USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

08 Ocak 2021 12:03

Hızlı teslimat sektörünün rekabeti de hızlı

Covid-19 salgını, geleneksel tüketim alışkanlıklarının yanında online tüketimi de değiştirdi. Bu dönemde yoğun olarak online alışverişin tercih edilmesi, çevrimiçi satış yapan şirketleri lojistik yatırımına yönlendirdi. Sadece gıda sektörü değil, hızlı tüketim ve hatta kozmetik gibi sektörler için de bu alanda yeni girişimler söz konusu oldu. Kısacası hızlı teslimat sektörü, bu dönemde hem yelpazesini genişletti hem de şirketlere yeni bir iş modeli oluşturdu

Hızlı teslimat sektörünün rekabeti de hızlı

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Pandemi süreci hangi sektöre yaradı desek, bunun yanıtı e-ticaret olurdu şüphesiz. Zira beş yıllık hedeflerine 2020 sonunda ulaşmayı garantileyen e-ticaretçiler, 2020 yılının ilk yarısında yüzde 80’lik bir büyüme oranına ulaştı. Bu denli bir hızlı büyüme, sektör adına yeni bir girişim kapısı açtı: Hızlı teslimat sektörü…

E-ticaretin bu denli hızlı artması ise bazı kargo şirketlerinin bu hıza ayak uyduramadığına şahit olduk. Hal böyle olunca geleneksel ve e-ticaret şirketlerinin kendi lojistik süreçlerini başlatmasına neden oldu. Kimi işletmeler kendi lojistik ağını kurarken, kimisi de dış kaynakla bu alana yatırım yaptı. Bu noktada müşteriye teslimatın şekilleri de değişti. "Evinize, iş yerinize geldik ama sizi bulamadık" tarzındaki yaklaşımdan daha farklı bir hizmet isteyen müşterilerin taleplerine kulak veren firmalar, yeni dönemde en çok tercih edilebilir şirketlerin başında gelecek gibi gözüküyor. 

HİZMET KABUK DEĞİŞTİRİYOR

Pandemi süreci 2020 yılını ve hızlı teslimat sektörünü yeniden şekillendirdi. İnsanlar evlerinde kalmaya devam ederken bir yandan da alışık oldukları yaşam standartlarını korumaya devam etti ve satın alma tarafında e-ticarete yönelmeye başladı. Sonuç olarak 2020 yılında online alışverişe olan talep ciddi bir artış gösterdi. E-ticaret, pandemiyle birlikte öngörülenden çok daha hızlı büyüyerek birkaç yıl içinde gelmesi beklenen noktaya birkaç ayda geldi. Fakat bu noktada teslimatlarda bazı sorunlar da baş gösterince e-ticaret şirketleri, kendi teslimatlarını kendileri yapacak yatırımları hayata geçirmeye başladı. 

Aslında bu sorun 11.11 ve Black Friday gibi indirim günlerinde yapılan yoğun alışverişlerin tüketiciye teslimatlarında sorunların yaşanmasıyla başlamıştı. Bunun üzerine pandemi de binince, hızlı teslimat sektörünün de boyut değiştirdiğine şahit olduk. Dolayısıyla sadece gıda değil, akla gelebilecek her tüketim malzemesinin hızlı teslimat seçeneğiyle birlikte sunulmaya başladığını görüyoruz.

TÜKETİCİ HIZLI TESLİMAT İSTİYOR

Pandemi sürecinde tüketici alışkanlıklarının hızlı bir şekilde değiştiğini belirten Tmob CEO’su Rudi Dökmecioğlu, “Geldiğimiz noktada perakende sektörü müşterileri, ‘dijital tüketicilere'  dönüştü. Yüz yüze iletişimin olmaması ve ürünü görerek alamamalarına bağlı olarak tüketiciler artık çok daha zor tatmin oluyorlar, kendilerini özel hissetmek istiyorlar ve en önemlisi de siparişlerinin derhal ulaştırılmasını istiyorlar. Araştırmalara göre pandemiyle birlikte tüketicilerin yüzde 68’i daha hızlı teslimat isterken; bunların da yüzde 37’sinin, ekspres teslimat imkanı sağlandığında, 4 kat daha fazla alışveriş yaptıkları gösteriyor. Yine araştırmalara göre müşteri memnuniyetinin yüzde 18, alışveriş sepeti hacminin yüzde 4 ve müşteri sadakatinin de yüzde 5,6 yükseldiği gözlemleniyor” dedi.

PLATFORMLARIN YANINDA YERLİ GİRİŞİMLER DE OLAYA EL ATTI

Türkiye’nin önde gelen e-ticaret platformlarından olan Hepsiburada, hızlı teslimatta Hepsijet lojistik şirketini hayata geçirirken, Trendyol da pandemi sonrası artan talebe daha hızlı cevap verebilmek için Trendyol Express’i kurdu. Bununla beraber Boyner de Boyner Express’i tüm Türkiye’de müşterileriyle buluşturmaya hazırlanıyor.  

Hızlı teslimat sektöründeki yerli girişimci sayısındaki artış da gözlerden kaçmıyor. Bu bağlamda 2019 yılında kurulan PackUpp, yüzde 100 yerli yazılım ile kurumsal firmaların ve e-ticaret sitelerinin ürünlerinin müşterilere 'Aynı-Gün' ve 'Sonraki-Gün' teslimatını sağlıyor. Yine bir başka girişim olan 'Bir Günde Kargo' ise geliştirdiği özel yazılım sayesinde müşterilerine maksimum bir günde teslimat sözü veriyor ve teslimatlarda 24 saati aştıkları takdirde para iadesi yapıyor.

