PAZARDA FAALİYET GÖSTEREN LOGESA LOJİSTİK, KRİZİ FIRSATA ÇEVİRENLERDEN... ŞİRKETİN KURUCUSU ESAT KARLIDAĞ, “GEÇTİĞİMİZ YILI 35 MİLYON LİRALIK BİR CİRO İLE KAPATTIK. 2022 YILINDA 50 MİLYON LİRALIK BİR CİRO HEDEFİMİZ VARDI. BU HEDEFE YIL BİTMEDEN ULAŞACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM” DİYOR

Lojistikte krizi fırsata çevirdi

Pandemi her alanda olduğu gibi lojistik sektöründe de büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanmasına neden oldu. Tedarik zincirinde yaşanan kırılmalar ticareti yeniden şekillendirdi. Avrupa ülkelerinin Uzak Doğu yerine Türkiye'yi tercih etmesiyle hareketlenen sektöre, yatırımcı ilgisi de arttı. 2020 yılında kurulan, 200'ün üzerinde kişiye istihdam sağlayan Logesa Lojistik'te krizi fırsata çeviren markalardan biri. 2022 yılının altıncı ayı itibari ile 250'yi aşkın aracı bulunan şirket, önümüzdeki yıl sayıyı 500'ün üstüne çıkarmayı planlıyor. Yılda ortalama 12 bin 500 ton yük taşıyan şirket, yurt içi ve yurt dışında faaliyetlerini hız kesmeden sürdürüyor. Avrupa ülkelerinden başta Almanya olmak üzere Yunanistan, Bulgaristan ve İngiltere'de, Asya ülkelerinden de Irak, İran ve Azerbaycan'a yönelik yatırım planları bulunan Logesa Lojistik Kurucusu Esat Karlıdağ, "Geçtiğimiz yılı 35 milyon TL'lik bir ciro ile kapattık. 2022 yılında 50 milyon TL'lik bir ciro hedefimiz vardı bu hedefe yıl bitmeden ulaşacağımızı düşünüyorum" diyor. Karlıdağ ile kariyer yolcuğunu ve markalarının hayata geçme serüvenini konuştuk.

* Öncelikle bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

1985 yılında Adana'da dünyaya geldim. Açıkçası çok keyifli bir çocukluk geçirdim. Çocukluğumda hep hayal kurardım, yapmak istediklerimi hayallerim üzerinden gerçekleştirirdim. Hayal kurmanın bana neler kattığını büyüdüğümde gördüm. Başarıya giden yolda hayal kurmanın ne kadar önemli olduğunu fark ettim. Çocukluktan sonraki evre elbette üniversite, iş hayatı derken çok yorucu ve kompleks.

BABA MESLEĞİ

* Eğitiminizi hangi yönde tamamladınız, bu mesleği seçerken ebeveynlerinizin herhangi bir etkisi oldu mu?

Üniversite eğitimim için Hatay'a gittim. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde İşletme ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun oldum. Üniversite hayatımda da oldukça mutluydum. Gerçekleştirmek istediğim hayallerime sıkı sıkı tutunduğum yıllardı. Bu nedenle üniversitenin hayatımda özel bir yere sahip olduğunu söyleyebilirim. Babam lojistik sektöründeydi, bu alanda çalışmalar yapıyordu. Ben de aslında mesleği çocukluk yıllarımda tanıdım. Babamın lojistik sektöründe yer alması, mesleğe karşı çok yoğun bir ilgi duymamı sağladı. Sonuçta baba her zaman çocuklar için örnek teşkil eder. Ben de bu nedenle lojistik sektörüne ilgi duymaya başladım.

* Baba mesleğini yapıyorsunuz, çocukluk hayalinizi gerçekleştirdiğinizi düşünüyor musunuz?

Kesinlikle, Logesa Lojistik sayesinde çocukluk hayalimi gerçekleştirdiğimi düşünüyorum. Fakat elbette daha fazlasını yapmam gerektiğinin de farkındayım. Çok çalışmak ama kendime de zaman ayırmak istiyorum. Çevremde beni destekleyen insanların bulunduğunu bildiğim için daha fazlasını yapabileceğime inanıyorum.

