USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

04 Temmuz 2022 14:22

Hedef; tarım sektöründe dijitalleşme ve mekanizasyon

Tarımın geliştirilmesi ve çiftçilerin güçlenmesi adına inovatif projelere imza atan Tat Gıda, üretim tesislerinde sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüme yatırım yapıyor. Sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda ise karbon nötr hedefine odaklanılıyor

Hedef; tarım sektöründe dijitalleşme ve mekanizasyon

Tat Gıda, 2021'de 2 bin 500 dekarlık alanda gerçekleştirdiği dijital tarım uygulamalarıyla Türkiye'de dekar başına 7-8 ton olan ortalama domates verimini, 11 tona çıkararak dünya ortalamasının üzerine bir performans sergiledi. Veriye dayalı karar destek sistemleri kullanılması ise su tüketimini yüzde 30 oranında azalttı. Tat Gıda Genel Müdürü Evren Albaş; bundan sonraki adımlarının, birlikte çalıştıkları ve dijital tarım konusunda danışmanlık verdikleri çiftçilerin üretim yaptığı sahalarda, bu teknolojileri yaygınlaştırmak ve tarım verimini artırmak olduğunu vurguluyor. Ziraat ve Dijital Tarım Ekibi'nin domates tarımında sulama ve gübreleme karar destek sistemi oluşturulması çalışmalarına bu yıl başladığını belirten Albaş, "Bu çalışma ile kaynakların doğru kullanılması ve üretim verimi için son derece kritik olan bu parametrelerin veriye dayalı analizler ile yönetilmesi mümkün olacak. Akıllı tarım uygulamaları ve tarımdaki mekanizasyona yönelik yatırımlarımız, 2022 için planlı yatırımlarımızla beraber son 3 yılda 25 milyon TL'ye ulaşmış olacak. İlk günden bu yana yatırım yaptığımız tarımda dijitalleşme ve mekanizasyon konusu önümüzdeki dönemde de stratejik önceliklerimizden biri olmaya devam edecek. Tat olarak sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda karbon nötr hedefine odaklanmış bulunuyoruz" diyor.

TAT GIDA GENEL MÜDÜRÜ EVREN ALBAŞ

Yeni nesil tarım bilgisine sahip, tarımsal Ar-Ge'ye önem veren, akıllı tarım sistemlerini kullanabilen vizyon sahibi genç çiftçilere bilgi ve deneyim kazandırmak üzere yeni projeler üzerinde çalışıyoruz

UZUN SOLUKLU İNİSİYATİFLER

Yerli üretimin korunması ve güçlendirilmesi amacıyla sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm odaklı bakış açılarını uzun soluklu inisiyatiflerle geliştirmeyi hedeflediklerini aktaran Albaş, şu yorumda bulunuyor: "Bu amaç doğrultusunda tüm işletmelerimiz endüstri 4.0 dönüşümü için dünya çapında bir standart olan Smart Industry Readiness Index (SIRI) analizini başarıyla tamamladı. Üretim için kritik kaynakları en verimli şekilde kullanmak için su tüketiminde ve buhar yönetiminde yapay zeka kullanılması projelerimizi devreye alıyoruz. Tarım alanlarıyla üretim tesislerimiz arasındaki entegrasyonu artırarak, sözleşmeli tarım modelimizi yeni tarımsal ürünlerle genişletmeyi ve bize ürün üreten çiftçilerimize dijital tarım alanındaki bilgi birikimimizi sürekli aktarmayı sürdüreceğiz. Tedarik zincirinin başından sonuna kadar tüm süreçte, her seviye çalışanımızın öneri ve katılımıyla atıkların yönetimini, enerji kullanımının ve sera gazı salımının azaltılmasını önemsiyoruz. Atık oluşumunu kaynağında önleme ve geri dönüştürme öncelikli hedefimiz... Bu atıkların geri kazanımı veya enerjiye dönüştürülmesi için lisanslı firmalarla işbirliği yapıyoruz. World Resource Institute tarafından başlatılan 10x20x30 projesinde gönüllü olarak yer alıyoruz."

910 ÇİFTÇİYLE ÇALIŞILIYOR

Halen 473'ü sözleşmeli olmak üzere toplam 910 çiftçiyle çalıştıklarını söyleyen Evren Albaş, "Sözleşmeli Tarım uygulamamızı 55 yıldır kesintisiz bir şekilde sürdürüyoruz. Tat Gıda'ya ürün tedarik eden çiftçilerimizi çeşitli eğitim programları ile destekleyerek, dijital tarım uygulamaları ile tanıştırarak gelişmelerine katkı sağlıyoruz. Tat Lider Çiftçi' mobil uygulamasıyla da çiftçilere önceden bilgilendirmelerde bulunabiliyor, tarlalarının gelişimini ve bitki sağlığını uydu görüntüleri ile analiz edilip, ziraat mühendislerimizin yorum ve yönlendirmeleriyle birlikte ücretsiz bir şekilde bu uygulama üzerinden iletiyoruz" diyor.

"GİRİŞİMCİLERİ DESTEKLİYORUZ"

Girişimcilerin, konvasiyonel yöntemlerle yapılan tarımda ortaya çıkan sorunlara odaklanmaları gerektiğinin altını çizen Albaş, sözlerine şöyle devam ediyor: "Girişimcilerimiz akıllı otomasyon sistemleri, derin öğrenme ve hassas tarım teknolojileri üzerine çözümler geliştirebilmeli. Bu öngörülerle girişimcileri destekliyor ve farklı gruplarla iş birliği gerçekleştiriyoruz. Koç Holding ve Microsoft iş birliğiyle başlatılan GrowthX Accelerator programına katıldık.

Program kapsamında tarım teknolojileri alanında faaliyet gösteren girişimcilere uzmanlık ve mentor desteği paylaşımları yaparak yeni iş birlikleri geliştirmeye yönelik buluşmalar gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi Kworks'ün düzenlediği KWORKS'22 Hızlandırma Programı'nın destekleyicileri arasındayız. Veriye dayalı tarım ve gıda teknolojilerini odak alanlarına almış start-up'lar ile buluşarak, bu programa katılan girişimcilere 1 yıl süreyle destek olacağız."

EN ÇOK OKUNANLAR