TESLİMAT SÜREÇLERİ UZAYINCA...

Sinoz da bu dönemde kendi kargo girişimini başlatan markalardan oldu. Bu süreçte e-ticaret faaliyetlerini geliştirmek adına derslerini iyi çalıştıklarını söyleyen Sinoz Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Çörekci, ‘Anında Kargo’ firmasının temellerini attıklarını belirtiyor. Bu yatırımın temel sebebinin, üçüncü parti kurumlarının teslimat süreçlerinde sergilediği roller olduğuna vurgu yapıyor.  Çörekçi; “Sürecin tüm e-ticaret şirketleri için gerekliliğini içinde bulunduğumuz dönemde bir kez daha gördük. Yatırım ağımızı genişletmeye geri bildirimler doğrultusunda devam ediyoruz” diyor.

Teknoloji perakendecisi Teknosa ise ‘bugün sizde’ ve ‘yarın sizde’ teslimat tiplerinin yanında ‘araçta teslimat’ hizmetiyle de sektöründe bir ilki hayata geçirdi. Teknosa; çoklu kanal stratejisi ile tüketicilerini diledikleri her yerden, diledikleri şekilde teknoloji ürün ve hizmetleriyle buluşturuyor.

“E-TİCARET YERİNİ ‘H-TİCARETE’ BIRAKIYOR”

Yemeksepeti CEO'su Nevzat Aydın "Hızla değişen ve dijitalleşen dünya düzeninde e-ticaretin en önemli unsurunun hız haline geldiğini söylemiştik. Özellikle günlük ihtiyaçların hızlı teslimatı büyük önem kazandı. Bu anlamda e-ticaret evrimleşerek yerini hızlı ticaret dediğimiz h-ticarete bıraktı. Biz de Yemekspeti ve Banabi inovatif kimliğimizle, hızlı teslimatı iş yapış biçimimizin bir parçası haline getirerek bu yeni trende, yani h-ticarete öncülük ediyoruz. Yeni dünya düzeniyle online alışverişe olan talep, doğal olarak artış gösteriyor. E-ticaret büyüdükçe bununla birlikte h-ticaret konusu da önem kazanıyor. H-ticaret faaliyetlerimize devam ederek öncü marka olmayı hedefliyor ve teslimatın geleceğini şekillendirmede önemli bir rol üstleniyoruz." dedi.

“TÜKETİCİ, KONTROLÜN KENDİSİNDE OLMASINI İSTİYOR”

Hepsiburada Operasyon Grup Başkanı Taner Timirci "Artık hız ve rahatlık her zamankinden fazla öneme sahip. Kullanıcılarımız istedikleri an sipariş verebilmenin yanı sıra, çok kısa sürede ve istedikleri zaman diliminde siparişlerinin teslim edilmesini talep ediyor, hızlı teslimat talebi de bir o kadar önem kazanıyor. Aynı gün teslimat giderek daha fazla gündeme geliyor. Tüketiciler, kontrolün kendilerinde olmasını istiyor. Siparişlerini ne zaman, nerede teslim alacaklarına karar verebilmek onlar için önemli. Yani tüketicinin kargo peşinde koştuğu dönemi geride bırakıyoruz. Örneğin, e-ticarette kargo teslimatı konusunda en önemli beklentilerden birinin, belirli bir saatte ve belirli bir noktada hazır bulunma mecburiyetinin ortadan kalkması olduğunu fark ettik ve bu beklentiye Hepsimat ile yanıt verdik. Hepsimat sayesinde müşterilerimiz artık kendi seçtikleri sipariş noktasından ürünlerini teslim alabiliyor. Hepsimat iş ortaklarımızın sayısını artırmayı ve teslimat yapılacak lokasyonların sayısını 650’ye çıkarmayı planlıyoruz." dedi.

“SCOTTY’DEN DE DESTEK ALACAĞIZ”

Boyner Büyük Mağazacılık CEO’su Eren Çamurdan "Boyner.com.tr ve Morhipo’nun online ticarette payı artarken; müşterilerimizin online alışveriş deneyimini uçtan uca geliştirmeyi ve zenginleştirmeyi hedefliyoruz. E-ticaret işimiz yüzde 80’leri aşan bir hızla büyüyor. Teknoloji ve insan kaynağı ve deneyim yatırımları ile sağladığımız bu başarıyı, en çok ihtiyaç duyduğumuz dağıtım ağı yatırımıyla da pekiştirerek müşterilerimize verdiğimiz hizmeti bambaşka bir boyuta taşıyoruz. Kendi dağıtım operasyonumuz Boyner Express’in katacağı güçle müşterilerimiz hızlı, pratik, hayat kolaylaştıran eşsiz bir online alışveriş deneyimi yaşayabilecek. Boyner.com.tr ve Morhipo siparişleri artık müşterilere Boyner hızı ve kalitesinde teslim edilecek. Böylece müşterilerimizin zaman zaman sıkıntı yaşadıkları teslimat problemini, birlikte çalıştığımız kargo şirketlerinin hizmetlerine ek olarak iş ortağımız Scotty’nin de desteğiyle sunacağımız kendi özel hizmetimizle de çözme imkanımız olacak." dedi.

 

 

EN ÇOK OKUNANLAR