* Kariyer hayatınızdaki kırılma noktaları neler oldu?

En büyük kırılma noktası elbette ki kendi şirketim olan Logesa Lojistik'i kurmam oldu. Bir insan, aklında bir fikir varsa bu fikri gerçekleştirmek ister. Benim için de durum tam olarak böyleydi. Lojistik sektöründe deneyim elde ettiğime inandığım için deneyim ve bilgi birikimimi kendi firmamı geliştirmek için kullanmayı istedim.

GÜVEN VERDİ

Logesa Lojistik kendi firmam olmasının yanı sıra hayallerimi gerçekleştirdiğim bir yer. Bu nedenle benim için çocukluk hayalleriyle özdeşleşiyor. Bir firma kurmak, bu firma özelinde başarılı çalışmalar yapmak oldukça zorlayıcı olabilir. İlk etapta bu durum biraz aklıma takıldı. Fakat bana güvenen insanların çevremde olması ve daha fazlasını yapabileceğim konusunda beni desteklemeleri, süreç içerisinde korkusuzca adımlar atmamı sağladı. Bu fikir ile genç ve uzman bir ekiple kurumsal çalışmalarda bulundum.

FARKINDALIK KURUMSAL BAŞARI GETİRDİ

İlerleyen zamanlarda ise lojistik sektörünün Türkiye'de lokomotif bir sektör olduğunu fark ettim. Bu farkındalık, lojistik sektöründe kurumsal çalışmalarda bulunmamı sağladı. Şu anda kendi lojistik firmam özelinde çalışmalarda bulunuyor olsam da kendi firmamı kurana kadar farklı yerlerde çalışarak sektöre yönelik deneyim edindim. Üniversiteden mezun olduktan sonra lojistik sektöründe faaliyetlerde bulunan bir firmada çalışmaya başladım. Kısa bir süre sonra Türkiye genel lojistik müdürlüğü yaparak bu alanda çok daha fazla deneyim elde ettim.

YOĞUN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

* Logesa Lojistik bünyesinde ne gibi hizmetler veriyor, hangi ihtiyaçları gideriyorsunuz?

Logesa Lojistik kapsamında farklı hizmet dalları üzerinden faaliyetlerde bulunuyor. Bu hizmetler; frigolu taşımacılık (18 °C ile -26 °C'ye kadar ayarlanabilir soğutucuları bulunan donanımlı araçlarla yapılan taşımacılık frigolu taşımacılık olarak ifade ediliyor), asansörlü frigo taşıma, soğuk zincir taşımacılık ve mikro dağıtım lojistik. Her bir hizmet alanında genç ve uzman ekibimizle birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizim için inovatif atılımlarda bulunmak oldukça önemli. Bu nedenle verdiğimiz hizmetlere ek olarak yenilikçi projeler içerisinde bulunduğumuzu söyleyebilirim. Temel hedefimiz kaliteli hizmetimizi çok daha geniş bir kitleye ulaştırmak. Hizmet ağımızı genişletmek adına yoğun bir çalışma içerisindeyiz.

"İNOVATİF ATILIMLARA ÖNAYAK OLUYORUZ"

Firmamız kapsamında, lojistik sektörüne farklı alanlarda katkıda bulunuyoruz. Örneğin, frigolu taşımacılık oldukça önemli. Bu alanda hem normal hem de asansörlü taşımacılıkta bulunarak frigolu taşımacılıkta inovatif atılımlara önayak oluyoruz. Bunun yanı sıra soğuk zincir taşımacılık, özellikle bozulma riski bulunan gıda ürünlerinin taşınmasında kullanılan bir taşımacılık yöntemi olduğu için bu alanda da hizmetlerimizi genç ve dinamik ekibimizle sürdürüyoruz.

* Kısa ve orta vade için nasıl bir yatırım stratejisi uygulayacaksınız?

Sektörde çok daha iyi yerlere gelmeyi hedefliyorum. Geniş hizmet ağına ulaşmak ve profesyonel hizmetimi çok daha geniş bir alana yaymak, hedeflerim arasında. Bunun için daha çok çalışmam gerektiğini bildiğim için yoğun bir çalışma içerisindeyim.

* Dijitalleşme oranınız nedir, bu kapsamda çalışmalarınız var mı?

Büyük ölçüde dijitalleştik. Taşımacılıkta anlık akıllı takip sistemleri ile ulaşacağımız hedeflerde indirme ve yükleme planlamalarını en baştan itibaren planlıyoruz.

KPMG TÜRKİYE VE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İŞ BİRLİĞİ İLE HAZIRLANAN LOJİSTİK GÜVEN ENDEKSİ, BU YILIN İLK ÇEYREĞİNDE 2021'İN SON ÇEYREĞİNE KIYASLA YÜZDE 2'LİK KÜÇÜK BİR DÜŞÜŞ KAYDEDEREK 125,47 OLARAK ÖLÇÜLDÜ VE POZİTİF GÖRÜNÜMÜNÜ KORUDU

* Lojistik sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Lojistik sektörü pek çok insanın da hemfikir olduğu gibi çok önemli bir sektör. Hatta Türkiye için lokomotif bir sektör olduğunu söylersem abartmış olmam. Çünkü hem ihracat hem de ithalatta temel işlevler, lojistik sektörü ile yerine getiriliyor. Bu nedenle sektör içerisinde yer alan firmaların yenilikçi adımlar atması gerektiğini düşünüyorum. Yeni projeler geliştirilmeli, sektördeki gelişmeler yakından takip edilmeli. Biz de Logesa Lojistik olarak bu hususlar üzerinde duruyor, sektöre katkıda bulunabilmek adına çalışmalarımızı kesintisiz bir şekilde sürdürüyoruz. Dünyada akıllı sistemlere yapılan yatırımlar ülkemize göre daha yüksek oranlarda. Biz de sektörün ihtiyaçlarına yönelik dünyada uygulanan standartları yakalamayı hedefliyoruz.

* Sektörde elde ettiğiniz başarının sırrı nedir?

Azim ve istek, başarımın iki önemli unsuru. İnsan istemediği zaman hiçbir şekilde yaptığı işte başarılı olamaz. Bu nedenle ilk önce içten bir şekilde istemek gerekiyor. Bunun yanı sıra kişinin kendisine güvenmesi, başarının diğer önemli unsuru. Başaracağınıza dair samimi bir güven içerisindeyseniz en zoru bile başarırsınız. Aslında bunların her biri, bir süre sonra azimle birleştiğinde, hayaller gerçek oluyor. Benim kariyer hayatımda da olan tam olarak buydu. Kendime, yapabileceğime inandım ve azimli bir şekilde çalışmalarımı sürdürdüm. Şu anda olmak istediğim noktadayım.

PANDEMİYLE KIRILAN TEDARİK ZİNCİRİ KAPSAMINDA LOJİSTİKTE, TÜRKİYE'YE YÖNELEN SATIN ALMA EĞİLİMLERİ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DE ARTARAK DEVAM EDECEK

BÜYÜKLÜĞÜ 5.2 TRİLYON DOLARI GEÇTİ

Dünya lojistik pazarı, 2020 sonu itibariyle 5 trilyon dolar büyüklüğün üzerine çıktı. Öte yandan 6 trilyon dolara ulaşan global lojistik sektörü hızla dijitalleşiyor. Global pazar araştırma şirketlerinden IMARC Group'un lojistik sektörüne ilişkin 2021-2026 büyüme tahminleri ve eğilimlerini paylaştığı raporunda, 2020 sonu itibariyle sektörün büyüklüğü 5.2 trilyon doları geçti. 2021 yılının sonunda, 5.5 trilyon dolar civarında gerçekleşmesi bekleniyor. 2026 yılında ise, 6.9 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor. Türk lojistik pazarının ise 2030 yılında 1 trilyon dolara koşması bekleniyor. Gelecek 10 yıl içinde sektörde, 2.5 milyon doğrudan yeni istihdam yaratması öngörülüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR